Co jste možná nevěděly o odrážedlech

sledováno 1× zobrazeno 7718×

Vložil(a): Lindi82, 21. 6. 2016 15.29

Mám dceru právě ve věku, kdy aktivně testuje nejen herní prvky na hřišti, ale vše, co se hýbe. Začala jsem se tedy poohlížet po prvním odrážedle. Na trhu najdete velké množství odrážedel nejrůznějších typů, barev, velikostí, a není vůbec jednoduché se v tom vyznat. Já jsem narazila na Re pello odrážedla, která mě zaujala nejen svým designem, ale také materiálem, ze kterého jsou vyrobena. Oslovila jsem proto Ing. Jiřího Marjána, Ph.D, jednoho ze zakladatelů značky, a požádala ho o rozhovor.

Linda: Musím říct, že na první pohled mě Vaše odrážedlo velmi zaujalo, protože se samozřejmě hodně odlišuje oproti „klasickým“ plastovým, kterých jsou plná dětská hřiště a parky. Jak Vás napadlo vyrábět zrovna odrážedlo a ještě jako materiál zvolit právě dřevo?

Jiří: Prvním impulzem pro vývoj odrážedla bylo narození mojí dcery Josefíny (odtud monogram v jeho názvu "Model J"). Hned na začátku jsem věděl, že odrážedlo musí být celoodpružené. Mám dlouholeté zkušenosti s vývojem a konstrukcí celoodpružených kol pro dospělé. Podílel jsem se na řadě zajímavých projektů pro významné české výrobce jízdních kol (např. Author nebo Race Bike). Také už několik let jezdím na celoodpruženém kole. Z těchto osobních zkušeností vím, jak je jízda na takovémto kole příjemná a šetrná k mému tělu. Odpružení navíc zajišťuje výbornou ovladatelnost za jakékoli situace. Chci, aby moje dítě zažívalo stejné pocity a jízda pro něj byla bezpečná a pod kontrolou. Proto jsem vyvinul a vyrobil první celoodpružené odrážedlo v historii, které je vhodné pro děti už od 1,5 roku.

A dřevo? Můj táta je truhlář a já, byť jsem strojař, mám k tomuto materiálu velmi blízký vztah. Navíc i z pohledu strojaře se jedná o velmi zajímavý materiál, který v sobě kombinuje vysokou pevnost a nízkou hmotnost. Díky použití vysokopevnostní březové překližky se nám podařilo vyvinout odrážedlo, které váží pouhých 3,5 kg a je tak jedním z nejlehčích odrážedel v této kategorii na trhu. A to ho srovnávám s modely, které nemají žádné odpružení. Navíc se jedná o obnovitelný zdroj a při výrobě se spotřebuje minimum energie (v porovnání s kovovými materiály). Z tohoto pohledu se jedná o velice ekologický materiál. Navíc dřevo voní a je příjemné a dotek. Zkrátka ideální materiál pro dětskou hračku.

Linda: Můžete našim maminkám objasnit, v čem spočívá celoodpružení?

Jiří: Odpružení poskytuje malému jezdci velmi komfortní jízdu. Tím, jak odpružení výrazně tlumí vibrace, které vznikají při jízdě po jakémkoli povrchu, je jízda velmi klidná, nic nedrncá a dítě má tak velký pocit jistoty a bezpečí. Výsledkem je, že se na našem odrážedle naučí velice rychle jezdit i hodně malé dítě. Například moje dcera na něm jezdí už od svých 14 měsíců!

Linda: A jak celoodpružení souvisí se zdravým vývojem dítěte?

Jiří: Jak jsem již předeslal, odpružení výrazně snižuje vibrace, které vznikají během jízdy. A nemusíte jet zrovna po lesní cestě. I na obyčejném chodníku můžete pozorovat  jak to s dítětem na běžném odrážedle "drncá". Vznikající vibrace mají přitom negativní vliv na zdravý vývoj pohybového aparátu. Trpí klouby i páteř. U malých dětí je to tím horší, že jsou ve vývoji. Spousta lidí si může myslet, že je to nesmysl, že děti milují, když "to drncá". Opak je ale pravdou. Například pro dospělé lidi existuje celá řada norem, které řeší působení vibrací na lidský organismus. Většinou se jedná o pracovní prostředí, ruční nářadí, atd. Tyto normy přísně omezují dobu, kdy může člověk v takovém prostředí být a vstřebávat tyto škodlivé vibrace. Představme si naše zdraví jako koláč. Na počátku života je tento koláč celý. A postupem času z tohoto koláče ukrajujeme. Když koláč zmizí, začnou se dříve nebo později projevovat zdravotní problémy. Proč tedy začít ukrajovat z koláče našich dětí tím, že je necháme jezdit na nekvalitním jízdním kole?

Linda: Dobře. Odrážedlo je vhodné pro děti od 1,5 roku. Do kolika let na něm může dítě jezdit?

Jiří: Deklarujeme věk od 1,5 do 4 let. Prakticky se ale dá na odrážedle jezdit i dřív. Když se dítě naučí chodit a získá potřebnou jistotu, může usednout na naše odrážedlo. K odrážedlu dostane každý zákazník 2 délky sedlovky. Krátká sedlovka v nejnižší pozici nastaví sedlo pouhých 28 cm vysoko. Díky tomu se na odrážedlo posadí i velmi malé dítě. Delší sedlovka je pak určena pro větší děti. Tuhost odpružení se dá navíc velice jednoduše a rychle přizpůsobit hmotnosti dítěte. Umožňuje to náš patentovaný systém odpružení, který jsme pojmenovali LVS (low vibration system). Odpružení je díky tomuto systému dostatečně efektivní pro lehké i těžké dítě.

Linda: Mám 2letou dceru, která je teď přesně ve věku testování různých „vozítek“, prolézaček na hřištích atd. a samozřejmě mám o ní strach. Co Re pello a bezpečnost?

Jiří: S naším produktem splňujeme velice přísnou normu pro bezpečnost hraček EN 71 pro děti mladší 3let. Navíc jsme prošli i testováním v Institutu pro testování a certifikaci ve Zlíně, kde nám odrážedlo důkladně otestovali a tuto bezpečnost potvrdili. Náš výrobek tedy splňuje jak mechanickou, tak i chemickou bezpečnost. Prakticky to znamená, že na odrážedle nejsou žádná nebezpečná místa, kde by si mohlo dítě skřípnout prstík nebo si jinak ublížit. Také se testuje nosnost odrážedla, kdy se zatíží 50kg figurínou a přejíždí se přes nerovnost. Chemická bezpečnost pak znamená, že je testována každá komponenta, která se na odrážedle vyskytuje a kterou může dát dítě do pusy. Hodnotí se obsah těžkých kovů a dalších nebezpečných látek. Naší inspirací jsou nám naše hodnoty. Jen díky nim jsme pro vás dokázali vytvořit něco jedinečného. Revoluční celoodpružené odrážedlo Model J, který v sobě spojuje důmyslná technická řešení a špičkový design. Abychom zajistili perfektní kvalitu a dílenské zpracování, vyrábíme ho v České republice. Model J jsme vytvořili pro naše děti. Přispíváme tak k jejich zdravému vývoji, pěstujeme v nich respekt k přírodě a umožňujeme jim prožít radost z jízdy.

Linda: A za tímto nápadem a konceptem stojíte pouze Vy nebo Vám s tím ještě někdo pomáhal?

Jiří: Jsem konstruktér a vývojář. Moje práce je, aby bylo vše funkční a vydrželo intenzivní zatížení dětí. To jsou popravdě věci, které nejsou na první pohled vidět. Co ale promlouvá k našim zákazníkům na první pohled, je design. Ten má na starosti můj dlouholetý kamarád, skvělý slovenský designér, Pavol Mikuláš ze studia Vývojka. Pavol vdechl našemu výrobku nezaměnitelný vzhled, který chytne za srdce snad každého, kdo ho uvidí. Za to mu patří můj velký dík.

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
6

Diskuze k této stránce (26 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

hodně zajímavé

Minnie, 14. 12. 2020, 20.09

Děti měly odrážedla takové ty plastové motorky a syn i autíčko.

Žofinka

Žofinka, 22. 6. 2018, 17.38

Je moc krásné

dluuu, 23. 10. 2017, 14.05

Moc pěkné!

mckvak, 24. 7. 2017, 17.09

Zajimave

macopka, 30. 5. 2017, 22.24

Vyzerá pekne a zaujímavo a dobrý rozhvor

Kikinka30, 21. 3. 2017, 7.08

Vypada to dobre...

Mygara

Mygara, 20. 3. 2017, 11.12

je úžasné, jak je odpružené

Fuga

Fuga, 14. 2. 2017, 13.58

je krásné, jedna maminka si ho zde v diskuzi nemohla vynachválit

Zuzka Čtvrtečková, 1. 8. 2016, 21.23

Vypadá úžasně. Syn měl klasickou motorku, pak klasické kolo-odrážedlo a teď už jezdí na šlapacím kole

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů