7 tipů na rychlé obědy

zobrazeno 248×

Vložil(a): Adrianita, 16. 3. 2020 14.10

Chodíte do práce nebo jste s dětmi doma? Ať to máte jakkoliv, děti školou povinné jsou povinně doma a naším úkolem je nejen se s nimi učit, ale také je nakrmit. Možná vám došly nápady, co vařit, aby to dětem nejen chutnalo, ale bylo to i rychle hotové. My jsme pro vás připravily několik tipů. Ty se hodí nejen v dnešní době karantény, ale i během jakýchkoliv prázdnin či době nemoci.

Bulguroto

Ingredience: bulgur, cuketa, rajče, cibule, paprika, kuřecí prso, rukola.

Postup: Na pánvi podusíme zeleninu (cibule, cuketa, rajče, paprika), popř. kuřecí maso, trošku podlijeme vodou, dochutíme dle chuti, přidáme kousek másla a až bude vše měkké, hrst nasekané rukoly. Bulgur uvaříme podle návodu a smícháme se zeleninou.

Jiný recept, než běžné rizoto. Příště, ale můžete udělat i klasické rizoto nebo rizoto z kuskusu. Když obmněníte i druhy zeleniny, máte příště jiné chutné jídlo.

Omeleta s kozím sýrem

Ingredience: vejce, sůl, medvědí česnek, kozí sýr, paprika, petrželka.

Postup: Vejce jsem rozšlehala a vlila na rozehřátou pánev. Pekla jsem chvilku pod pokličkou na mírném plameni, pak přidala sůl, česnek, petrželku, papriku a sýr a pekla dokud se vajíčko úplně nezapeklo. Kozí sýr lze nahradit třeba mozzarellou.

Lilková pizza

Ingredience: lilek, rajčatová omáčka, zelenina, žampiony, sýr dle chuti, italské bylinky, sůl, pepř.

Postup: 

Lilek nakrájejte přibližně na 1 cm silné plátky - může to být podélně, jako na obrázku, nebo na kolečka pro menší kulaté pizzy. Každý plátek z obou stran lehce nasolte a nechte asi 20 minut až půl hodiny vypotit (tj. odložte to někam na tácek a nevšímejte si toho). Zvolenou zeleninu a houby nakrájejte na menší kousky, vložte do mísy, zalijte olivovým olejem, sušěnými a najemno nasekanými čerstvými bylinkami, osolte a opepřete, lehce promíchejte a nechte marinovat.

Když je lilek hotový, osušte ho papírovou nebo plátěnou utěrkou a lehce z něj vymačkejte přebytečnou vodu.Troubu předehřejte na 180°C a plech vyložte pečícím papírem. Přednejte na něj lilky, potřete olivovým olejem (nebo pro jednodušší nanášení v rovnoměrné vrstvě použijte olivový olej ve spreji) a vložte do trouby. Pečte 20 minut. Poté plech vyndejte, lilky potřete rajčatovou omáčkou, bohatě poklaďte zeleninou a sýrem a vraťte zpět do trouby. Pečte dalších 10 minut, či dokud se zelenina pořádně nerozvoní. Podávejte ihned s čerstvými bylinkami, nesnědené kousky skladujte v lednici a dejte si je další den.

Hrachová kaše

Ingredience: žlutý loupaný hrách, koření garam masala, mrkev, sůl.

Postup: Hrách dáme vařit s cca dvojnásobkem vody, přidáme nastrouhané mrkve, koření, sůl a necháme přibližně hodinu povařit. 

Místo hrachu můžete použít i cizrnu.

Kuře na zelí

Jednoduchý recept pro masožrouty :)

Ingredience: kuře, kysané zelí, koření, brambory.

Postup: Do zapékací mísy vložíme kysané zelí a na něj naukládáme například kuřecí stehna (koření dejte podle sebe). Podlijeme malinkým množstvím vody. Pečeme asi hodinu a půl na 180. Podáváme s brambory.

Salát z tuňáka se zelenými fazolemi

Ingredience: zelené fazolky, červená cibule, tuňák z konzervy, ovocný ocet, bylinková sůl, olivový olej.

Postup: Připravte si zálivku z octa, soli a oleje. V páře uvaříme v páře a rozpůlíme. Tuňáka vyndáme z plechovky a necháme okapat. Všechno si hezky naservírujeme na talíř a přelijeme zálivkou. 

Polévky

Pokud připravíte krémovou polévku a přidáte k ní kousek pečiva nebo připravíte krutony, zasytí vás jako hlavní jídlo.

Chutnat vám určitě bude Dýňová polévka, Rajská polévka, Gazpacho, Kokosovo-mrkvová polévka či RAW špenátová polévka.

 

Jaké jsou vaše oblíbená jídla, která dětem chutnají a nezaberou moc času na přípravu? Dejte ostatním maminkám tip!


 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (14 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

ROMA-Z, 1. 4. 2020, 20.18

Inspirace není nikdy dost

Zdeňka S., 27. 3. 2020, 18.58

Ta lilková pizza mě zaujala

nikolka31, 24. 3. 2020, 19.58

Díky za nápady💪

dadinkamaminka, 22. 3. 2020, 17.57

Z těchto jídel maximálně rizoto z bulguru. Vše ostatní by mi hodili na hlavu Já se ted učím jíst zdravě,ale tohle by mi asi taky nechutnalo... Když není čas,dělám testoviny s vajíčkem,zeleninou,obložené talíře-Šunka,sýry,zelenina,pečivo... Nebo třeba rychlo rýži s kuřecím masem,s hráškem a kukuřicí... Když nemám fakt chut vařit,uvařím si celozrnné těstoviny,přidám tunáka z konzervy,posypu to sýrem a je to

Monuli, 22. 3. 2020, 12.53

To se vždy hodí,děkuji

L.janicka.l

L.janicka.l, 22. 3. 2020, 6.42

Syn ma rad testoviny na vsechny zpusoby, nudlove polevky, kure delame taky, ale davame tam cerstve zeli. A take miluje omacky a knedliky jenze ty zaberou dost casu

Lenička, 22. 3. 2020, 5.25

S postupu Tuňákový salát vypadly fazolky.

Lenička, 21. 3. 2020, 14.23

Vařím zatím normálně tak asi na dva dny. O hrachové kaši jsem uvažovala

patricia077

patricia077, 20. 3. 2020, 17.25

Kuře na zelí děláme často a je to opravdu rychle a lilek máme rádi taky . Včera byla i domácí pizza 👍

Teryk92, 20. 3. 2020, 10.40

To se teď bude hodit

© 2013 - 2020 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. v pořádku více informací