Jak obléknout miminko do šátku na podzim?

zobrazeno 3621×

Vložil(a): Iva Gondeková, 4. 10. 2019 14.18

Venku se ochladilo. Ani tak se ale nemusíte vzdát nošení dítěte na těle. Jak miminko do šátku vhodně obléknout, aby mu nebylo zima nebo příliš teplo? Jak správně oblečení vrstvit a na co si dát pozor?

Vrstvy mezi maminkou a dítětem

Děťátko v prvních měsících života nemá vyvinutou termoregulaci, tzn. tělo nereaguje na horko pocením, nebo na chlad svalovým třesem. Jak tedy obléknout dítě do šátku, aby se nepřehřívalo, ani nebylo podchlazené? 

V podzimních měsících potřebujeme, aby miminko mohlo nejlépe přijímat přirozené teplo maminčina těla, doporučuje se proto, aby mezi miminkem a maminkou v šátku bylo co nejméně vrstev oblečení. Pokud je totiž miminko v dupačkách, svetříku a v kombinéze a navázané na maminčin kabát, příliš mnoho vrstev přeruší tepelné spojení a může se stát, že se dítě prochladí a přitom maminka se bude potit.

Vybalení ze šátku

Při nošení se miminko v šátku nebo nosítku příjemně zahřeje, možná i usne. Když ho pak potřebujeme vybalit, najednou je vystaveno chladnějšímu vzduchu místnosti. Potřebujeme mít připravené další oblečení, či přikrývku na zahřátí. Podle možností můžeme i rychle složit šátek, ve kterém jsme miminko měly navázané, dokud v něm ještě cítíme teplo, kterým miminko zahalíme na podložce.

Nošení na zádech

Obecně je pozice miminka na zádech pro nosící maminku menší zátěž pro její záda, a zároveň jí při nošení není takové teplo. Nosit na zádech se dá teoreticky od narození, ale zpravidla se začíná kolem 3.- 4. měsíce. V podzimních a zimních měsících využíváme svetry a bundy se vsadkou vzadu a další vychytávky výrobců nosícího oblečení. Samozřejmě záleží na okolnostech, kdy nošení na zádech zvolíme. Většinou jsou nevhodné prostředky MHD a vůbec místa, kde se koncentruje mnoho lidí bez pohybu.

Krátké přeběhnutí nebo vydatná procházka?

Pokud víte, že jdete ven jen na chvilku, např. krátká cesta k dětské lékařce, tedy že budete brzy dítě vyvazovat ze šátku, či nosítka, nechejte miminku svetřík navíc.  Po tu chvíli si v něm krásně teplo udrží.

Jestliže se ale chystáte na delší procházku, opravdu dbejte na to, aby mezi vámi a dítětem bylo co nejméně oblečení. Přes vás oba pak oblékněte společné zateplovací vrstvy,  nosící svetr, bundu apod. Hlídejte, aby pod vrstami nosícícho oblečení mohl volně proudit vzduch k nosánku dítěte.

Hlavička a nožičky

V chladnějším období chráníme další vrstvou nožičky i hlavičku, které nejsou v šátku nebo v nosítku. Nožičky jsou zpravidla chráněny bundou či svetrem, samozřejmě na ně dáváme ponožky či odpovídající botičky, navíc přes ně můžeme zavázat zbylé cípy šátku z některých úvazů, např. kříž s kapsou uvnitř. 

Na hlavičku určitě dějte dítěti čepičku, případně speciální vsadky nosících bund či svetrů. Současně chráníme i svůj krk šálou. 

 

Protože už nám venku opravdu nastal podzim, máme pro všechny maminky, které své dítě nosí, nebo o nošení uvažují Soutěž o Ochrannou softshellovou kapsu pro maminku a capáčky pro miminko v šátku!

 

Iva Gondeková, autorka článku, se s námi zúčastní také veletrhu For Babies (17.-20.10.2019), kde vám poradí s nošením vašeho miminka a také povede praktické workshopy, kde si budete moci vyzkoušet úvaz kříž s kapsou uvnitř, který je právě ideální do chladnějšího počasí.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (13 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Andrea Poliaková, 18. 11. 2022, 0.03

Mala som prevažne merino oblečenie od Crawler, nosila som v nosítku Rischino, na to som prehodila mikinu a sofsthell bundu a bolo nám teplo až až.

danuse11, 13. 3. 2021, 19.15

ani jednou jsem nepoužila.

Aneta Jiřičná Bendiková, 27. 12. 2020, 13.34

šátek jsem ani u jednoho dítka nepoužívala.

Jannetta, 22. 3. 2020, 7.52

Já oblékám mimouška do nosítka do merino oblečení, na nožičky buď teplé ponožky, nebo když je velká zima, tak víc vrstev a zateplené botičky. Mám bundu se vsadkou, jak tenčí, tak i pořádně teplou zimní no a pro jistotu natřu obličejíček ochranným balzámem https://www.monato.cz/weleda/weleda-mesickovy-ochranny-balzam-30ml/. Takže je mimouškovi krásně teploučko a má chráněný i obličej 😊

WeruskaSK

WeruskaSK, 9. 11. 2019, 17.37

ano softshellova kapsa je super, vnutri teplucka a neprefukne

Romanka40, 29. 10. 2019, 14.06

Mam soft kapsu a musim rict bomba. Dcera ma mesic a nosime intenzivne, ale taky mam porad problem, co ji oblecr. Dnes byli 3stupne a mela body, dupacky, mikinku a navleky na nozicky, cepicku, navazana v satku a soft s fleecovou vsadkou. Nestezovala si a hned venlu krasne usnula.

Fuga

Fuga, 14. 10. 2019, 11.34

Vždy jsem vypadala trochu jako koule

Teryk92, 11. 10. 2019, 13.22

Ty nožičky potřebuji taky nějak vychytat.

Mygara

Mygara, 9. 10. 2019, 11.56

Nejvíc jsem vždy měla problém s nožičkami

Ketris

Ketris, 5. 10. 2019, 16.21

Jednou se mi to jeste bude hodit..

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů