Vybíráme kočárek aneb Jaký typ je pro vás a vaše dítě nejvhodnější?

zobrazeno 2241×

Vložil(a): Adrianita, 26. 6. 2020 21.54

Jste nastávající maminka a z pojmů jako hluboká korba, trojkombinace, sporťák nebo golfový kočárek vám jde hlava kolem? Věřte tomu, že vyznat se v nabídce kočárků není tak složité, jak se na první pohled zdá. Poradíme vám, jak vybrat kočárek, který bude vyhovovat nejen vašemu děťátku, ale také vám.

Zásadní údaj, podle kterého se při výběru kočárku budete řídit, je věk vašeho dítěte. Každý typ kočárku je zkonstruován takovým způsobem, aby co nejlépe vyhovoval potřebám děťátka v konkrétním období jeho života. Pojďme tedy zjistit, který kočárek bude pro vaše aktuální účely ideální.

Malé miminko se má nejlépe v hluboké korbičce

První typ kočárku, který využijete bezprostředně po narození miminka, je kočárek s hlubokou korbičkou. Ačkoliv vám poslouží jen prvních zhruba 8 měsíců (nebo do doby, kdy dítě bude samostatně sedět), jeho výhody vám sžívání s novým členem rodiny podstatně zjednoduší. Dostatečně prostorná korbička ve spojení se sklápěcí stříškou zajišťuje ideální prostředí pro nerušený odpočinek vašeho děťátka. Díky dobrému odpružení můžete miminko kdykoliv pohoupat a zároveň se nemusíte bát přejet i přes větší nerovnosti. Na delších procházkách oceníte spodní úložný prostor, kam s přehledem vložíte vše podstatné. Bytelná konstrukce kočárku s sebou ale nese i jisté nevýhody, a to především relativně vysokou hmotnost, horší skladnost a manipulaci. 

Ve sportovním kočárku dítě objevuje svět 

Ve chvíli, kdy si dítě začne samo sedat a projeví větší zájem o okolní svět, je na čase pořídit sportovní kočárek. Dítě v něm má přehled o veškerém okolním dění a když začne být unavené, může se díky polohovatelné sedačce pohodlně vyspat. Samozřejmostí by měl být pětibodový pás, který se postará o bezpečí dítěte. Pro ještě větší bezpečí bývá sportovní kočárek vybavený hrazdou, kterou lze v některých případech vyndat a snadno tak dítě do kočárku usadit.

Golfový kočárek pro unavené caparty 

Golfový kočárek přichází na řadu jako poslední typ, a to v momentě, kdy dítě začíná samo chodit, ale hrozí, že se například při delším výletu unaví. Jeho konstrukce připomíná sportovní typ kočárku, ale je odlehčená a zvlášť dobře skladná, takže kočárek můžete pohodlně převážet v kufru auta. Vzhledem k méně bytelnému provedení a horšímu odpružení ho ale spíš než na lesních pěšinách využijete při procházkách městem.

Vybrat si ze široké nabídky golfových kočárků můžete na Heurece, kde je máte přehledně seřazené podle jejich oblíbenosti. Snadno mezi sebou porovnáte vlastnosti jednotlivých modelů a jejich cenu. Nezapomeňte si přečíst recenze uživatelů a inspirujte se jejich osobními zkušenostmi.

Kombinovaný kočárek se vyplatí

Jestliže máte tu možnost, investujte do kombinovaného kočárku, který doslova poroste společně s vaším dítětem, a to až do doby, než bude samo chodit. Pořízení dvojkombinace (neboli kočárek 2v1) vás kromě univerzálního rámu vybaví jak hlubokou korbičkou, tak sportovní sedačkou. Pokud se rozhodnete pro trojkombinaci (kočárek 3v1), přibyde vám do výbavy také autosedačka kompatibilní se základním kočárkovým rámem. 

Ne jedno, ale rovnou dvě děti

Speciálním druhem kočárku je model určený pro dvě děti zároveň, u něhož volíte ze tří variant podle umístění sedaček. Děti mohou sedět klasicky vedle sebe, v takovém případě ale vždy dbejte na to, aby od sebe jejich sedačky byly oddělené. Zabráníte tomu, aby se děti navzájem budily nebo pošťuchovaly. Některé kočárky mají sedačky umístěné za sebou nebo otočené proti sobě, takže na sebe sourozenci vzájemně vidí. Při pořizování sourozeneckého kočárku musíte vždy počítat s tím, že je znatelně těžší a v závislosti na jeho konstrukci také širší nebo delší. Dopředu se proto ujistěte, že s ním projedete vchodovými dveřmi, do výtahu nebo do autobusu. 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (12 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

lucie25987, 18. 4. 2022, 6.23

Také momentálně vybírám kočárek a jsem dost bezradná. Kdyby nebylo tolik typů a značek, tak by to bylo o dost jednodušší . Včera jsem narazila na srovnání kočárků na https://entuzio.cz/nejlepsi-kocarky/ , tak by se mi líbil kočárek NOORDI, ale je drahý. Na druhou stranu je to dost podstatná věc pro mimčo, tak na něm nechci šetřit.

Eliška Lišková, 30. 4. 2021, 2.32

Hezky napsáno, díky Pro detailnější informace o tom jak vybrat kočárek doporučuju mrknout na https://napovime.cz/navod/jak-vybrat-kocarek/ Dost nám to s výběrem pomohlo a vybrali jsme fakt kousek, ke kterému nemám jedinou výhradu

danuse11, 13. 3. 2021, 19.15

Vybírám vždy podle vzhledu a hlavně musí být lehký a prostorný.

Vendulis, 12. 1. 2021, 16.46

Za mě je vzhled taky důležitý, ale chtěla jsem kočárek hlavně do terénu, na dlouhé procházky. Nakonec jsem vybrala kočárek Jasmine Bennetta Soft a jsem fakt maximálně spolkojená. Korbička je krásně prostorná, s kočárkem se lehce zatáčí a dobře jezdí.

Monča K., 14. 1. 2021, 21.57

Dobrý večer, značku neznám - poradíte prosím, kde bych se na kočárky od Jasmine mohla podívat online?

Vendulis, 17. 1. 2021, 22.45

Tady je odkaz na jejich stránky https://www.jasminecz.cz Kočárky mají fakt krásné a kvalitní. Pokud si vyberete a objednáte, budete určitě moc spokojená

Monča K., 22. 1. 2021, 23.44

Moc děkuji, na stránky Jasmine jsem hned nakoukla a kočárky mají opravdu moc hezké - teď mi zbývá se ještě rozhodnout, který vyberu Dívala jsem, že mají pro mimča i matrace do postýlky, tu taky ještě musím pořídit, takže to objednám rovnou vše najednou

Vendulis, 24. 1. 2021, 13.32

Ano, matrace mají taky Doporučuji se podívat i na fusaky a rukávníky - mají taky krásné, i s kožíškem.

Aneta Jiřičná Bendiková, 21. 12. 2020, 16.42

vybírám vždy podle vzhledu a hlavně musí být lehký

V007A, 2. 7. 2020, 14.07

Řídily jsme se tím, co jsme od kočárku očekávali. Chtěli jsme něco do terénu, jelikož děláme výlety a na to není stavěný kdejaký kočár, většina se jich rozsype. Taky aby měl velkou korbu, hlavně na zimu.

jitka46

jitka46, 30. 6. 2020, 23.39

Není to lehké vybírání, kolikrát je fajn koupit i ne úplně nový.

patricia077

patricia077, 29. 6. 2020, 20.15

Jsem docela ráda, že období kočárku máme už za sebou

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů