V čem nosit děti zdravě aneb přehled pomůcek na nošení

zobrazeno 7483×

Vložil(a): Ela Kdolská, 15. 9. 2017 14.29

Na našem trhu najdete nepřeberné množství nejrůznějších pomůcek pro nošení dětí. Pevný šátek, elastický šátek, ring sling šátek, přezková ergonomická nosítka, šátková nosítka, babyvaky, klokanky, krosny atd. Jak se v tom ale vyznat? Jak od sebe rozeznat špatné a správné pomůcky k nošení? Některá jsou ergonomická (a tudíž vhodná k nošení dětí), jiná ne (a tudíž nevhodná). Které si vybrat? Které jsou vhodné právě pro období, ve kterém se nacházíte?

Přemýšlíte nad tím, že budete své miminko nosit a nemůžete se rozhodnout, zda budete používat šátek nebo nosítko? Pomůcky pro nošení dětí se jednoduše dají rozdělit na ergonomická a neergonomická.

Ergonomická nosítka

Existuje několik typů ergonomických nosítek, přičemž u každého lze doporučit, na jaké období života dítěte je lze zvolit. Patří sem šátky (elastický nebo pevný), přezková ergonomická nosítka, ale také ring sling nebo šátková nosítka.

Šátek

  • Elastický šátek - je nejlepší volba pro novorozená miminka. Na elastickém šátku se nedá zkazit nic, pokud nekoupíte obšitou metráž typu Womar, Pentelka aj. Tento typ šátku se výborně dotahuje, je vhodný pro začátečníky i předčasně narozená miminka. Avšak nemá dlouhého použití. Většinou se začíná prověšovat okolo maximální váhy 6kg dítěte. Pak je lepší přejít na pevný šátek, pokud si netroufáte jej použít ihned. Elastické šátky nabízí výrobci jako Manduca, Hoppediz, Moby, MaM ECO.

  • Pevný šátek - pevné šátky se rozlišují dle typu příměsi, gramáže, délky (a výrobce jako u všech typů nosičů). Na trhu seženete šátky čistě bavlněné (jsou univerzální a péče o ně je nenáročná) či šátky s příměsí konopí, lnu, seacellu, hedvábí (několik druhů), vlny, kašmíru, alpaky, cheviotu, bambusu, kapoku, repreve. Každá příměs má určitou vlastnost a je vhodná na určité roční období. Také může být náročnější na údržbu nebo zvyšuje nosnost šátku. Právě nosnost je u šátku velice důležitá a to proto, aby byla pohodlná tomu, kdo dítě nosí. Čím vyšší hmotnost dítěte, tím vyšší gramáž či lepší (nosnější) příměs by měla být. 

Já jsem na svého novorozeného syna měla bavlněný šátek s gramáží 200. Tento šátek mi byl pohodlný v úvazu pouze do 6kg jeho váhy. Poté jsem musela přejít na 270g/m, byť to byla opět bavlna.

Ring sling

Ring sling je krátký šátek s kroužky (obvykle 2), ve kterém je dítě nejčastěji nošeno na boku. Samozřejmě jde také uvázat na břicho či záda. Ale primární použití má tento šátek jako „poponášítko“. Výhodou je to, že ho lze nechat předvázaný a v případě potřeby ho jen přehodíte přes sebe, posadíte si do úvazu ratolest a jdete.

Přezková ergonomická nosítka

Tato nosítka mají výhodu v tom, že jejich použití je rychlé. Pokud se nechcete vázat se šátkem, spěcháte, či máte chodce, pak je přezkové nosítko pro vás to pravé.

V zásadě bych tato nosítka rozdělila na rostoucí a velikostní:

  • Rostoucí se přizpůsobí výšce dítěte a jejich plus je to, že nosítko zůstává na celé nosící období. Nosící období bych označila jako rozmezí pro 0-3 roky, ale může to být méně či více. Rostoucí nosítka se vyznačují tím, že mají regulovatelnou délku látky mezi nožičkami a výšku zádové opěrky. Mezi taková nosítka patří třeba nejznámější Kibi či novinka Tula grow (a samozřejmě další výrobci).
  • Velikostní nosítka jsou na určitý úsek velikosti (délky) dítěte. Od narození jich lze použít malé množství, většinou se používají s novorozeneckou vložkou, ale tu za sebe opravdu nedoporučím, protože miminko není v takové poloze, v jaké by mělo být (je pak lepší vázat šátek nebo pořídit šátkové rostoucí nosítko, jako např. Storchenwiege). Mezi taková velikostní nosítka patří Manduca a Ergobaby – asi dvě z nejznámějších značek, kdy je možné užití s novorozeneckou vložkou pro děti od narození a až od zhruba 4 měsíců bez vložky. Ovšem taková nosítka vydrží do věku kolem 1 roku (u dětí menšího vzrůstu déle), tedy do výšky 75 – 80 cm. Pak nastává problém s tím, že látka mezi nožičkami nedosahuje ideální šíře (od kolínka ke kolínku) a je krátká zádová opěrka. To je ten větší problém, jinak se dají dokoupit tzv. extensory (nastavení šíře látky mezi nožičkami). Bohužel pokud zádová opěrka není dostačující, budete muset spící dítě přidržovat. Dítě se vyvrací do záklonu při chůzi a padá mu hlavička (kapucka je krátká, nedopnete ji). Z velikostních nosítek se bez novorozenecké vložky dá použít Kokadi flip baby, či Bondolino. Další velikostní nosítka jsou pak např. Tula (baby a toddler), Kokadi, Lennylamb aj.

Šátková nosítka

Představují je výrobci jako Diva Milano, Fidella, Storchenwiege (to považuji za velmi důležité), Didymos a další.

Šátková nosítka opět můžeme rozdělit na nosítka rostoucí a neroustoucí, a také na Mei tai a Fly tai.

Fly tai je šátkové nosítko, které má tenké ramenní popruhy, jenž nejsou polstrované – tedy je to jen šátkovina bez molitanu, kdežto Mei tai má do poloviny ramenních popruhů polstrování molitanem.

Rostoucí (nastavitelné nosítko adaptabilní s výškou dítěte) a neroustoucí (nosítko na určitý výškový úsek) jsme si představili u přezkových nosítek. Právě neroustoucí šátková nosítka jsou většinou ve dvou a někdy až třech velikostech, prodejci uvádí spíše váhovou kategorii než výšku, pro kterou je nosítko použitelné.

Pokud ovšem chceme nosítko místo šátku už pro novorozené miminko, za sebe bych rozhodně volila právě Storchenwiege. Toto nosítko se dá nastavit jak mezi nožičkami, tak na výšku miminka stáhnutím šňůrek. Výborně lze nastavit i pro předčasně narozená miminka (ovšem pro ta bych spíše volila šátek).

Co mají všechna tato ergonomická nosítka společného? Nenajdete u nich žádné spony, přezky, tedy nic, co by tlačilo (výjimečně sponu na bederním páse).

Nikdy se neřiďte doporučením výrobce co se týká maximální váhové kategorie. Sice výrobce udává použití nosítka do maximální váhy dítěte 20 kg, avšak některé děti tuto váhu mají až ve čtyřech letech, či později. To už nosítko bude dávno nedostačující v rozměrech sedací části a zádové opěrky.

Neergonomická (a tudíž nevhodná) nosítka

Pokud budete velké dítě nosit v malém ergonomickém nosítku, bohužel pak parodujete neergonomický nosič. Jakmile je možné mít dítě v nosiči čelem ven, zdaleka to ergonomické nosítko nebude. Co bych určitě na nošení dětí nevolila je babyvak, krosna, nebo klokanka.

Klokanka

Klokankám se často říká „visítka“. „Visítko“ se mu říká proto, že dítě v daném nosiči visí za rozkrok. Což je špatně. A není argumentem pro používání takového nosiče to, že jej použijete jen na chvíli, párkrát nebo pro vycházku se psem.

Co se děje, pokud nosíte dítě ve visítku? Především jsou utlačovány tepny na tříslech, špatně proudí dítěti krev v těle, vznikají otlaky, nedokrvování končetin, nepohodlí. Také dochází k utlačování pohlavních orgánů.

Dalším problémem těchto nosičů je vystužená zádová opěrka. Zádová opěrka nesmí být vystužená, aby záda dítěte při nošení byla zakulacena tak, jako v děloze. Dítěti se nesmí rovnat záda, dokud samo nesedí. Záda dokulata jsou pro něj přirozená.

U „visítek“ je samozřejmě špatně i nošení čelem ven, kdy dítě visí jako hadrová panenka, je velice namáhána krční páteř, a pokud dítě usne, přepadává do předklonu.

Bohužel v praxi se setkávám s tím, že i neergonomická nosítka mají certifikaci EU a na krabicích napsáno „ergonomic“ . Ptáte se proč? Protože je o ně stále zájem. Dokud maminky budou vyhledávat špatné nosiče, budou podporovat výrobce těchto zdraví poškozujících nosítek. Jak poznáte že se jedná o „visítko“? Značky Chicco, Babybjörn, RedCastle, Jané, Hauck, Tomy aj. – jakmile výrobce propaguje nošení dítěte čelem ven, automaticky vyřaďte nosič z vašeho výběru. Totéž platí o vystužených zádech, pevné opěrce hlavy, podpoře páteře.

Babyvak

Již dávno se v šátku nenosí v úvazu tzv.“kolébky“. Riziko tohoto způsobu nošení je takové, že zvláště malé miminko se v této poloze může zalknout zvratky, postavení kyčlí je ve špatné poloze a jsou utlačovány podobně jako v zavinovačce – tudíž se špatně vyvíjí jadérka.

Krosna

Krosna se řadí mezi neergonomické nosiče stejně jako klokanka, čili visítko. Při nošení v krosně je dítě opět v nepohodlné pozici, nožičky nejsou ve správné poloze do písmene M, ale visí z nosiče dolů. Nelze se pohodlně „uvelebit“, poloha sezení je nepříjemná, odkrvují se končetiny, záda nemají úlevovou polohu, ale jsou stále vzpřímená. Nepomůže tomu ani to, pokud má krosna opěrky nožiček. Celkově je zbytečně robustní a těžká. A pokud člověk chce něco do terénu, na hory, jsou vhodnější spíše nosítka, kde má dítě úlevovou polohu a pohodlnější sed.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
1

Diskuze k této stránce (40 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Andrea Poliaková, 29. 9. 2022, 12.34

Obě děti jsem nosila v šátku i v nosítku, nejlépe mi sedělo Rischino. Nosila jsem od narození do cca 2 let.

Minnie, 8. 2. 2022, 12.55

Měla jsem klasické nosítko, pevné, obyč.

malého nosím v rukách šátek či nosítko nepoužíváme.

Alžběta Kunst, 5. 4. 2020, 6.40

Me zajímá tato problematika až děti budou mit zvýdavé otázky jak se jím vyvaruji poté?? Např.: https://cz.pornhub.com/view_video.php?viewkey=487211237&t=397

Romanka40, 29. 10. 2019, 14.55

Novorozena mi sabotuje kocarek. A me to vubec nevadi mam satek i nositko

Makovicka8, 29. 8. 2019, 15.10

My sme mali ergo nosic boba fakt super vec

Dudu, 11. 5. 2019, 11.08

My používáme kočárek i šátkové rostoucí nosítko a jsme moc spokojeni.

Zdeňka S., 21. 7. 2018, 11.32

Elastický šátek jsme měli když byl miminko, je ale fakt že teď má 5,5 kilo a už to není ono . Proto jsem pořídila tkaný šátek vatanai a zatím spokojenost

Žofinka

Žofinka, 2. 6. 2018, 5.55

Teď už nenosim, je to přeci jen váha a dcerka už běhá

Nikoll, 29. 12. 2017, 20.19

Milovala jsem období kdy se dcera chtěla nosit, ale teď už chce jen sama chodit a na nošení už není. Uteklo to rychle, a skončilo to nečekaně

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů