Oblečení z bio bavlny – pohodlí a zdraví

zobrazeno 4396×

Vložil(a): Adrianita, 18. 2. 2016 16.49  (aktualizováno 7. 11. 2017 8.49)

Pro naše děti chceme každá to nejlepší. Jistě se zajímáte o složení potravin, dbáte na dostatečný pohyb a dostatek podnětů, aby se děti rozvíjely a byl podpořen jejich vývoj. Jak postupujete při výběru oblečení? Díváte se na materiál, nebo hlavně na cenu? Myslíte, že je velký rozdíl mezi oblečením z bavlny a biobavlny? A co další materiály? Proč je důležité prát nové oblečení?

Již naše maminky dávaly při výběru oblečení přednost tomu bavlněnému. Trička a další oblečení ze syntetických látek nás mohly dráždit či nám jiným způsobem vadit. Pro citlivou pokožku či sport se také vždy dávalo přednost bavlně. Pravdou však je, že i bavlna nemusí být ideální. Nejde ani tak o materiál, přece jen je bavlna přírodní, ale o způsob pěstování. Přestože se bavlna pěstuje asi na 3% úrodné půdy, je přitom využito více než 25% světové spotřeby pesticidů a umělých hnojiv. Podle agentury pro ochranu životního prostředí je 7 z 15 pesticidů využívaných při pěstování bavlny rakovinotvorných. Průmyslově pěstovaná bavlna tedy zamořuje Zemi a díky chemickým látkám může dráždit pokožku. A to není vše. Za zmínku stojí i vykořisťování dělníků, kteří pěstují bavlnu na polích rozvojových zemí. Nejenže jsou nuceni dýchat chemické látky, ale také jsou tlačeni, aby snižovali výkupní cenu bavlny.

Jak se pěstuje biobavlna?

Podobně jako u bio potravin, i při pěstování organické bavlny platí přísná kritéria. Půda, ve které je pěstována, nesmí být minimálně tři roky před osazením chemicky ošetřena, nepoužívají se syntetické pesticidy, herbicidy ani umělá hnojiva. Chemie se nepoužívá ani při sklízení bavlny včetně barvení, vše musí být maximálně šetrné k životnímu prostředí i k naší pokožce. Zárukou kvality jsou mezinárodní certifikáty. Mezi ty nejpřísnější, co se požadavků na kvalitu týče, patří Global Organic Textile Standard.

Organická bavlna se odlišuje od klasické tím, že má hustější chmýří, které nebylo poničené chemickými úpravami. Celý výrobní proces oblečení z biobavlny prochází přísnou kontrolou. Výroba bio oděvů je šetrná k životnímu prostředí.

Pravdou je, že biobavlna je o něco dražší než bavlna, ale je kvalitnější a má delší životnost, jelikož její vlákna nejsou porušena chemickými látkami. Pokud si přesto oblečení z biobavlny nemůžete dovolit, nebo alespoň ne ve 100%, alespoň spodní prádlo začněte kupovat v biokvalitě.

{{:pr:}}

Proč dávat přednost oblečení z biobavlny?

Organická bavlna přináší řadu výhod, díky kterým je tento materiál maximálně vhodný pro výrobu dětského oblečení. Bavlněná vlákna nejsou porušená chemikáliemi, které se běžně používají při pěstování a zpracování bavlny. Při zpracování biobavlny se nepoužívá také formaldehyd, který je často z klasické bavlny cítit. Je velmi šetrná k pokožce, nedráždí ji a je příjemná na dotek. Biobavlna se doporučuje zejména lidem s vysoce citlivou pokožkou. U novorozenců určitě doporučujeme alespoň spodní vrstvu pořídit právě z biobavlny. Za zmínku stojí také prodyšnost, která je u organické bavlny vyšší, nežli u klasické. Kůže tak může dýchat, dítě se méně potí.

Oblečení z biobavlny je zcela zdravotně nezávadné, protože neobsahuje látky, u kterých by hrozilo jakékoliv riziko, že mohou působit karcinogenně, negativně ovlivňovat vývoj plodu u těhotných žen a způsobovat alergickou reakci.

Oblečení z biobavlny uchovává ty nejlepší vlastnosti i v případě častého praní, drží tvar a vydrží skutečně dlouho. Můžete je bez obav využít i pro více dětí, stačí jen důkladně přeprat.

Proč je důležité prát nové oblečení?

Vždy je vhodné před prvním použitím nové oblečení důkladně vyprat. Kladete si otázku, proč, když je vlastně nepoužité a čisté? Na první pohled možná vypadá čisté, ale pravda je taková, že nové oblečení obsahuje mnoho chemických látek, které mohou negativně působit na pokožku. Schválně se zkuste zaměřit, jak bývají některé nové oděvy cítit.

Prát bychom měly zejména oděvy, které přichází do přímého kontaktu s naší pokožkou. To platí především u spodního prádla, ale také triček, kalhot i ponožek. Oblečení malých dětí bychom měly vyprat vždy, po vyprání nejlépe ještě vyžehlit (v případě, že žehlit jde). Žehlením se totiž zničí škodlivé bakterie. Pamatujte také, že u nového oblečení nikdy nevíte, kdo si jej v obchodě zkoušel, kdo na něj sahal a kde bylo uskladněno. Proč zbytečně riskovat zdraví?

Avšak i při praní prádla bychom měli dbát na ekologii. Většina pracích prášků a gelů škodí životnímu prostředí i naší pokožce, tudíž našemu zdraví. Vhodnější je používat ekologické prací prostředky, které jsou však často dražší. Alternativou je praní v mýdlových ořeších, případně si můžete vyrobit vlastní prací prostředek. Koukněte na webu na zkušenosti maminek s mýdlovým slizem případně si vyrobte domácí gel dle našeho návodu.

Bio oblečení je stylové i praktické

I přesto, že bio oblečení přináší řadu výhod, není po něm poptávka v ČR zatím tak vysoká, jak by se dalo očekávat. Přitom v některých zahraničních zemích stojí tento materiál na pomyslné špičce ledovce. Do jisté míry to může být dáno tím, že lidé v ČR mají o biobavlně málo informací a mají pocit, že jde pouze o spotřebitelský klam.

Pokud zvolíte oblečení z organické bavlny s certifikátem kvality a od prověřeného prodejce, pak máte jistotu, že jste sobě nebo svému dítěti koupili skutečně kvalitní oděv. Nenechte se odradit o něco vyšší cenou, která je způsobena tím, že pěstování bio bavlny je finančně nákladnější. Ovšem za kvalitu bychom si měli připlatit, zejména pak u malých dětí.

Oblečení z konopí

I konopí je prospěšné nejen naší pokožce, ale i životnímu prostředí. Jedná se o rostlinu, která rychle roste, ale v naší společnosti je stále více spojována s drogami než s prospěšností pro naše zdraví. Vzhledem k tomuto faktu je i hůře dostupnější, tudíž je dostupná především na internetu. Cenově je srovnatelná s oblečením z biobavlny či sóji. Konopné vlákno je 4 krát odolnější než bavlněné a také snadněji odolává plísním.

Bambus

V alternativních ekologických obchodech se setkáváme s nabídkou bambusového oblečení. Bambus je rostlina, která roste rychle, a není třeba rostlinu sklízet celou i s kořeny. Taky produkuje spoustu kyslíku a váže na sebe oxid uhličitý, podobně jako viskóza je však zpracovávána za pomocí chemikálií. Kvalitnější a jistější je tedy stále oblečení z biobavlny a konopí.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
1

Diskuze k této stránce (34 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

vranovahan, 25. 1. 2023, 11.13

Osobně mám sama s oblečením právě z bio bavlny opravdu velmi dobré zkušenosti. Jak píšete, opravdu skvěle se to nosí. Právě proto jsem oblečení z tohoto materiálu teď začala kupovat i dětem. Jen teda škoda, že v tomto ohledu zatím ten výběr není tak velký. Já jsem si například ale dost oblíbila tent obchod https://www.happynature.cz/detske-bio-obleceni Co se dětského bio oblečení týče, tak tam mají asi nejlepší výběr.

Jana Novotná, 26. 8. 2022, 23.40

Já jsem velice zimomřivá a můj vnouček to má po mě, a tak kupuji oblečení z přírodních materiálů, jako je bavlna, ale také vlna, které ho zahřejí. Proto nám manžel k narozeninám koupil dvě vlněné vesty, abychom mu prý neumrzly. Poté mi kamarádka poradila stránky https://www.vlnenezbozi.cz/, kde jsem koupila ovčí kůži na zem jako předložku, na které si hraje náš mají vnouček, aby nenastydl.

Letissie, 17. 11. 2021, 15.36

Jsem ráda, že jsou obchody, kde se toto oblečení z bio bavlny dá sehnat a je opravdu kvalitně zpracované. Po vyprání drží tvar a barvy zůstávají krásně syté. Doporučuju kouknout na eshop tamaiti, kde mají velký výběr oblečení pro děti.

Jarmilka, 25. 11. 2021, 20.12

Povedlo se mi tam pro syna vybrat krásnou kombinézku https://www.tamaiti.cz/detska-kombineza-nepromokava-ledni-medvedi/

Letissie, 26. 12. 2021, 16.21

Nakoupila jsem tam hodně věcí i doplňků pro sestru, protože se čeká miminko, tak měla radost hlavně z té mušelinové plínečky a deky.

Jarmilka, 7. 1. 2022, 15.28

Jsem ráda, že jsem se tady k té značce dostala, protože kvalita je opravdu znát.

IvčaSemi, 2. 2. 2022, 9.15

Taky tady ráda nakupuju. Mají všechno skladem a hlavně mají úplně jiný design oblečení. Nic tuctového, což se mi líbí

bio bavlnu pro malého používám.

ivanka386, 21. 5. 2020, 23.34

Je skoro neuvěřitelné, jak a kolik věcí se dá vyrobit z konopí, že? Já například nedávno narazila na to, že se dá konzumovat cbd olej, který odbourává stres a pomáhá třeba od bolesti. Vyzkoušela jsem ho z http://cibdol.cz a opravdu mi to pomohlo! Takže mohu jen doporučit jako zkoušku

patricia077

patricia077, 20. 5. 2019, 12.05

Bio bavlna je znát rozdíl mezi klasikou a bio dcera má pár věcí syn taky a fakt super

lucie25987, 10. 11. 2018, 6.15

Oblečení z biobalny žádné nemám. Nevím, v čem by to mohlo být lepší. Přijde mi, že je to zase jen byznys a nic víc. Oblečení si vybírám bavlněné, ale jen z normální bavlny. Pro sebe, i pro dceru nakupuji oblečení z https://www.happymum.cz/ , nakoupím pro nás obě z jednoho webu a ušetřím tak za poštovné.

Žofinka

Žofinka, 1. 6. 2018, 7.51

Také mám pár kousků z bio bavlny

jitka46

jitka46, 27. 5. 2022, 23.41

u nás to máme podobně, něco ano a něco ne

Marusk

Marusk, 12. 3. 2018, 11.46

Dávám vždy přednost bavlně. Něco mám z té biobavlny, ale i tam se kvalita dost liší. Záleží i na gramáži. Ta také často odpovídá ceně. A vždy po koupi nového kousku oblečení vyperu.

Pávinka, 4. 12. 2017, 8.24

peru vzdy vsechno nove oblečeni, neumim si predstavit to neudelat biobavlna musi byt uzasna, ale bohuzel nas rozpocet kolikrat neumoznuje kupovat jen to, co bychom radi a plno oblecku dostavame od rodiny. Na barvy v oblečení se snažíme myslet a nekupovat úplně to nejlepvněší, právě kvůli pochybnostem ohledně barvení a barev samotných.

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů