Hurá! Plenky už nepotřebujeme

zobrazeno 4984×

Vložil(a): Martina Richterová, 29. 8. 2015 17.17

Každá maminka bude se svým dítkem dříve či později řešit jednu zásadní věc, kterou je „odplenkování“. A protože každé dítě je jiné, některé se to naučí poměrně snadno, jiné potřebuje více času a trpělivosti. Jistě se mnou budete souhlasit, že jakmile se plenek zbavíte, je to obrovská radost. A také o starost méně, protože mít po ruce neustále suchou plenku tímto odpadá. A v neposlední řadě úleva pro vaši peněženku.

Nespěchejte!

Také jste se setkala s názory babiček, že v roce už je nejvyšší čas naučit dítě chodit na nočník? Tento trend byl aktuální v 80. letech, tedy v době, kdy se většina z nás narodila. Jenže tehdy nešlo ani tak o to, že jsme jako děti byly „geniální“, ale důvod byl mnohem jednodušší. Neexistovaly jednorázové plenky, které usnadňují život nejen maminkám, ale také dětem, které mají zadeček stále v suchu.

Dnes se odborníci přiklánějí k tomu, abychom na děti příliš nespěchali a nenutili je za každou cenu. Na druhou stranu je důležité, aby dítě pochopilo k čemu je nočník určený a naučilo se na něm sedět. Můžete tedy přibližně v roce začít dítě na nočník posazovat. Nečekejte od toho žádné zázraky, zkrátka se snažte vychytat dobu, kdy dítě vykonává potřebu (nejlépe po jídle a hned po probuzení) a posaďte jej na nočník. Když se vyčůrá nebo vykaká, pochvalte jej. Pokud se mu to však nepodaří ani po několika minutách, dítě z nočníku sundejte a zkuste to později.

Některým dětem nočník nevadí, jiné na něm nevydrží doslova ani minutu. V takovém případě nočník schovejte a vyndejte jej třeba až za několik týdnů. Nejdůležitější zásada je totiž ta, že nočník se nesmí stát pro dítě nepřítelem. Nikdy jej netrestejte, protože dítě si pak může snadno vytvořit blok a bude odmítat na nočník chodit.

Jak tedy začít?

V podstatě máte dvě možnosti. Kolem jednoho roku můžete začít dítě „seznamovat“ s nočníkem a posazovat jej na něj. Pokud se to dítěti nebude líbit, nočník schovejte a začněte o něco později. Obecně lze říci, že dítě je na „odplenkování“ zralé až v rozmezí 18 – 24 měsíců. Není tedy kam spěchat. Některé děti k tomu dojdou samy tím, že jim začne vadit mokrá plínka, častěji pokakaná. Mnoho dětí si začíná říkat na nočník právě ve chvíli, kdy se jim chce kakat. Hodně se mi osvědčilo dávat syna na nočník vždy ráno a večer, kdy jsem věděla, že pravidelně kaká. Brzy už nechtěl kakat do plíny, ale pouze na nočník.

Ideální roční období? Jednoznačně léto!

Pokud se rozhodnete dítě „odplenkovat“, pak zvolte letní období. V zimě je to o dost složitější, protože když půjdete ven, plenku dítěti dát musíte. Jestliže se vám počůrá venku v létě, nic tak hrozného se nestane. Musíte s sebou jen nosit náhradní oblečení a dostatečný počet igelitových pytlíků na mokré prádlo.

Přemýšlíte o tom vyzkoušet tréninkové kalhotky? Ty se vyplatí ve chvíli, kdy se dítěti daří být celý den bez plenky a jen občas se stane nehoda. Tréninkové kalhotky jsou tedy skvělým motivačním řešením, protože dítě už je považuje za normální spodní prádlo. Pro vás je to jednodušší, protože kalhotky nepropustí moč, tudíž stačí jen vyměnit spodní prádlo.

Chvalte, jak jen to jde

Pro dítě je největší odměnou vaše radost. Když ho pochválíte, je to pro něho velká motivace pro další snažení. Pokud se však stane nějaká ta nehoda, a že je to zpočátku velmi pravděpodobné, nikdy dítěti nic nevyčítejte a už vůbec netrestejte. Dítě nesmí mít pocit, že selhalo. Vysvětlete mu, že se nic nestalo, ale zároveň jej upozorněte, že příště už to určitě půjde do nočníku.  

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
1

Související informace a zdroje/

Diskuze k této stránce (10 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

no bez plen kluci bývali kolem 2 let.

Minnie, 15. 9. 2020, 18.14

Záleží kdy je dítě zralé. Nejstarší dcera se odplenkovala koncem zimy ve 2 a čtvrt letech. U prostřední to trvalo déle a u syna zatim nic

Žofinka

Žofinka, 29. 6. 2018, 10.00

Prave Na tomto pracujeme

Mygara

Mygara, 23. 3. 2017, 16.03

taky jsem se těšila, až budou bez plen

Fuga

Fuga, 10. 2. 2017, 14.53

je pravda, že je výborné léto, když se stane nehoda nic se neděje, v zimě si to ani nedokážu představit

Zuzka Čtvrtečková, 18. 11. 2015, 22.58

Odplenkovali jsme přes zimu a dalo se to Úspora byla obrovská.

Estrela113, 21. 9. 2015, 21.48

Já myslím, že odplenkování je závislé z 99% na dítěti. Kamarádky syn byl od 6 měsíců přes den bez pleny. Dávali ho pravidelně co 45 min na nočník a chápal. Nesnášel být v mokru. Synovi to bylo jedno, ve skoro dvou letech byl přes den bez plen, pak přišla série změn, stěhování do zahraničí, školka, uvědomění si sestry jako miminka a byl zpět v plenách. Ve 3 letech spolehlivě přes den bez plen, a ve 4 letech ještě v noci občas nastane nehoda. Dceru jsme odplenkovali bezbolestně v 1,5 roce, v noci je už také bez plen (2,5 roku). A děti kamarádek to mají také každé jinak. Každopádně po těch zkušenostech už vím, že nemá cenu to lámat přes koleno,

Jana V., 13. 9. 2015, 20.54

nám se nakonec trpělivost vyplatila - obě dvojčata přestala nosit plenky v 2,5 letech a to hned i přes noc ...

mckvak, 13. 9. 2015, 18.17

Na tohle jsem zvedava - mala neter uz je od 2 let bez plenky, napodobuje stari segru

benca, 13. 9. 2015, 8.46

pomaly sme mali 3 roky ked sme nemuseli potrebovat plienky, ale sme sa ich nakupovali

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů