Rodičovský příspěvek a podmínky pro získání

sledováno 1× zobrazeno 11132×

Vložil(a): Dana Kantorová, 22. 11. 2016 22.59  (aktualizováno 26. 11. 2019 13.25)

Jaké jsou podmínky získání rodičovského příspěvku od roku 2020, jakou výši a délku příspěvku si můžete zvolit, kdy je ten správný čas pro žádost o rodičovský příspěvek?

Kdo má na rodičovský příspěvek nárok

Podmínkou získání rodičovského příspěvku je, že zajistíte řádnou a celodenní péči o dítě. Na příspěvek máte nárok, pokud se o dítě staráte vy, ale klidně můžete při pobírání příspěvku pracovat (pracovní poměr, samostatně výdělečná činnost), nebo můžete svěřit dítě babičce či chůvě. Lze také využít předškolní zařízení (jesle, mateřská školka), ale u dítěte mladšího dvou let nesmí doba strávená v tomto zařízení překročit 46 hodin měsíčně.

Pokud jste vy (nebo otec dítěte) splnila podmínky hrazení nemocenského pojištění, můžete si zvolit výši příspěvku. Tím si určíte dávku na dva, tři nebo čtyři roky. Výše příspěvku nesmí překročit 70 procent třiceti-násobku denního vyměřovacího základu rodiče. Výhoda je, že délku pobírání příspěvku (a tím tedy i měsíční částku) můžete každé tři měsíce měnit a dávka může přecházet z jednoho rodiče na druhého. Částka, která je nyní celkem vyplacena, je pro všechny stejná a činí 220 000 Kč. Maximálně jí můžete čerpat 4 roky a minimálně 19 měsíců. Změna se projeví vždy následující měsíc od podání žádosti. 

Pokud jste podmínky hrazení nemocenského pojištění nesplnili, nemůžete si variantu výše a délky příspěvku zvolit, ale budete dostávat dávku do 4 let věku dítěte, která do jeho 9 měsíců odpovídá částce 7 600 Kč měsíčně a poté až do konce pobírání rodičovského příspěvku jen 3 800 Kč měsíčně.

V případě, že čekáte druhé dítě, je nutné upravit příspěvek na první dítě na takovou částku, abyste ho stihla vybrat, jinak o nevyčerpané peníze přijdete, ale nesmíte překročit denní vyměřovací základ. Pokud příspěvek nevyčerpáte, tak na peníze již nemáte nárok. Jestliže vám přijde částka, která vám nenáleží, máte povinnost to oznámit a částku vrátit. Změna délky trvání rodičovského příspěvku je tedy především vhodná pro rodiče čekající druhého potomka.

V roce 2018 nastala změna ve výši příspěvku pro rodiny, kterým se narodila dvojčata či vícerčata. Tyto rodiny mají nárok na rodičovský příspěvek ve výši 330 000 Kč.

Rodičovský příspěvek 2020

Poslanci schválili zvýšení rodičovského příspěvku o 80 000 Kč s platností od 1.1.2020, pro rodiny s vícerčaty se zvýší na 450 tisíc Kč. Pravdou je, že jej musí ještě potvrdit senátoři, mělo by se však jednat o formalitu, rodičovský příspěvek tak bude navýšen poprvé po 12 letech. Rodiny s vícerčaty mohou rodičovský příspěvek čerpat rychleji, všechny limity se pro ně navyšují na 1,5 násobek částek oproti rodinám s jední dítětem.

Vyšší příspěvek dostanou bez výjimky všechny rodiny, kterým se narodí dítě nejdříve 1.1.2020. Nárok budou mít i rodiny, které již rodičovský příspěvek pobírají a v roce 2020 jim bude pokračovat. Jestliže rodina k 1.1.2020 příspěvek vyčerpaly, nárok na navýšení mít nebudou, i když mají doma dítě mladší 4 let.

Dostane každý celou částku 80 000 Kč? Každý, kdo příspěvek začne čerpat po začátku roku 2020. Ostatní nedostanou příspěvek automaticky, musí si na úřadě zažádat o změnu měsíční částky. Jestliže chcete vyčerpat maximum korun, je třeba si včas nastavit čerpání na zbytek letošního roku, snížit si to lze minimálně na 50 Kč. Zjednodušeně, čím dřív budou po roce 2020 dítěti 4 roky a čím nižší příjem rodina měla, tím nižší "přídavek" dostane. O změnu výše vypláceného příspěvku lze na úřadu práce požádat kdykoli. Po provedené změně to pak jde nejdříve po vyplacení dalších tří měsíců.

Další změny v roce 2020

Nově se změní počet hodin, které děti do 2 let mohou strávit ve školce či jinde na hlídání, aniž by rodiny přišly o rodičovský příspěvek. Počet hodin se zdvojnásobí na na 92 hodin v měsíci, a to od ledna 2020. Jestliže žádáte o dávky státní sociální podpory, rodičovský příspěvek se také bude započítávat do příjmu.

Rodičovský příspěvek se však zatím nebude valorizovat, podobně jako důchody. Do poloviny roku 2022 má ČR podobně jako další státy EU přijmout směrnici o rovnováze mezi pracovním a soukromým životem. 

Zdroj: www.penize.cz

Kdy, kde a jak mám o příspěvek požádat?

Před skončením 28 týdnů pobírání peněžité pomoci v mateřství (PPM, nebo-li mateřské), kterou vyplácí Okresní správa sociálního zabezpečení (OSSZ), je nutné zažádat o rodičovský příspěvek. V případě, že jste neměla nárok na PPM, je nutné o rodičovský příspěvek požádat po porodu a dávka vám bude náležet ode dne narození miminka. S žádostí nemusíte spěchat, žádat můžete až tři měsíce zpětně od porodu. 

Žádost se podává na úřadu práce ČR (oddělení státní sociální podpory). O dávku je nutné si zažádat prostřednictvím vyplněného formuláře. Rodičovský příspěvek dostanete vždy na nejmladší dítě a pouze jednou. Při více dětech nedostanete dávku vícekrát. Jak již bylo řečeno výše, celková částka příspěvku nyní činí 220 000 Kč a příspěvek může pobírat otec nebo matka dítěte.

K vyřízení rodičovského příspěvku potřebujete podpisy a občanské průkazy obou rodičů dítěte, rodný list dítěte a dále potvrzení o přiznání nebo nepřiznání peněžité pomoci v mateřství od OSSZ. Dále musíte doložit příjem od zaměstnavatele.

Dávku si můžete nechat vyplácet poštovní poukázkou nebo převodem na bankovní učet. Po přijetí žádosti vám první platba přijde nejpozději do konce kalendářního měsíce následujícího po měsíci, kdy vám na dávku vznikl nárok.

Rodičovský příspěvek při pěstounské péči a adopci

V případě, že máte dítě v pěstounské péči, vzniká vám nárok na dávku od data nabytí právní moci rozhodnutí soudu o svěření dítěte do pěstounské péče, do pěstounské péče na přechodnou dobu a svěření dítěte do předpěstounské péče zájemci o pěstounskou péči.

V případě, že dítě adoptujete, vzniká vám nárok na dávku od data nabytí právní moci rozhodnutí soudu o osvojení dítěte, předání dítěte do péče budoucího osvojitele a předání dítěte osvojiteli do péče před osvojením.

Rodičovský příspěvek a cizinci

Pokud se dítě narodí cizinci ze země mimo EU, musí splňovat stejné podmínky jako občan České republiky. Podmínka trvalého pobytu je u těchto občanů splněna po uplynutí doby 365 dní ode dne ohlášení pobytu na území ČR.

Pokud se jedná o cizince v rámci EU, tak tomu vyplácí dávku ta členská země, ve které naposledy odváděl sociální pojištění. Který stát je k vyplacení dávky kompetentní se stanoví na základě výdělečné činnosti obou rodičů, popř. na základě bydliště dítěte.

 

Rodičovský příspěvek upravuje zákon o státní sociální podpoře

 

Zdroje: www.mpsv.cz, www.penize.cz

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
2

Diskuze k této stránce (72 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Aneta Jiřičná Bendiková, 26. 12. 2020, 11.34

jsem ráda,že mám dobrou paní na pracáku a,že mi poradila,že se dá vyplácet i 10tis měsíčně,i když jsem bohužel neměla oddělané dny.u druhého syna jsem si toto vybrat nemohla,měla jsem automaticky RD na 4 roky,mno hnus.

mikjana, 31. 5. 2020, 6.41

Moc mě tento článek zajímal, ale také nakonec s toho nejsem moudrá, Ale bude dobré se vždy informovat předem.

jitka46

jitka46, 7. 5. 2020, 22.26

Zajímavé čtení. Je fajn, že je to takto sepsáno.

Kamil Štrof, 26. 3. 2020, 18.21

Ahoj, nevíte jestli se rodičovské příspěvky teď nějak nezměnili ? V televizi teď vláda totiž dost věcí pozměnila, tak se bojím, aby to neovlivnilo i rodičovské příspěvky. Na https://www.1job.cz/prispevek/privydelek-rodicovska-dovolena jsem se sice o žádných změnách nedočetl, ale stejně bych byl radši, kdybych to měl ověřené z více zdrojů.

Janna, 26. 11. 2019, 21.41

Žadala jsem zrovna minuly tyden na druhe ditko. Tyto informace opravdu nejsou stoprocentni.

Romanka40, 26. 11. 2019, 20.48

Verkajs, 14. 4. 2019, 12.15

Dobrý den nevíte kdy je výplatní termín rodičovského příspěvků z Brna

Monuli, 28. 1. 2019, 23.17

Paní na úřadu práce poradila,byla hodná,já se v tomdle celkem ztrácim

Ketris

Ketris, 24. 1. 2019, 21.37

V clanku mne nesedi par veci.. Chce to mit zase aktualnejsi informace

Ivana.78, 17. 1. 2019, 14.33

Nyní je příspěvek na jedno dítě 220 tisíc Kč,tak snad po navýšení o 80 tisíc,to dělá dohromady 300 tisíc a ne 260 tisíc.Tak nevím,jestli neumí počítat autor článku,nebo já.

Ketris

Ketris, 24. 1. 2019, 21.36

Spise autor...

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů