Nošení dětí v létě

sledováno 1× zobrazeno 10301×

Vložil(a): Jantar, 6. 6. 2016 21.25  (aktualizováno 10. 7. 2019 9.36)

Je tady parné počasí. Hodně maminek začíná řešit, jak nosit své ratolesti, až budou praskat teploměry. Sepsala jsem pro vás své zkušenosti s nošením dětí v letních měsících. Dočtete se, jaké materiálové složení šátků je na léto příjemné, a který úvaz vybrat. Asi nejdůležitější je nosit s rozumem a přes ty největší pařáky s maličkými miminky nejlépe nevytahovat paty z chládku. To člověk sobě i miminku akorát ublíží, ať má na sobě sebelepší výbavu. Když už je to nutné, tak co tedy dělat?

Jaký zvolit šátek?

Pokud ho máte ráda, klidně můžete zůstat u toho svého a není třeba ho měnit. Ale je fakt, že jsou materiály, které jsou v létě příjemnější než jiné. Pokusila jsem se sepsat základní přehled materiáů a jejich vlastností vzhledem k nošení v teplejším počasí. Rozhodně tam není všechno a jsou to mé osobní dojmy a zkušenosti. 

  • 100% Bavlna: Je to přírodní materiál, na kterém není vůbec nic špatného, v létě se v něm dá nosit velmi dobře a jde o nejlevnější variantu. U bavlněných šátků bych si dala jen pozor na gramáž, aby nebyl šátek tlustý jako deka. To by se v něm člověk v létě docela pekl. Na druhou stranu nižší gramáž a těžší dítě (přes 10kg) nemusí pasovat dohromady a šátek sice bude tenký a bude větrat, ale může řezat do ramen a dítě se v něm může prověšovat. Jestli se to bude dít, záleží na více aspektech (vazba, použitá příze,..), nejen na gramáži. Také je to maminka od maminky jiné, někdo odnosí i batole v tenoučkém šátku aniž by postřehl nějaké nepohodlí a někdo je prostě citlivější.
  • Bambus: Báječná příměs pro malá miminka. Bambusové šátky jsou příjemné, měkoučké a díky vlastnostem bambusových vláken v létě působí chladivě, dítě se v nich tolik nepotí. Některé bambusové šátky jsou tenoučké a neunesou těžší dítě. Každopádně jde narazit na varianty, které budou vyhovující i pro ně (odhadnout se to dá podle gramáže). Dá se prát v pračce. Můj oblíbený je třeba bambusák od LennyLamb, ve kterém jsem pohodlně nosila i 12 kil.
  • Hedvábí: Úžasná, ale dražší příměs. Hedvábí je tenké vlákno, které je ale pevné, takže šátek i přes to, že je slaboučký, unese i poměrně těžké dítě. Stejně jako bambus je to přírodní funkční materiál a v létě působí chladivě. Nesmí se prát v pračce a někomu hedvábí nevoní (obzvlášť když je vlhké).
  • Vlna, merino vlna, ... : Vlna může být překvapivě na léto velmi příjemná. Šátek ale nesmí být příliš tlustý. Vlna má totiž báječné termoregulační vlastnosti a v chladnu hřeje, v parnu chladí. Je to logické, ovce neshazují na léto srst a přesto se neupečou. Někomu mohou být některé druhy vlny nepříjemné na holou kůži (někdy kouše). Nesmí se prát v pračce.
  • Len: Je to příměs, která se využívá především pro větší děti. Tím nechci říct, že na miminko není vhodná, ale většinou se volí pro batolata. Lněný šátek, který unese batole, bude tenčí než bavlněný šátek pro stejně těžké dítě. Takže bude i lépe větrat. Nevýhodou nových lněných šátků je to, že se musí "zanosit". Jsou totiž většinou z výroby tvrdé a nepoddajné (stejně jako nové lněné kalhoty) a chvíli trvá, než vlákna změknou a zflanelovatí. Proto se většinou nekupují pro malá miminka. Některé lněné šátky je potřeba žehlit téměř po každém navázání. Jinak si materiál "zapamatuje" sklady a ony se budou tvořit stále na těch stejných místech a vlákna šátku se tam začnou odírat. To snižuje hodnotu šátku a může to vést až k prodření. Len se pere normálně v pračce.
  • Konopí: V podstatě bych mohla zkopírovat to, co se píše u lnu. Je ještě trochu více pevné a také více nepoddajné. Ale zanošený konopný šátek je poklad a úplně dostatečná kompenzace za počáteční obtížnější seznamování. Ocení ho především rodiče baculíků nebo starších dětí, které se stále rády nosí.
  • Další vlákna - tencel, repreve: Všeobecně se dá říci, že jsou vlákna tenká, ale pevná. I šátky s jejich příměsí, jsou tedy tenčí, lépe prodyšné, přitom hodně unesou. Nejsou nepříjemné v teplém počasí, vlákna jsou speciálně vyvinutá tak, aby bylo nošení v nich komfortní. Je to podobné jako s umělými vlákny v oblečení. Šátky jsou méně muchlavé, nesráží se, déle si drží původní vlastnosti, po několika měsících budou hodně podobné jako při prvním nošení. Já preferuji mazlivé šátky a ty s umělými vlákny jsou na mě moc hladké. Pere se normálně v pračce. Repreve je vyrobené z petek. Tencel z celulózy a má vynikající chladivé a absorpční vlastnosti. Jsou poměrně drahé (až na pár výjimek).
  • Kombinace více příměsí: Záležitost pro fajnšmekry. Těžko napsat něco všeobecně, snad jen, že bývají většinou opravdu super. To se ale odráží na ceně.

Jaké úvazy jsou na léto fajn?

Takové, které mají co nejméně vrstev. Pro novorozence na břiše klidně klasický Kříž s kapsou uvnitř bez roztažených postranních pruhů. Dvojitý kříž je hodně příjemný, protože větrá z boku. Navíc je rychle uvázaný a dítě se snadno vyndavá a zase vrací zpátky. Dá se v něm snadno kojit. Použít se dá už pro miminka, která samostatně drží hlavičku. Je ale pohodlný i pro batolata.

Dlouho mi trvalo, než jsem mu přišla na chuť. Podle návodů, které jsem měla k dispozici, mi připadalo vázání složité, nedařilo se mi ho dotáhnout. Nouze naučila Dalibora housti a jednoho dne jsem ho prostě musela zvládnout. Jeli jsme totiž někam pryč a trávili jsme spoustu času v autobusech, vlacích a na přestupech, krosnu vzadu a dítě vepředu. Oblíbený Kříž s kapsou uvnitř byl na cestování fakt hodně nepraktický. Záviděla jsem manželovi, který jen zacvakl nosítko a šel. Tak jsem se Dvojitý kříž naučila na cestách bez videa a přišla jsem na způsob, který používám do teď a připadá mi opravdu jednoduchý. Šátek se jen uváže, utáhne úplně celý předem a pak se jen maličko upraví po vložení miminka.

V létě jsem hodně využívala i jednovrstvé úvazy na bok - Jeden ze základních se jmenuje Smyčka na bok (nebo Robin's hip carry)

Na záda jsem měla ráda Pirátský batoh (RRRR) nebo klasický Batoh. V často používaném Dvojitém hammocku mi bylo vedro.

V létě se také hodně příjemně nosí v Ring Sling šátcích - je to jedna vrstva na dítěti a na dospělém. Často si ho beru s sebou do kabelky i dneska.

A nesmím vynechat přezková nosítka. Není to vrstva látky navíc pro nosiče, větrají z boku. Některá nosítka mají i letní odvětrávání zádové opěrky. Obzvlášť nosící tatínkové si s nosítky libují. Čím jsou děti starší, tím častěji i já preferuji nosítko před šátky. Popravdě bych dneska (dvouleté spolehlivě chodící děti) asi šátky vůbec nevytáhla, kdybych je nepotřebovala na kurzy. Nejčastěji mám s sebou jedno nosítko, děti jdou, pak se jedna nese vepředu v nosítku a když přijdou bolavé nožičky i na druhou, tak jede na koni (a v průběhu procházky se různě střídá, která je kde).

Maminky, pokud si nevíte rady s některými typy úvazu, nebo ještě váháte s výběrem šátku, určitě se na Pavlu obraťte. A také mějte na paměti, že je dobré do šátku správně obléci sebe i miminko, o čemž se dočtete v tomto článku.

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
8

Diskuze k této stránce (26 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Andrea Poliaková, 17. 11. 2022, 23.47

Super článok, vďaka! Ja som nosila hlavne v nosiči od Rischino, neskôr som sa odhodlala nosiť aj v šatke a letné úväzy boli pre mňa topka!

danuse11, 13. 3. 2021, 19.25

Moc hezky napsané,děti nosím jinak.

Aneta Jiřičná Bendiková, 27. 12. 2020, 14.20

krásný článek,ale děti nenosím.

Martaaa

Martaaa, 15. 7. 2019, 14.46

Naštěstí toto léto nošení prospívá, moc velké pařáky nejsou.

Ketris

Ketris, 13. 7. 2019, 12.09

Krasne shrnuto! A moc to pomuze..

Eliška Kozlova, 12. 7. 2019, 3.50

Trochu jsem se toho bála, ale zvládli jsme to s klasickým uvazem i bavlnenym šátkem. Ja měla sportovní triko a kluk bavlnu body a ponožky. Ale věřím ze funkční materiály líp vedou pot, je to o prioritách, me upocena trika nevadila a mimi bylo spokojené, mamka mimco jak zahřívá tak i chladí.

patricia077

patricia077, 11. 7. 2019, 10.41

Tak tohle už řešit naštěstí nemusím

Žofinka

Žofinka, 22. 6. 2018, 17.20

Moc hezký je vše popsano

mckvak, 24. 7. 2017, 17.14

Super clanek!

Mygara

Mygara, 20. 3. 2017, 14.39

díky za ozkoušení a zajímavosti

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů