37. týden těhotenství

zobrazeno 35832×

Vložil(a): Martina Richterová, 4. 4. 2015 10.47  (aktualizováno 19. 5. 2020 15.50)

Začínáte desátý lunární měsíc těhotenství, do porodu vám zbývají pouhé čtyři týdny, ale rodit už můžete prakticky kdykoliv. Pokud se dítě nyní narodí, je považováno za donošené. Od 37. týdne byste měla navštěvovat těhotenskou poradnu každý týden. Součástí vyšetření bývá také tzv. monitor, tedy kardiotografické vyšetření plodu (KTG). Toto vyšetření slouží ke zhodnocení vitality plodu a také děložní činnosti. Miminko pomalu sestupuje do pánve a vaše prsa jsou stále těžší.

Co se děje s matkou?

Stále častěji se mohou objevovat takzvané falešné kontrakce, neboli poslíčci. Děloha přibližně na půl minuty ztvrdne a poté se uvolní. Tyto falešné kontrakce nebývají obvykle bolestivé, ale mohou být dost nepříjemné. V těchto chvílích se snažte hodně odpočívat.

Většinu žen trápí velká únava a také časté nucení na močení. Velmi často se objevují otoky dolních i horních končetin. Zejména v zimě tak budete muset řešit problém, že se nevejdete do svých bot. Raději si také sundejte prstýnky.

V prsech se tvoří mlezivo (kolostrum), což je první výživa dítěte po narození až do té doby, než se vám spustí mateřské mléko. Mlezivo je pro dítě velmi důležité, neboť obsahuje mnoho protilátek a živin. Podpoří tedy obranyschopnost mimika a ochrání jej proti některým infekcím.

Děloha se už více nezvětšuje a s růstem dítěte se snižuje množství plodové vody. Některé ženy trápí děsivé sny, které se obvykle týkají porodu a obav z péče o dítě. To je zcela normální. Ačkoliv se na miminko těšíte, zároveň se také bojíte všeho, co to bude obnášet. Zejména pokud jste prvorodička. Je určitě dobré, být na porod připravená. všechny důležité informace najdete v našem Videoprůvodci těhotenstvím, porodem, kojením a šestinedělím.

Co se děje s dítětem?

Na konci tohoto týdne je už dítě považováno za donošené. Váhový odhad je přibližně 2,8 kilogramu a dítě měří kolem 48 centimetrů. Pokud se narodí v termínu, může přibrat ještě přibližně 500 gramů. Lékař by vám měl při ultrazvukovém vyšetření udělat váhový odhad miminka, neboť to také svědčí o tom, jak se plodu v děloze daří. Ovšem váha je velmi individuální a také ji lékař nemůže odhadnout přesně.

Povrch pokožky pokrývá kožní mázek, který miminko ochraňuje a také způsobuje, že je tělíčko kluzké. Díky tomu je snazší průchod děťátka porodním kanálem. Dítě má na hlavičce asi 2,5 centimetru dlouhé vlásky.

V děloze je dítěti už hodně těsno a zaujímá polohu „skrčence“. I přesto se snaží pohybovat, pohyby jsou již zcela koordinované a silné.

Co vás čeká v tomto týdnu?

V tomto týdnu už byste měla mít sbalenou tašku do porodnice a připravenou kompletní výbavu pro miminko. Porod vás může zastihnout kdykoliv.

Zeptejte se svého lékaře na výsledky vyšetření streptokoka skupiny B, které jste absolvovala v minulém týdnu. U dělohy dochází k mírnému poklesu, který je způsobem sestupem hlavičky miminka do pánve. Potíže s dýcháním mohou polevit. Sledujte aktivitu plodu, mělo by být i přes omezený prostor stále aktivní. Pokud by došlo k poklesu pohybů, nebo by se naopak dítě začalo hýbat více intenzivně, vyhledejte raději lékaře. Na kontrolu do poradny budete nyní chodit jednou týdně.

Nezapomínáme na tatínky

Tatínku, buďte se svou partnerkou stále ve spojení, často jí volejte a rozhodně se nevzdalujte příliš daleko od domova. Služební cesty raději odložte. Vaše partnerka vás bude nyní hodně potřebovat. Navíc porod může přijít každým dnem. Je nejvyšší čas sestavit postýlku a pomoci své partnerce připravit vše potřebné pro miminko. V práci si také zařiďte dovolenou. 

 

Použité zdroje: Čerpáno z veřejně dostupných zdrojů a z vlastních zkušeností.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
4

Pojmy použité v článku:

  • kolostrum

    mlezivo, ztv. prvotní, nezralé mléko

Diskuze k této stránce (12 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Aneta Jiřičná Bendiková, 21. 12. 2020, 18.55

v tomto týdnu mi už u tří kluků zbýval týden do porodu

jitka46

jitka46, 19. 5. 2020, 23.09

jako obvykle tvrdím, že jsem ráda, že jsou děti už větší a je s nimi větší zábava

patricia077

patricia077, 19. 5. 2020, 18.17

Obě děti jsem přenášela

Romanka40, 27. 11. 2019, 4.50

Na monitoru ani tuk

Ivana.78, 18. 3. 2019, 11.57

Já měla vyvolaný porod v 37+0 a dětská doktorka mi při každé návštěvě poradny říká,že je dcera nedonošená. Tak by mě zajímalo, jak to tedy je?

Žofinka

Žofinka, 3. 7. 2018, 11.04

Bylo to krásné období

Mygara

Mygara, 28. 3. 2017, 18.05

naši měli vlásky kratší .-)

Fuga

Fuga, 9. 2. 2017, 10.24

chození na monitor bylo uklidňující, oba většinou ale při tom spali, tak je budili

Eliška Kozlova, 26. 6. 2016, 10.18

Doufám, ze tatínek bude po ruce v den D, z toho mám větší strach než z porodu. Dvakrát to stihl, tak snad i do třetice (jako řidič občas přespává na nocovne) tak ja jdu dochystat věci

mckvak, 26. 6. 2015, 7.04

Ani tkanicky od bot nesly uz zavazat

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů