Kvasinková infekce

zobrazeno 12571×

Vložil(a): dáša, 23. 6. 2016 15.28  (aktualizováno 5. 11. 2018 14.30)

K přemnožení kvasinek často dochází při nadměrném stresu, fyzické námaze, hormonální nerovnováze, v těhotenství, při užívání širokospektrálních antibiotik a některých druhů antikoncepce, ale také při cukrovce nebo chemoterapii. Kde všude na lidském těle se může vyskytovat? Dozvíte se v článku, stejně jako to, jak s přemnoženými kvasinkami účinně bojovat.

Zánětlivé vaginální onemocnění postihne v průměru každou třetí ženu. Záněty jsou spojeny s nepříjemným výtokem, který může být doprovázen také pálením a svěděním.

V pochvě se přirozeně vyskytují různé druhy bakterií, které jsou ve vzájemné rovnováze. Hlavním druhem bakterií, které tuto rovnováhu udržují, jsou laktobacily. Pokud dojde ke snížení jejich množství, dochází naopak k přemnožení choroboplodných bakterií a kvasinek, které mohou způsobit zánět a s ním jeho nepříjemné projevy.

Kandidóza

Existuje více než dvacet různých druhů kandida kvasinek, které se právě teď nacházejí ve vašem těle a mohou způsobit kvasinkovou infekci. Kvasinková infekce se může vyskytnout kdekoli. Její příznaky mohou být rozmanité včetně méně typických, jako je bolest hlavy a kloubů, únava nebo deprese. Na kůži se projevuje svěděním, pálením a zarudnutím. Vytváří šupinaté ekzémy. Nehty získávají žlutou barvu a jsou lámavější.

Přemnoží-li se v dutině ústní, často vznikají afty a z úst vychází nepříjemný zápach, který pochází spíše ze žaludku. Tato nemoc se nazývá také moučnivka. Moučnivkou nejčastěji trpí miminka. Děti s moučnivkou trpí neklidem, bolestmi bříška nebo špatně přijímají potravu. Pokud jsou totiž kvasinky přemnožené v pusince, budou přemnožené i ve střevech. Doporučuje se po nějakou dobu vyvářet dudlíky a nastartovat imunitu miminka přípravkem s obsahem širokospektrálníchch lactobacilů. V případě, že se bílý potah vyskytuje nejen na jazyku, ale je zasažena i větší část úst nebo je dokonce zarudlý konečník, je vhodné přejít k léčbě. Pediatři doporučují slabý roztok genciánové violeti, kterou se vytírají ústa.

U žen kvasinka velmi často způsobuje zánět pochvy. V pochvě je obvykle kyselé prostředí způsobené bakterií Lactobacillus (mléčná bakterie), která chrání vnitřní prostředí pochvy. Malé množství kvasinek trvale žije v našich ústech i pochvě. Problém však nastává, když je kyselé prostředí narušeno a kvasinka se přemnoží. K přemnožení kvasinek, nebloli kandidóze, často dochází při nadměrném stresu, fyzické námaze, hormonální nerovnováze, v těhotenství, při užívání širokospektrálních antibiotik a některých druhů antikoncepce, ale také při cukrovce nebo chemoterapii.

Na přemnožení kvasinek se také pravděpodobně podílí nadměrná hygiena s vyplachováním pochvy a používání parfémovaných intimních sprejů, vložek a toaletních papírů. Vznik infekce podporuje těsné a neprodyšné spodní prádlo a oblečení. Měly bychom si dát pozor na dlouhodobé nošení mokrých plavek nebo delší používání tampónů a vložek. Velká většina žen používá běžné vložky a tampóny, které jsou tvořené z plastu a bělené chlórem. Díky igelitu vespod a propylenu na povrchu vložky znemožníme naší pokožce volně dýchat. Zvýšená vlhkost pak vytváří výborné prostředí k množení bakterií.

Pozor si dejte také na správnou hygienu řitního otvoru. Je velice důležité, aby se obsah střev nesetkal s pochvou. Toto může být problém u malých dívek, které ještě neumějí provést hygienu po toaletě zcela správně.

Ženy trpící na kvasinkovou infekci se často setkávají s opakovanými záněty močových cest, na které dostanou mnohdy širokospektrální antibiotika, která zabíjí příznivé bakterie (lactobacillus) a kvasinky se opět množí a vzniká začarovaný kruh.

Jak se kvasinková infekce projevuje?

Kvasinkovou infekci pochvy nelze jen tak s něčím zaměnit. Je doprovázena bělavým tvarohovým výtokem, pálením a zarudnutím. Často se přidává i otok, bolestivé močení a nepříjemné pocity při pohlavním styku. Mějte na paměti, že pokud trpíte na kvasinky, je vždy nutné, aby se spolu s vámi přeléčil i partner. Mezi další projevy patří také svědění konečníku, záněty dásní, nadýmání a neodolatelná chuť na sladké.

Jak předejít kvasinkové infekci?

Doporučuje se nenosit prádlo z umělých vláken, ideální jsou prodyšné materiály. Nenoste těsné spodní prádlo a prádlo ze syntetického (umělého) materiálu, nejlepší jsou bavlněné kalhotky. Nevhodné jsou těsné džíny, punčocháče a neprodyšné oblečení.

Nezůstávejte v mokrých plavkách. Plavky a vlhké spodní prádlo co nejrychleji sundejte, genitálie a pokožku si důkladně osušte a převlékněte se do suchého a pohodlného prádla.

Pochvu nevyplachujte a nepoužívejte parfemované vložky, deodoranty a toaletní papír. O tom, jaké existují alternativy ke kalsickým vložkám a tamponům se dočtete v našem článku Alternativy ke klasickým menstruačním vložkám a tampónům.

Při menstruaci je důležité často měnit tampóny a vložky, které drží rodidla ve vlhku.

{{:pr:}}

Jaká je léčba?

Mezi nejčastější příčiny přemnožení kvasinek patří přijímání velkého množství cukru. Cukr, a nejenom klasický řepný, je ideální potrava pro kvasinku. Proto je velice důležité dodržovat protikvasinkovou dietu, při které je potřeba omezit cukry (i v ovoci), bílou mouku, škroby a alkohol. Je nutné se vyhnout všem potravinám, při jejichž výrobě se využívá kvasinek a droždí, to znamená veškerému kynutému pečivu (s výjimkou kváskového celožitného chleba), plísňovým sýrům, octu, méně kvalitním vínům a rovněž hroznovému vínu a rozinkám.

Naopak je vhodné konzumovat čerstvou zeleninu, probiotické nápoje, jogurty s živou kulturou, Echinaceové kapky nebo extrakt z grepových semen. Protiplísňový účinek má také například česnek, cibule a křen.

Můžete se dát i alternativní cestou, kdy se doporučuje například aplikace bílého jogurtu do okolí zevních rodidel. Jogurt obsahuje mléčné bakterie, stejné, jako jsou ty přirozené poševní, ale pokud je infekce kvasinkami pokročilejšího rázu, samotné bakterie na boj s kvasinkami nemusí stačit. Vyzkoušením ale nic nezkazíte.

Známé jsou také volně prodejné přípravky s kyselinou mléčnou, které podporují přirozenou poševní mikroflóru.

Vyléčení kvasinkové infekce vyžaduje velké úsilí. Kvasinky je nutné bezezbytku vyhubit. Dnes existuje mnoho antimykotických výrobků, které jsou volně prodejné v lékárnách. Pokud však potíže přetrvávají nebo si nejste jistá, zda se jedná skutečně o kvasinky, raději vždy navštivte svého gynekologa. Ten si při vyšetření všímá vzhledu pochvy a charakteru výtoku. Pravděpodobně provede také stěr. Ten se posílá na mikrobiologické vyšetření. Poté může gynekolog předepsat ta správná antimykotika. Vyrábějí se ve formě krémů, tablet nebo vaginálních globulí. Jestliže spolu partneři vedou sexuální život, je nutné, aby se zároveň léčili oba a to i když nemá jeden z nich žádné příznaky. Samozřejmostí je také chráněný pohlavní styk nebo jeho absence. Při nechráněném pohlavním styku může totiž docházet k vzájemnému přenosu kvasinek a léčba se tak může prodloužit nebo dokonce úplně selhat.

Opakované infekce mohou být také příznakem mnohem závažnějších onemocnění, jako je například cukrovka, AIDS nebo některé hematologické choroby. Při jakýchkoli pochybnostech je vhodné provést podrobnější vyšetření.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
1

Diskuze k této stránce (20 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Monika8989, 30. 1. 2024, 7.21

Kvasinková infekce je nepříjemná a dokáže hodně znepříjemnit život. Já jsem se s ní potýkala potom, co jsem na dovolené dlouho zůstala v mokrých plavkách. Tahle dovolená se mi moc nevydařila, jelikož jsem tam ještě ty plavky zapomněla. Proto jsem si na internetových stránkách https://www.moda-pradlo.cz/zeny_k159/damske-plavky_k163/ koupila nové plavky, které už vždy sundám, když budou mokré.

Aneta Jiřičná Bendiková, 31. 12. 2020, 16.08

bohužel na ně často trpím od třetího porodu a nic mi nepomáhá

Gustawka, 4. 12. 2018, 21.36

Nic příjemného

Zdeňka S., 13. 11. 2018, 8.41

Nepříjemná záležitost .... Bílý jogurty nám radila i doktorka ve škole, ale nikdy jsem nezkoušela..

An an (andrejka3741)

andrejka3741, 7. 11. 2018, 11.40

Pred porodem jsem to mela docela casto, po porodu mene casto nastesti uz mam vytipovane to, co na me zabira, takze 2-3 dny lecby a je po starostech.

Jarka mmm, 6. 11. 2018, 8.35

Mívala jsem tyhle problémy,teď "po dětech" naštěstí zatím nic.

patricia077

patricia077, 6. 11. 2018, 15.34

Hele já od té doby co mám děti taky nic zvláštní

patricia077

patricia077, 5. 11. 2018, 20.11

V těhotenství jsem neměla tyto problémy ale jako mladá občas ano a není oč stát

Kikinka30, 5. 11. 2018, 19.51

Pekny clanek,mam stesti,je to otrava

Eliška Kozlova, 5. 11. 2018, 18.32

Super článek, párkrát jsem už měla tu čest a není o co stát zajímavý typ s tím jogurtem O omezením cukru, vím před porodem jsem cukr výrazně omezila a pila kefir.

Ketris

Ketris, 5. 11. 2018, 18.06

Nasteti s timto problemy nemam..

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů