Slavíme svátek svatého Martina

zobrazeno 1428×

Vložil(a): Adrianita, 10. 11. 2021 18.33

Je tu 11.11., tedy den, který slaví svátek všichni Martinové. I malé děti ví, že je svátek svatého Martina, který přijel na bílém koni. Touto dobou totiž často napadl první sníh. Kdo to vůbec svatý Martin byl, jaké jsou legendy a tradice?

Svatý Martin žil v období 4.století v oblasti dnešního Maďarska, jeho otec voják se zasloužil o to, aby sloužil jako voják císařské gardy. Jedné mrazivé noci jel do vojenského tábora a potkal promrzlého žebráka. Neměl čím by jej pohostil nebo obdaroval a tak mečem rozpůlil svůj plášť a daroval mu půlku pláště. Po té se mu prý zjevil Ježíš Kristus, který ho přivedl ke křesťanství a Martin se nechal pokřtít, odešel z vojska a stal se biskupem.

Hned dvě legendy vysvětlují, proč se na svatého Martina pečou na pekáči husy. První verze pojednává o tom, jak byl Martin lidem zvolen za biskupa a on se schoval před jmenováním do husníku, kde ho prozradily husy svým kejháním. Jiná legenda praví, že husy rušily biskupa při kázání a poté skončily na pekáči.

Svatý Martin je patron koní, jezdců a vinařů, tento den byl také obdobím posvícení. Kromě dozlatova pečené husy se zelím se sklenkou vína, patří k tradičním pokrmům svatomartinské rohlíčky připomínající tvarem podkovy či svatomartinské koláče.

Svatomartinské rohlíčky

Receptů najdete spoustu, my vám přinášíme tradiční recept z nekynutého těsta. Přidejte do Receptů i vaši pochoutku a my vás odměníme Pampeliškami.

Ingredience:

400 g hladké mouky, 2 lžíce moučkového cukru na rohlíčky a 175 g do náplně, 2 vejce, 250 ml smetany, 250 g másla, špetku soli, 175 g mletých vlašských ořechů

Postup:

V míse promícháme mouku a moučkový cukr, přidáme žloutky a smetanu po promíchání i změklé máslo a špetku soli. Vypracujeme těsto, necháme ve folii přibližně hodinu odležet v lednici. Mezitím si připravíme náplň - smícháme ořechy s cukrem a bílky.  Poté si rozdělíme těsto na díly, ze kterých vytvoříme kuličky, které zmáčkneme, rozválíme do tenka a nakrájíme na díly. Na širší konec vždy dáme lžíci ořechové náplně a zavineme do tvaru podkovy. Pečeme na 180 stupňů asi 20 minut. Necháme vychladnout a poprášíme cukrem.

Svatomartinské tvoření

Den svatého Martina je jako stvořený nejen pro pečení a kuchtění, ale i tvoření. Tématicky můžete vytvořit koníka z korků od vína či ruliček, dolepit nebo domalovat oči a hřívu nebo ji vyrobit z vaty či vlny. Také můžete nakreslit obrys koně nebo husy a ozdobit ji korky namočenými v barvě a ťupkat. Lze i zmačkat kousky papíru a lepit. Fantazii se však meze nekladou a možností je celá řada. Proto se těšíme i na vaše svatomartinské výtvory v Kreativní dílně.

Mimo jiného si můžete vyrobit i světýlka nebo lucerničky na lampionový průvodu. Případně si vyrazte po setmění na procházku parkem. Určitě se ve vašem okolí najdou i nějaké akce, tak inspirujte ostatní maminky vložením příspěvku do kategorie Akce s dětmi.

Aktivity z našeho úlu

Vyrobte si s dětmi vlastní nejen svatomartinské lucerničky, které můžete využít třeba na lampionovém průvodu, ale i na svatomartinském průvodu. I když situace není zcela přívětivá, narozdíl od minulého roku můžete využít řady akcí, které jsou stále povoleny. Vyrazit můžete třeba na Martinskou slavnost, svatomartinskou nebo třeba na Martinské trhy.

 

 

Zajímá nás, jak probíhají oslavy svatého Martina u vás?

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (4 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Fuga

Fuga, 8. 12. 2022, 10.59

budu muset zkusit ty svatomartinské rohlíčky i ted´, i když už je po svátku

patricia077

patricia077, 11. 11. 2021, 15.38

Každoročně si koupíme víno a očekáváme sníh, syn byl ráno zklamaný, že není bílo, dnes totiž ani nemrzlo jako včera takže nebyla jinovatka a oni včera měli ve školce akci vítání svatého Martina všichni byli v bílém vyráběli tematické výrobky paní učitelky byly kůň i rytíř Martin 😀moc hezké pro děti.

Eliška Kozlova, 11. 11. 2021, 15.10

Mám ráda svátek sv. Martina Je to takový začátek doby Vánoční, jednak očekávání prvních sněhových vloček, a také nás nabádá k pomoci druhým

patricia077

patricia077, 11. 11. 2021, 15.36

Rohlíčky dělala moje babička když ještě žila a byly vynikající 😀

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů