Nejlepší vychytávky pro těhotné

zobrazeno 19712×

Vložil(a): Inge, 21. 8. 2016 23.34

Těhotenství a mateřství je nazýváno nejkrásnějším obdobím v životě ženy, ale rostoucí bříško a vše s těhotenstvím spojené může ztížit vykonávání běžných činností. Proč se ale trápit? V dnešní době se na trhu objevuje neskutečné množství pomůcek a vychytávek pro těhotné. Inspirujte se v tomto článku, který je navíc doplněný o vaše vlastní tipy a vychytávky!

Nevolnost

Nevolnosti spojené s prvními měsíci těhotenství, a někdy bohužel i s celým těhotenstvím, trápí více než 2/3 žen. A některé ženy s nimi bojují až do samého porodu.

Výborně pomáhají homeopatika, jsou neškodná a účinná. Hodit se může SEPIA OFFICINALIS 15 C, nebo COCCULINE. Pokud tato homeoptaika ještě neznáte a o jejich užívání se chcete poradit, můžete se obrátit na naše odbornice v Homeopatické poradně.

Skvělým pomocníkem v každodenním boji s nevolností se mohou stát i zázvorová lízátka proti nevolnosti. Zázvor zmírňuje žaludeční obtíže a mimo něj lízátka obsahují i jiné tělu prospěšné látky, jako třeba vitamín C, nezbytný pro podporu imunity. Jsou volně dostupná v každé lékárně nebo na internetu. Jestli opravdu zabírají si ale každá maminka musí vyzkoušet sama, některým může být nepříjemná lehce štiplavá chuť zázvoru.

Vám, maminkám, se na nevolnost osvědčilo také sníst něco malého ihned po probuzení – piškot, meruňku, jahodu, banán.

Za vyzkoušení stojí také čaje pro těhotné.

Jak ulevit pálení žáhy?

Kromě klasických těhotenských nevolností se může v těhotenství objevit i pálení žáhy, které dokáže trápit také celé těhotenství. Především pak ve 3. trimestru těhotenství, kdy je na žaludek maminky vyvíjen velký tlak. Některým ženám postačí babské rady, mezi které patří například vypití sklenice mléka, nebo užití jedlé sody. Omezení kofeinu a vyřazení kyselých, tučných potravin a čokolády ze stravy dokáže tomuto problému také předcházet.

Ve většině případů dokonale pomohou volně dostupné žvýkací pastilky proti pálení žáhy, které jsou (díkybohu) vhodné i pro těhotné a kojící ženy a mohou se užívat dlouhodobě.

Těhotenské oblečení

Ani v těhotenství se nechceme vzdát stylového oblečení a zahalit se do neforemných svetrů a pánských kalhot kvůli zvětšujícímu se bříšku. Naštěstí již dnes není problém sehnat v téměř každém obchodním řetězci oblečení, které se rostoucímu bříšku přizpůsobí. Pokud zatím máte jen malinké bříško, můžete si "nastavit" kalhoty v pase například pomocí této vychytávky, anebo stejně jednoduše použít gumičku do vlasů, provléknutnout ji knoflíkovou dírkou a přichytit za knoflík.

Pokud není možnost zakoupit oblečení i s vyzkoušením, není nic jednoduššího, než rozkliknout pár webových stránek a objednat si těhotenské rifle, sukni, či plavky z pohodlí domova.

Většina těhotenských triček a nočních košil je ušita tak, aby se dala využít i při kojení děťátka.

Pokud maminka během těhotenství využije zimní bundu či kabát a plánuje nosit miminko v šátku či nosítku, je lepší koupit těhotenskou bundu s odepínací vsadkou na děťátko. Odpadne pak řešení problému, do čeho miminko v zimě při nošení zahalit.

A vy jste nám, maminky, také poslaly bezva tip pro všechny těhulky, kterým se v těhotenství nelíbilo, že jim (třeba i cizí) lidé chtěli osahávat bříško: pořídit si těhotenské triko s nápisem „Nesahat, kopu!“

Podpůrné pásy na bříško

Pásy na břicho jsou nejen báječnou oporou, ale také příjemně hřejí a maminky si díky nim mohou oblékat klasická trička, aniž by jim bříško vylézalo. Jsou vyráběny v mnoha barevných kombinacích i velikostech z elastického materiálu, takže by měly vydržet po celou dobu těhotenství. Navíc dokážou skvěle ulevit bolavým zádům, která jsou tíhou rostoucího bříška namáhána. Ovšem na bolavá záda se vám, maminkám, osvědčila také jemná rehabilitace a tejpování.

Kojící polštáře

Kojící polštář si rozhodně pořiďte už v těhotenství. Dobře poslouží k vypodložení bříška a poskytne tak nastávající mamince skvělou úlevu. Mnoho maminek si bez něj už nedokáže spánek představit. Po porodu se polštář stane skvělým pomocníkem pro podložení rukou či miminka u kojení.

Jen pozor na polštáře s výplní polystyrenovými kuličkami, mohou nepříjemně šustit a v noci přivádět spíš k šílenství, než usnadnit spánek. Jaké jiné kojící polštáře si můžete pořídit? Nahledněte do naší kategorie Hodnocení produktů/kojící polštáře, kde zároveň uvidíte, jakou mají ostatní maminky s konkrétními kojícími polštáři zkušenost.

Těhotenské bezpečnostní pásy do auta

Pokud cestujete každý den do práce, nebo vozíte starší děti do školy, určitě oceníte pásy do auta pro těhotné. Cestovat lze i bez nich a nejsou povinnou výbavou v autě, kde cestuje těhotná žena. Využít můžeme klasické pásy, ale pro nastávající maminky, které cestují autem opravdu často, se jízda s těhotenskými pásy stane nejen pohodlnější, ale také podstatně bezpečnější v případě nárazu vozidla.

Čím jsou tyto pásy rozdílné oproti těm klasickým? Boční pás je veden mimo bříško maminky a část vedena přes stehna je mamince mezi nohama stažena tak, že také nenaléhá na miminko. Navíc je lze využít hned od začátku těhotenství.

Krémy a oleje proti striím

Známe to všechny, začne růst bříško a kůže se napíná. Internet i časopisy jsou plné reklam na nejrůznější krémy a oleje proti striím. To, jestli fungují nebo ne, si musí každá budoucí maminka ozkoušet sama, ale inspirovat se můžete v naší kategorii Hodnocení produktů. Z vašich tipů jmenujme kokosový olej, který můžete použít nejen na bříško, ale také na vlasy a v chladném počasí později na tváře miminka. Oblíbený je mezi vámi i těhotenský pěstící olej od Weledy, který si můžete vyměnit za vaše nasbírané pampelišky ve Věrnostním programu. Nejedna z vás si také sama vyrobila olej levandulový, a oblíbené je mezi vámi i bambucké máslo.

Pozornost bychom ovšem neměly věnovat pouze bříšku, ale například také chodidlům. Ta hodně trpí přetěžováním, takže je fajn si v těhotenství častěji dopřát dobrou pedikúru a nohy hodně krémovat. Při chůzi vám můžou ulevit zdravotní vložky do bot.

Péče o hráz

Dalšími z vychytávek jsou oleje pro masáž hráze – např. Weleda (i ten můžete získat ve Věrnostním programu), Saloos nebo Nobilis Tilia. Určitě se podívejte také na názory maminek a jejich hodnocení balónků Epi-No a Anibal pro snížení rizika natržení či nástřihu hráze při porodu a které také zkracují druhou dobu porodní, zmírňují bolest při porodu a zanedbatelný není ani pozitivní psychický vliv na maminku.

To vás nenapadne

Slyšely jste už o unikátních sluchátkách pro bříška těhotných maminek? Už v 17. týdnu těhotenství začíná miminko v děloze vnímat okolní zvuky. Slyší tlukot matčina srdce, šumění krve, dýchání i maminčin hlas. Miminko si pamatuje zvuky z dělohy a umí si je spojit s emocemi a náladami. Maminka mu teď může pouštět do bříška třeba hlas tatínka, který nemůže být těhotné ženě často nablízku, nebo nějakou příjemnou hudbu, na kterou bude miminko reagovat i po narození.  

A co takhle prenatální odposlech, kdy je maminka schopna zkontrolovat správnou funkčnost srdíčka dítěte jednoduše během několika okamžiků? Přijde vám to už moc? 

Nebo co takové vymakané lehátko pro těhotné s otvorem na břicho pro spánek na břiše? :)

Nejdna z vás také v pozdějším stadiu těhotenství řeší také obuv. Zavázat si tkaničky přes velké bříško je totiž opravdu nelehké. V létě je možné situaci  vyřešit pohodlnou nazouvací obuví. Pokud vám ale počasí nepřeje a vy potřebujete obout pevnou, zavazovací botu, zkuste běžné tkaničky nahradit silikonovými, elastickými tkaničkami, které se ale nešněrují. Jednoduše je připnete do dírek pro tkaničky a je to! Pak už vám stačí jen obouvák a boty lehce nazujete.

Od vás jsme dostaly tip také na speciální podkolenky nebo punčocháče proti křečovým žílám. Vytvářejí tlak postupně od špiček u nohou až ke stehnům, čímž podporují krevní oběh. Jejich další předností je antibakteriální úprava a velká prodyšnost, takže dobře absorbují pot a vaše nohy nejsou nepatřičně cítit. Vyrábějí se ve všech velikostech, a díky knoflíčkům je lze přesně přizpůsobit velikosti bříška, takže s vámi porostou celé těhotenství.

Patříte mezi maminky, které od první chvíle co uviděly dvě čárky na testu touží po tom dozvědět se pohlaví miminka? Nezbývá vám než počkat na ultrazvuk v 16.tt, nebo si pořídit tuhe super vychytávku: Woman secret Girl or Boy - test na určení pohlaví dítěte. Test je určen pro použití po ukončeném 10. týdnu těhotenství. Na základě klinických laboratorních testů byla přesnost testu větší než 99%. Používá se podobně jako většina těhotenských testů.

No a určitě nesmíme zapomenout na jednu bezva vychytávku přímo na našem webu - časovou osu. Najdete na ní míry dítěte podle týdnu těhotenství a v odkazech potom články, které se k danému týdnu pojí a mohly by vás zajímat. Zároveň si zde můžete ukládat svoje vlastní záznamy a budete je tak mít pro své děti na památku. Časovou osu si můžete vytvořit pro každé vaše dítě. Můžete porovnávat jejich pokroky (i všech vašich dětí najednou) a vkládat fotky.

Závěrem

Závěrem bychom chtěly zveřejnit vychytávky, které jste nám poslaly a které jsou ryze nemateriálního charakteru. Psaly jste nám, že je pro vás důležité být v pohodě, nestresovat se, těšit se z každého nového dne. Výbornou vychytávkou je také manžel:-) Může pomoci nejen s obouváním, ale také udělat vám uvolňující masáž zad nebo chodidel. A jedna z vás nás hodně pobavila hláškou, že největší vychytávkou je porod! :-)

Máte další vychytávky?Můžete je přidat do naší kategorie Zábava/Vychytávky.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
2

Diskuze k této stránce (82 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

milujici.teticka36, 29. 4. 2023, 10.26

Jako těch vychytávek je dneska hodně, to je pravda. Mě manžel taky podporoval, kudy chodil. Takže mi třeba na 3D tiskárně udělal takové podpěry ke stolu. Jen k tomu potřeboval speciální spojovací materiál od https://www.eshop.sharplayers.cz/vybaveni-dilny ale to nebylo nic, s čím by si neporadil. Každopádně jsem moc ráda, že rodím teď a ne třeba před sto lety

Minnie, 15. 1. 2021, 19.50

Lízátka mi v 2.těhotenství pomohla vždy jen v okamžiku lízání, jen došlo lízátko a nevolnost byla zpět. Jídlo šlo hned ven. Pálení žáhy naštěstí vůbec nevím, co to je Těhotenské oblečení jsem měla.Podpůrné pásy, speciální pásy do auta a kojící polštář ne. O hráz jsem nijak nepečovala, a i přesto jsem ani jednou nástřih neměla. Bříško jsem proti striím mazala pravidelně 2x denně, teda spíš manžel mazal z toho ostatního jsem nevyužila nic, ale přiznám, že angelsound mne lákal hodně. A kdybych byla ještě těhotná, tak bych si ho pořídila. Naopak jsem užívala vitamíny pro těhotné.

nic z toho jsme nevyužila

ivanka386, 9. 4. 2020, 23.28

Tyjo, tak to jsou super tipy. Jestli nevadí, že se taky podělím, tak já před časem narazila na jeden docela zajímavý web, kde mají hned celou řadu rad týkajících se péče o novorozence atd. Konkrétně tento: http://www.jaknamiminka.cz/ Třeba se to některé z vás bude hodit.

Monuli, 11. 2. 2019, 19.27

Krém na strie,lízátka jsem zkoušela,ale ta nepomáhala.Těhu kalhoty byly super.

nel78, 10. 10. 2018, 10.35

Nedám dopustit na kojící polštářek https://www.mamo-tato.net/category/kojici-polstare/145 Žanetka se mě v něm krásně zabaví a já si ulevím od věčného nošení, nebo držení v sedě na klíně

nel78, 18. 7. 2018, 8.43

Díky za článek Já se oblékám do takovéhle těhotenské módy https://www.happymum.cz/ a jsem nadmíru spokojená

Žofinka

Žofinka, 22. 6. 2018, 8.22

Něco z toho jsem využila

andrea14, 20. 3. 2018, 18.51

Ahoj, já jsem si vybrala moc pěkné těhotenské elastické džíny na tomhle eshopu: https://www.happymum.cz/ , v Praze mají i kamennou prodejnu, kde si můžeš oblečení vyzkoušet a zároveň vyzvednout, a to se opravdu hodí

mckvak, 9. 7. 2017, 13.46

Super!

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů