Dvě hodiny po porodu

zobrazeno 2786×

Vložil(a): Porodjekrasny, 12. 2. 2020 15.05  (aktualizováno 26. 3. 2020 16.09)

Porodem miminka to nekončí. V následujících dvou hodinách také dochází k dotepání pupečníku, porodu placenty a zahájení kojení. Dvě hodinky bezprostředně po příchodu miminka na svět rozhodují o navázání vztahu mezi maminkou a miminkem a vytváří první otisk světa pro děťátko. Rodiče také v této době rozhodují o prvních procedurách, které miminko podstoupí. Stojí tedy rozhodně za to, se na tuto dobu podívat podrobně a připravit se na ni během těhotenství stejně pečlivě, jako na samotný porod.

Při přípravě na porod se většina žen zaměřuje zejména na porod miminka. Není divu, vždyť miminko je to, na co se nejvíce těší! Porod je pak spojen s nejvíce otazníky. Bude to bolet? Půjde to? Jak dlouho to bude trvat? Bude miminko zdravé? Jak bude vypadat? Neporaní mě? Maminky po porodu často vyprávějí: „Hlavně, že už to bylo za mnou, a co se dělo pak už jsem neřešila, byla jsem ráda, že jsem oba živí a zdraví“. Přitom dvě hodinky bezprostředně po příchodu miminka na svět rozhodují o navázání vztahu mezi maminkou a miminkem a vytváří první otisk světa pro děťátko. V této době také dochází k dotepání pupečníku, porodu placenty a zahájení kojení.

Miminko strávilo devět měsíců v děloze u maminky, v červeném šeru, vyživováno placentou, za stálého poslechu matčina srdce a šumění její krve a jejího hlasu. Během porodu se průchodem porodními cestami dostane do nového světa, a očekává, že bude se svojí maminkou, kterou nejlépe zná a má s ní již vytvořené silné pouto z prenatálního období. Ihned po narození, patří miminko tedy do rukou matky, na její břicho, stále spojené pupeční šňůrou, která ho spojuje s placentou. Ta zatím zůstává přichycena na děložní stěně. Miminko tak ani není možné nikam odnést, pokud pupeční šňůru zdravotník okamžitě nepřestřihne. Tím by ovšem miminko připravil o celou jednu třetinu z celkového objemu jeho krve! Pupeční šňůru proto střežte a nechte zcela dotepat.

Tento první kontakt kůže na kůži, miminka s maminkou se nazývá bondingněkdy též „zlatá hodinka“. Občas porodnice nazývají bondingem i přiložení miminka k mamince na velmi krátkou dobu (5-10 minut), nebo přiložení miminka již zabaleného v zavinovačce. Ale v těchto případech nedochází ke stejnému blahodárnému účinku jako při kontaktu srdce na srdce, kůže na kůži, v době alespoň jedna hodina, mnohem lépe dvě hodiny ihned po porodu.

Po přirozeném porodu se miminko rodí obvykle bdělé a dochází také k prvnímu očnímu kontaktu. Miminko hledá oči maminky a fixuje je, dívají se tak spolu doslova z očí do očí. Maminky, které tento kontakt zažily, jej považují za jeden z nejsilnějších a nejkrásnějších okamžiků v životě. Je to i moje vlastní zkušenost. V takové chvíli pracují v souhře všechny hormony a vytváří dokonalé pouto mezi matkou a dítětem, zamilování se. S prvním synem jsem tento kontakt po porodu nezažila, a přestože jsem cítila k synovi lásku, něco úplně nového a jiného se však odehrálo ve chvíli prvního bondingu s ním. Ten proběhl až sedmý den po porodu, jelikož syn se narodil velmi předčasně. Teprve v té chvíli jsem pocítila úplně jiné spojení, smysl života.

Miminko při bondingu dostává pocit jistoty a bezpečí. I po přirozeném porodu nebo porodu doma může miminko plakat, není však třeba pociťovat zklamání, miminko se u maminky utiší. Každý potřebujeme jen jiný čas, ale nikdo víc než matka není a je vhodné ženu podpořit v jejích kompetencích, je-li potřeba.

Pupeční šňůra po porodu miminka dotepává různě dlouhou dobu, obvykle kolem 15-30 minut. Mezi placentou a děťátkem v té době ještě dochází k proudění krve, dýchacích plynů, hormonů a dalších látek. Jedna třetina krve z celého objemu krve miminka se po porodu nachází právě v pupečníku, je tedy nezbytně nutné, nechat pupeční šňůru dotepat a nesvorkovat ji a nepřestříhavat předčasně. Bohužel se to ještě dnes v porodnicích děje. Není divu, že děti ochuzené o tuto krev, mohou trpět anémií (chudokrevností), mohou projevovat zhoršenou adaptaci a dechové obtíže. Pupeční šňůru plnou krve poznáte podle vzhledu a barvy. Je modrá a proudící krev je patrná pohledem, postupně šňůra bělá, až je bílá a bez pulsu. Přestřižení pupečníku můžete nechat až na dobu, kdy je porozena i placenta, nebo můžete šňůru přestříhnout po jejím úplném dotepání. Existuje ještě varianta, že pupeční šňůru nebudete přerušovat vůbec a necháte miminko spojené s placentou jakkoliv dlouhou dobu, klidně až do spontánního odpadnutí pupeční šňůry od pupíčku miminka, tzv. úplný lotosový porod (trvá to přibližně 3-10 dní a je to tradiční metoda např. na Bali v Indonésii). Pupeční šňůru je možné místo přestřižení také přepálit hořící svící.

První vyšetření miminka probíhají na břiše maminky pohledem. Zdravotník hodnotí tzv. Apgar skóre pohledem v 1., 5. a 10. minutě po porodu. Není nutné miminko za tímto účelem nikam odnášet. Apgar skóre hodnotí dýchání, srdeční tep, barvu, tonus a reflexy miminka. Další vyšetření je možné provést po plném bondingu, tedy po dvou hodinách nepřetržitého kontaktu maminky s miminkem. Maminku dále čeká porod placenty. Jedná se opět o velmi individuální záležitost, obvykle k němu dochází přibližně 30-60 minut po porodu, ale není výjimkou, že se placenta odloučí dříve či později. Pokud žena výrazně nekrvácí, je vhodné počkat na spontánní porod placenty a neurychlovat jej podáním syntetického oxytocinu. Mně osobně se po porodu dcery placenta odloučila cca po 5 minutách po porodu a vyklouzla velmi snadno. Je ale možné, že budete porod placenty pociťovat opět se stahy. Pokud placenta nevychází, je možné její porod podpořit polohou v podřepu (gravitací), vyprázdněním močového měchýře a přisátím miminka k prsu. Osobně znám ženu, která čekala na odloučení placenty více než 12 hodin a vše bylo v pořádku, v porodnici je obvykle možné dosáhnout maximálně jedné až dvou hodin pro spontánní porod placenty.

Po porodu placenty je vhodné vědět, jak si přejete s placentou naložit. V první řadě doporučuji placentu si alespoň prohlédnout, podívat se na ni, jak vypadá. Je to zázračný orgán vytvořený pro vaše miminko a má krásný vzhled stromu života. Můžete tak placentě vyjádřit alespoň tiché poděkování a úctu. Pokud placentu ponecháte v porodnici, je s ní naloženo jako s biologickým odpadem. Placentu si můžete odnést také domů (můžete mít s sebou připravené chladící zařízení, nebo vám personál porodnice placentu zabalí do nepropustného materiálu) a naložit s ní mnoha dalšími způsoby, například rituálním zakopáním nebo spálením, placentu je však také možné využít na „placentový koktejl“.  Má se za to, že díky hormonům obsaženým v placentě urychluje rekonvalescenci ženy po porodu jak po fyzické tak psychické stránce. Můžete si ale nechat z placenty vyrobit také homeopatika, kapsle, esenci, tinkturu a placentu tak dál využívat během šestinedělí i později při obtížích a nemocech.

V době, kdy vyšla placenta a miminko je u maminky, obvykle dochází k šití porodních poranění, je-li potřeba. Stále více žen, které rodí přirozeně a volí si spontánně polohu pro porod (např. v kleku, polokleku, v porodním bazénku atp.) a miminko vydýchávají ven přirozeně bez řízeného tlačení, jsou po porodu zcela bez poranění a to včetně porodu miminek nad 4 kilogramy váhy. Dojde-li k drobnému natržení, porodník nebo porodní asistentka poranění zašijí v lokální anestezii. Během plného bondingu dochází také k prvnímu přisátí miminka k prsu. Můžete nechat miminku čas, až samo projeví zájem o samopřisátí. Miminka se dokážou na břiše maminky pohybovat směrem k prsnímu dvorci a samy se přisát, můžete ale také miminko podpořit. Přisátí miminka spouští v ženě hormony, které pomáhají odloučit placentu od děložní stěny. V prsních žlázách je již v době po porodu pro miminko připravené kolostrum (mlezivo) plné imunitních látek. Novorozená miminka mají velmi malé žaludky, pár kapek mleziva jim zatím úplně stačí. Jazyk miminka také přes kůži prsních dvorců komunikuje s imunitním systémem matky a ten pro miminko vytváří dokonalý mléčný koktejl podle potřeb miminka. Po kolostru se objeví žluté mléko, které později zbělá.

Když uplynou dvě hodiny, přichází čas, kdy bývá miminko důkladněji zkontrolováno dětským lékařem a rodiče rozhodují o procedurách pro miminko (vážení a měření miminka, koupání, vykapání očí antiseptickými kapkami, podání vitaminu K, oblékání miminka).​ Poté následuje přesun vás a mimika na oddělení šestinedělí nebo domů - rozhodnete-li se pro ambulantní porod v porodnici, odcházíte domů cca po 2-3 hodinách po porodu. Přesouváte-li se na oddělení šestinedělí, zajistěte si předem, že budete s miminkem na pokoji. Miminko si můžete i z porodního pokoje/sálu odnést na pokoj/nebo odvézt v postýlce. Na pokoji můžete mít miminko u sebe v posteli a dále se mazlit, seznamovat a kojit. Postele jsou vybavené vysunovací boční zábranou, která zabrání pádu miminka z postele. Nezapomeňte, že miminko se právě narodilo a seznamuje se s úplně novým světem a vy jste tady jeho průvodce, aby vás cítilo, buďte s ním v kontaktu, miminko nemůžete rozmazlit. V postýlce vás necítí, pokud pláče nebo otáčí hlavičkou, hledá vás a volá. Buďte spolu. :)

 

 

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (9 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

vranovahan, 31. 12. 2023, 5.34

Moc pěkně napsané. Díky moc za článek. Abych pravdu řekla, tak pro mě období po porodu bylo opravdu dost náročné. Hlavně teda po tom druhém. Ten mě změnil. Nejen psychicky, ale i fyzicky. Právě s těmi fyzickými změnami jsem se nevyrovnala do dnes. Nicméně je to ale něco, co se dá řešit. Už delší dobu například plánuji, že zkusím labioplastiku - https://www.labioplastika-praha.cz/

Evka2, 20. 12. 2021, 16.45

U dcery jsem zlatou hodinku naštěstí měla. U syna ne....odnesli ho hned po porodu.

Aneta Jiřičná Bendiková, 22. 12. 2020, 18.02

toto jsem zažila jak u prvorozeného,tak dokonce i teď u čtvrtého syna,a to jsem byla po císaři,ale FNO má super pooperační pokoj,kde jsem mohla být 24 hodin po porodu z mou maminkou,která mi malého přebalovala a nosila na krmení.

jitka46

jitka46, 20. 4. 2020, 23.40

Zajímavé čtení. Přepošlu to kamarádce. Ta bude rodit asi za dva měsíce.

katchenka_7778, 5. 4. 2020, 20.02

Přesně takto proběhly první hodiny s mým prvním synem, byla to nádhera, strašně ráda na celý porod vzpomínám a článek mě úplně dojal, připomněl mi nejkrásnější chvíle života. Myslím, že výše popsané by mělo být automatické, ale stále není, takže můj velký dík patří porodnici v Neratovicích, kde do puntíku respektovali můj porodní plán.

Teryk92, 30. 3. 2020, 20.25

Dotepání pupečníku jsem také chtěla, doktorka ale konstatovala, že už dotepal a hned ho přestřihla.

jkubeso, 28. 3. 2020, 8.51

syna jsem u sebe neměla, museli ho odnést na prohrati, protože byl podchlazeny. Dcera už se mnou ty dvě hodinky byla, cele to prospala, ani prisat se nechtěla, proste za chvilinku po porodu zalomila

dasza, 26. 3. 2020, 20.09

Poslali mě dom u obou porodu za chvíli..prý urvance na oddělení nepotřebují😂😂😂

patricia077

patricia077, 26. 3. 2020, 17.19

Vzpomínám si hlavně na první porod, asi že to byla pro mne nová zkušenost ve všem a ty zážitky byly hodně silné...a není to zas tak dlouho

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů