Jak vhodně obléci sebe i miminko v létě do šátku

sledováno 1× zobrazeno 7212×

Vložil(a): Jantar, 6. 6. 2016 21.53  (aktualizováno 26. 6. 2019 20.33)

Jak nejlépe obléknout sebe a své dítě, když nosíte v šátku a přijde léto? Článek opět odráží mé zkušenosti s materiály, které jsem oblékala svým dětem, a které se při nošení osvědčily mně samotné. Navíc, nezáleží jen na tom CO dětem obléknete, ale taky KOLIK toho obléknete.

Oblečení miminka

Ještě nikdy jsem nepotkala nikoho, kdo by své dítě oblékl málo. Naopak spíš vídám děti oblečené příliš, jsou celé zpocené a následně opupínkované. Rodiče totiž často kontrolují, jestli není dítěti náhodou zima, podle ručiček nebo nožiček. Ty můžou být klidně na dotyk studené, ale přesto je mimčo přehřáté a celé splavené. Teplota se kontroluje nejlépe za krkem. Jakmile se dítě za krkem potí, je potřeba ubrat na oblečení (ať je léto nebo zima).

Obzvlášť při nošení v létě si musíme uvědomit, že šátek je minimálně jedna vrstva a že se miminko hřeje ještě o rodiče. Stejně jako dospělý člověk se děti ochlazují prostřednictvím dlaní, chodidel a hlavičky. Pokud se jim neumožní přes ně větrat, tak se může přehřívat a to může být u maličkých miminek velmi nebezpečné. Pokud to není nutné, tak je nejjistější nedávat botičky, ale nechat chodidla volně. 

Hlavičku a zátylek je pochopitelně potřeba chránit před sluníčkem. To se často řeší nějakým paraplíčkem, které si maminka nese nad oběma. Je mi ale jasné, že tohle není řešení pro mě, já bych ho při první příležitosti někde zapomněla. Na hlavičku by neměla přijít neprodyšná teplá čepička, ale něco, co pěkně větrá. Takže třeba plátěný klobouček, šáteček, nebo jednoduchý tunýlek, který vyrobíte za pět minut a navíc ho snadno sladíte k šátku ;-) Další varianta je čepička s kšiltem, k ní se dá přidat ještě "závoj" na krk. Pro maličká miminka se může hodit letní bambusová nebo merinová kuklička, která chladí i větrá a nepadá. 

V největších parnech jsem děti nosila pouze v plenkách (doma měly občas i ponožtičky).

Měla jsem s sebou vždycky nějaké zavinovací tričko nebo bodýčko s krátkým rukávem, které jsem jim případně oblékla, pokud jsem je vyndavala ven ze šátku a přišlo mi, že by to chtělo. Ale často jsme je jen přikryli šátkem a bylo vyřešeno.

Pokud bylo chladněji, měli jsme být hlavně ve stínu, nebo se blížil večer, tak jsem jim bodýčka oblékala rovnou, přičemž se mi nejvíce osvědčil bambus a kombinace merino vlny a hedvábí. Ale klasická bavlna taky poslouží. 

Bambus ochlazuje (uvádí se, že zhruba o 4%), saje výborně pot, přitom nestudí (nebo alespoň mě ne, někdo říká, že ho mokrý bambus studí) a je antibakteriální, a tak se v něm nemnoží žádné breberky, takže se děti neopupínkovávají. Může se prát v pračce. Pořídíte ho srovnatelně s biobavlněnými bodýčky od 250 Kč. 

Merino s hedvábím je jednoznačně nejlepší, bezvadně termoreguluje, je to velmi příjemný materiál, je samočistící, takže pokud není vyloženě od něčeho umatlané, tak není třeba prát, ale stačí větrat. Bohužel taky podle toho stojí (zhruba od 500 Kč). A nedá se prát v pračce, což je pro mě kámen úrazu. Pak to dopadá tak, že vlněné a hedvábné věci obleču dětem dvakrát za sezónu, protože se mi je nechce pak prát v ruce. Murphyho zákony fungují spolehlivě a samočištění v praxi jsme nikdy nevyzkoušeli, protože bylo bodýčko zaručeně okamžitě poblinkané.

Vůbec jsem nepoužívala overaly. Jednak, aby měly děti volná chodidla a druhým důvodem je to, že dnešní overálky mají příliš krátké nohavičky a ty při nošení v šátku nebo nosítku táhnou chodidla nahoru. Pokud bylo potřeba i něco na nožičky, tak jsme dávali buď punčocháčky (opět bambusové), ponožtičky (ty se ale ztrácejí), nebo návleky.

Cokoli, co dětem kouká ven, je potřeba namazat něčím s ochranným faktorem! Není nutné hned myslet na opalovací krémy, spousta přírodních olejů má ochranný faktor (kokosový olej 10 SPF, mrkvový olej 30 SPF, ..). Jenom je potřeba vrstvu vcelku často obnovovat. A taky si dávat pozor na zašpinění šátku.

Jak obléci sebe?

Člověka hned napadne, že bude fajn si vzít funkční tričko. To je sice pravda, ale pokud nebude mít funkční vrstvu i miminko, tak se propotíte do jeho oblečení. A taky do šátku. Takže funkční trička z nepřírodních materiálů jsem zase škrtla. Stejně tak se vyhněte jakýmkoli umělým materiálům. Umělá vlákna do sebe nemohou nasát vlhkost, ta se jen jakoby drží kolem nich, a tak jde jednak veškerá vlhkost do šátku a navíc si člověk snadno podráždí kůži.

Stejně jako u miminek mi nejvíc vyhovuje bambus. Je chladivý. Sice také odvádí pot, ale díky své nasákavosti ho drží ve svých vláknech, a tak člověk nepropotí hned i miminko. Je antibakteriální, a tak mokré tričko není cítit. Navíc je to velmi příjemný materiál. Bambusová tílka i trička jsou návyková. Smí do pračky, ale nelíbí se mu sušička.

I sobě můžete zainvestovat do funkčního trička z merina nebo kombinace merina a hedvábí. Krásně chladí v parném počasí, také není cítit, je antibakteriální. Mokré vůbec nestudí. Ale jak jsem už zmiňovala, nesmí do pračky. Využije se pak i v zimě jako výborná spodní vrstva.

I bavlněné nebo jiné přírodní materiály udělají dobrou službu. Jenom budou studit, když budou mokré a zafouká.

Docela se nám osvědčilo brát si s sebou na delší výlety rezervní trika. Jakmile bylo první propocené a my jsme třeba vyndávali děti na krmení, tak jsme se převlékli a byli v suchu a nikdo na nás blbě nekoukal.

Myslete ale na to, že nezáleží pouze na tom jak oblečete sebe, nebo své miminko. Důležité je také vybrat vhodný úvaz a samozřejmě také typ šátku. S výběrem vám třeba poradí článek Nošení dětí v létě.

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
5

Diskuze k této stránce (28 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Andrea Poliaková, 17. 11. 2022, 23.57

Ja som zvolila ľahké funkčné oblečenie, takže sme sa v nosiči od Rischino potili menej. Prípadne som nosila v šatke v letných úvazoch.

danuse11, 13. 3. 2021, 19.17

Pěkný članek,jen šátek nepoužívám.

Aneta Jiřičná Bendiková, 29. 12. 2020, 18.05

krásný článek akorát šátek nepoužívám.

Ketris

Ketris, 13. 7. 2019, 12.12

Krasny a poucny clanek!

evaevik

evaevik, 1. 7. 2019, 15.57

Dobrý článek.

dasza, 30. 6. 2019, 10.45

Nosila sem léto zima.vedro mráz..nikdy nebyl problém..

ROMA-Z, 29. 6. 2019, 16.56

Dobrý článek, hlavně poznámka o funkčním tričku, vůbec jsem netušila

patricia077

patricia077, 28. 6. 2019, 6.52

Syn je narozený prvního července a nosila jsem osobně jednou hrozně jsme se oba potili v těch vedrech

Lenička, 26. 6. 2019, 21.44

Stává se maminka v letních šatičkách a dítě chudák nabalený😉 Pěkný článek

Nataša Zabloudilová, 13. 6. 2019, 1.47

Excelentní článek, moc díky. Jinak co se týče nějakého oblečení pro trošku větší děti, moc se mi líbí nabídka pepca. https://www.letakomat.cz/pepco/aktualni-letak-od-ctvrtka-13-06-2019-1/

Lenička, 26. 6. 2019, 21.47

No nevím pochybovala bych o kvalitě.

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů