Chodítka, skákadla a ohrádky. Škodí nebo pomáhají?

zobrazeno 19034×

Vložil(a): Adrianita, 4. 1. 2017 13.32

Sepisujete věci do výbavičky pro svoje budoucí miminko a mezi všemi těmi věcmi máte napsané i chodítko, hopsadlo, nebo ohrádku? Říkáte si, že by mohlo pomoci ve vývoji vašeho dítěte, když jej posadíte do chodítka? Nebo, že získáte chvilku pro sebe a zažehnáte všudypřítomné nebezpečí, když zavřete dítě do ohrádky nebo hopsadla? Po přečtení tohoto článku nejspíš změníte názor.

Vždyť jsme také byli v chodítku a nic nám není… také slýcháte často tuto větu? Většinu z nás někdy hlava nebo záda určitě bolela. Také bolesti kloubů a plochá noha nejsou ojedinělé. Dříve bylo moderní děti předčasně posazovat a také vysazovat na nočník. Bylo velkým trendem, že děti do roka už neměly pleny. Bohužel všechny tyto praktiky na nás zanechaly nějaké stopy.

Je ale více věcí, kterými možná nevědomky škodíme našim dětem, například:

  • předčasné posazování,
  • chodítka,
  • hopsadla,
  • „visítka“ (neergonomická nosítka),
  • vodění za ruce,
  • přitahování dítěte za ruce do sedu,
  • ohrádky

Pojďme si teď přiblížit některé z těchto bodů blíže - chodítka, hopsadla a ohrádky. Čím škodí?

Chodítko

Chodítka bývala kdysi velkým hitem, ale i v dnešní době se těší docela velké oblibě. Přestože před nimi varují i sami odborníci z řad pediatrů, fyzioterapeutů a ortopedů. V některých zemích jsou dokonce zakázána, u nás ne. Chodítko může být statické nebo aktivní. Statické chodítko je klasické chodítko, které znáte ze svého dětství. Dítě se do něj posadí, následně se pak odráží špičkami nožiček a přesto, že vypadá šťastně, tak vlastně trpí.

Každé dítě má své tempo a přirozený průběh zrání. Proto se nevyplatí nikam spěchat. Děti se nejlépe učí pozorováním. Sledují chůzi ostatních a snaží se jí napodobit. Zároveň zkoumají svá chodidla a snaží se pochopit, jak jejich nohy fungují. To všechno jim chodítka znemožňují, protože nevidí na své nohy a jejich mozek nedostává ty správné informace pro správný motorický vývoj.

Dítě by mělo začít chodit samo, až když jsou jeho svaly a klouby plně připravené. Pobyt dítěte v chodítku způsobuje, že se dítě naučí nesprávné pohybové vzorce pro chůzi. Což může mít v pozdějším věku za následek například chybný nášlap, bolesti zad a hlavy. Chůze je pro dítě velice složitý proces, který začíná chůzí kolem nábytku a úkroky do stran. Miminko se musí naučit udržet nejdříve rovnováhu a pracovat s těžištěm svého těla. Začíná se také vyvíjet nožní klenba.

V polovině prvního roku věku mají zdravá miminka silné nutkání pohybovat se po podlaze. Na první pohled se zdá, že děti svádí boj se svými končetinami, válí sudy a zkoušejí se plazit. Když se konečně dostanou ke své hračce, následuje veliké potěšení. Později se toto jejich úsilí obrátí na chození ve vzpřímené poloze. Děti, které využívají chodítko, přeskakují některé důležité body v této vývojové cestě. S prsty v nepřirozené poloze jen lehce kloužou po podlaze a navíc jsou vzpřímeni dříve, než nadejde jejich čas. Podle studií děti, které trávily v chodítku nepřiměřený čas nebo do něj byly posazovány příliš brzo, dosahovaly horších výsledků v psychomotorickém vývoji.

Navíc, ne všechna chodítka splňují bezpečnostní normy. Více se ochodítku dozvíte v článku Chodítka - ano či ne?

Závěsná hopsadla a skákadla

Další často zbytečnou pomůckou pro miminka jsou hopsadla a skákadla. Mnoho těchto výrobků nese označení o vhodnosti užívání již od čtyř měsíců. Tyto pomůcky však dítě drží v pasivní vertikální poloze, kterou ještě samo fyzicky ve čtvrtém ani šestém měsíci nezvládá. Jeho pohybový systém na tuto polohu není připraven. Ve čtvrtém měsíci není ještě páteř miminka v celém svém rozsahu napřímená a zátěž gravitace nedokáže ještě ve vertikále kvalitně ustát. Aby si s novou polohou tělo poradilo, buduje si nesprávné pohybové vzorce pro držení těla. Ty si pak neseme s sebou i do dospělosti.

Před použitím hopsadla by mělo miminko zvládat určité dovednosti. Mezi tyto dovednosti patří například to, že si hraje na boku, umí se točit na bříšku za hračkami na obě strany, umí šikmý sed s oporou o loket nebo o nataženou dlaň, otočí se z bříška na záda, leze nebo se symetricky plazí. Podle těchto dovedností poznáme, že šikmé svalové řetězce jsou dostatečně silné, aby udržely bederní páteř napřímenou.

Ohrádky

Většinou čtvercová molitanová matrace a kolem ní dřevěné mříže. Dětská ohrádka usnadňuje život maminkám a ochraňuje kojence před nebezpečnými předměty. Vypadá celkem neškodně - ohraničený prostor z něhož se dítě samo nedostane, je bezpečný (pokud splňuje všechny bezpečnostní normy). Ale neomezuje dítě ve vývoji?

Při využívání ohrádky je potřeba brát ohled na věk a potřeby dítěte. Vhodná (ale trochu zbytečná) je přibližně do šesti až osmi měsíců, kdy dítě leží na jednom místě, seznamuje se s vlastním tělem a nejvýše se přetáčí nebo natahuje po hračkách kolem sebe. Jakmile se ale dítě dokáže dostat z místa na místo a začne se plazit, je načase vyměnit ohrádku za hrací deku, jinak se vývoj dítěte může zpomalit. V druhém půlroce totiž potřebuje kojenec objevovat okolí. Navíc, má-li ohrádka šprušle, podněcuje dítě opět k tomu stavět se dříve, než to jeho svalová výbava dovolí. (To je mimochodem také častá situace v postýlce, proto doporučujeme pořídit si postýlku se sundavací bočnicí a přirazit ji k posteli maminky, což má mojiné i velkou výhodu při nočním kojení.) Ohrádku tedy využívejte jen krátkodobě a kvůli bezpečnosti potomka, například když zvoní pošťák a vy potřebujete na chviličku dítě nechat samotné.

Volný prostor je pro lezoucí kojence přirozenější, pro rodiče však znamená více práce a hlídání. Dítě ale takový volný prostor potřebuje - poznává svět, a díky plazení se rozvíjí  nejen pohybově, ale i verbálně. Na lezoucího nebo plazícího se kojence jsou rodiče nuceni více reagovat a mluvit.

Vůbec nejhorší chyba, které se rodiče dopouštějí je, že dítě v ohrádce nechají také usnout a spát. Dítě potřebuje jasně vymezený prostor pro hru a pro spánek, aby vědělo, jestli je čas spát, nebo si hrát.

Máte ohrádku a jste teď trochu na rozpacích, co s ní? Nezoufejte, přijde čas, kdy naopak děti milují malé domečky, uzavřené prostory a skrýše.

I rodiče potřebují svou chvilku klidu

Ano, i díky tomu bývají chodítka, hopsadla nebo ohrádky velmi oblíbené . Na tom není nic špatného, každá z nás potřebuje alespoň občas chvilku pro sebe, kterou nám naše drobotina ne a ne dopřát. Existují ovšem i jiné způsoby jak dítě zabavit, aniž bychom ho odkládaly do chodítek, závěsných hopsadel a skákadel, nebo ohrádek.

Pokud potřebujete nutně něco udělat v domácnosti nebo starší dítě touží po vaší pozornosti, zkuste šátek nebo ergonomické nosítko. Dítě tak budete mít pohodlně na svém těle a obě ruce budete mít volné pro práci.

Můžete využít také hrací deky, na kterých bývá pro dítě připraveno mnoho hracích prvků, které ho zabaví. Pro děti je velice přínosné, když jim umožníte otáčení a dopřejete jim pevný a plošný dotyk před neustálým zvedáním.

Pokud již máte starší dítě kolem jednoho roku, které neustále někam utíká, a toužíte ho nějak zabavit, zkuste mu pořídit například tzv. učící věž. Je to taková multifunkční pomůckou, stolička s ohrádkou, do které si dítě může vlézt a jeho ruce jsou tak v úrovni kuchyňské linky nebo dospělého člověka. To umožňuje dítěti zapojit se do různých činností jako je příprava pokrmů, úklid stolu či jiná práce. Vaše dítě bude velice nadšené, protože se bude cítit ve středu dění, nebude se nudit a není nic lepšího než zapojit dítě do chodu domácnosti. Je to bezpečný způsob jak být spolu a zároveň mít vaši ratolest neustále pod kontrolou. 

{{:pr:}}

Učící věž můžete také vyhrát v naší soutěži, tak se zapojte.

Nakoukněte také do naší Poradny, kde se jedna z vás, maminek, zajímá o to, jaký je rozdíl mezi vlivem chodítka  a odrážedla na dítě.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
3

Diskuze k této stránce (48 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Minnie, 21. 1. 2021, 21.47

Jako ohrádku jsem používala prostě postýlku se šprušlema. Děti spaly u nás. Nebyly tam rozhodně celé dny, ale když člověk musí třeba vařit, nebo jde otevřít pošťačce atd, a nemůže tedy na miminko dohlížet, je to fajn.

chodítko jsme měli to,kterého se jen drží,je to super věc.

ivanka386, 24. 4. 2020, 20.38

Je pravda, že třeba ta chodítka jsou docela kontroverzní, ale i tak jsem se jedno rozhodla našemu malému pořídit. Konkrétně jsem ho vybrala tady https://www.detskechoditko.cz/ Koupila jsem mu takové dřevěné, aby něco vydrželo. Abych pravdu řekla, tak si nemyslím, že by mu nějak uškodilo. Spíše naopak.

novaklen, 22. 1. 2022, 18.23

Díky za tip. Právě se taky na nákup chodítka chystám, takže se to hodí. Ještě bych ráda koupila takovou tu skákací ohrádku, jestli víte co myslím. Máte s tím zkušenost? Co si o tom myslíte? Já právě nevím jestli je to dobré nebo ne, ale spíš se přikláním k tomu, že ano. Jinak nejspíš bych objednávala odtud: https://www.ready4kids.cz/skladaci-ohradka-pro-deti/ Nemáte s tím obchodem zkušenost?

Žofinka

Žofinka, 21. 6. 2018, 5.51

Ohrádky jsem měla, ale jinak nic

Alexis01, 1. 10. 2017, 17.30

Měly jsme doma chodítko ale malý v něm nebyl dostaly jsme ho od rodiny ale malý byl takovy rychlík že už v 9 měsících chodil. Ohrádku jsme měly taky ale malý v ní jen brečel takže jsme z ohrádky udělaly branky na schodiště jak doma tak u rodičů aspoň jsme ji využily.

mckvak, 4. 7. 2017, 17.45

Jedine co uznavam je ohradka, kvuli bezpecnosti. Ale houpatka a skakatka jsou podle me dost nebezpecne a hlavne uz od pohledu nemuze byt zadne pohodli Nevyuzili jsme doma nic z tohohle

martinazab, 31. 5. 2017, 13.13

Davala som do ohradky kym sa neplazil aby mi nespadol a potom som si davala deku na zem a na nej sa hral. Choditko som mala ale vyuzila asi iba 2x. Pri mladsom ani nebudem davat.

Mygara

Mygara, 19. 3. 2017, 20.07

chodítko jsme neměli, ohrádku ano, ale nenašla moc využití

Kikinka30, 12. 3. 2017, 14.04

Nic nepozivame, sed prisell sam celkem brzy i bez pomucek,dite si samo zvolilo svuj cas, nic se nema uspechat...😉

Aliisha

Aliisha, 19. 2. 2017, 20.47

Já jsem odpůrce všech těchto věcí. Mnohé maminky by se měly s dětmi naučit zacházet. Přitahování do sedu, tahání za ručičky či předčasné posazování není pro páteř dobré. Toť můj názor.

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů