Těhotenský průkaz - kdy ho dostanu a co v něm najdu?

sledováno 1× zobrazeno 31128×

Vložil(a): Jana N., 11. 4. 2016 21.46

Máte za sebou první týdny těhotenství a váš lékař vám nyní vystavil těhotenskou průkazku. Je to velmi důležitý doklad o vašem "jiném stavu", a proto je nezbytné, abyste jej měla neustále u sebe. Zapisují se do ní všechny podstatné informace, ovšem pomocí zkratek. Rozumíte ale všem zkratkám? Co znamená TP, UZ, CS a další? My vám s těmito zkratkami pomůžeme.

Těhotenskou průkazku dostanete od svého gynekologa v prenatální poradně do 13. týdne těhotenství. Pokud byste průkazku náhodou ztratila, váš gynekolog vám vystaví novou. Průkaz budete potřebovat i pro příjem do porodnice.

Základní první údaje

Vzhled  se může lišit, obsah všech průkazek je ale prakticky stejný. Při vystavení vám do ní lékař vyplní osobní údaje, kontaktní osobu, číslo pojišťovny, zaměstnání. Najdete zde datum poslední menstruace (PM), termín porodu (TP) dle poslední menstruace i ultrazvukového vyšetření (UZ).

Sestra v prenatální poradně vám do ní bude zaznamenávat termíny návštěv v těhotenské poradně a vyplní datum, kdy byste měla nastoupit na mateřskou dovolenou. Zapíše do ní i výchozí váhu a výšku.

V těhotenské průkazce nechybí ani záznamy celkové anamnézy – operace, léky, alergie, transfúze. Do gynekologické anamnézy se uvádí gynekologická onemocnění, menstruační cyklus, porody (prvorodička se zapisuje jako primapara, druhorodička jako secundipara atd.). V případě předchozích porodů se zaznamená rok, hmotnost, délka těhotenství a případné komplikace.

Při prvním vyšetření v těhotenské poradně většinou v 10. týdnu těhotenství vám lékař odebere krev, aby zjistil vaši krevní skupinu (KS) a přítomnost protilátek (RH-faktor), a krevní obraz (KO). Odebraná krev slouží také k vyloučení infekcí, které by měly zásadní vliv na zdraví matky i miminka. Jedná se o syfilis (BWR), žloutenka typu B (HBsAg) a HIV. Při prvním vyšetření lékař také provede první ultrazvukové vyšetření a jeho výsledky zapíše do průkazky. Zkratky, které při tom používá, rozepisujeme níže.

Záznamy z těhotenské poradny

Do těhotenské poradny budete chodit pravidelně a při každé návštěvě se zapíší výsledky těchto vyšetření:

  • Krevní tlak (TK)
  • Orientační vyšetření moči – moč se testuje na přítomnost cukru (riziko těhotenské cukrovky), bílkovin (riziko preeklampsie), krve v moči, pomocí lakmusového papírku
  • Přírůstek hmotnosti
  • Případné otoky končetin
  • Zevní a vnitřní gynekologické vyšetření, které posoudí růst dělohy, kvalitu děložního hrdla (cervix skóre – CS), a ve vyšších stadiích těhotenství i naléhající část plodu

Od 20. týdne těhotenství se ošetřující lékař ptá na pohyby plodu. Pravidelně sledujte pohyby vašeho miminka. Je to doslova životně důležité nejen pro vaše miminko, ale i pro vás. Od 24. týdne těhotenství pak lékař poslouchá také srdeční ozvy dítěte. I tyto výsledky zapíše do průkazky.

Co znamenají všechny ty zkratky?

Mezi 10. až 13. týdnem těhotenství vám lékař provede takzvaný screeningový test k případnému rozpoznání vrozených vývojových vad. V průkazce toto vyšetření najdete většinou pod zkratkou VVV.

Mezi 16. až 18. týdnem těhotenství lékaři provádí tzv. triple test (TT).

Mezi 24. až 27. týdnem těhotenství podstoupíte zátěžový test na cukrovku, jehož výsledky se do průkazky zapisují jako tzv. oGTT.

Ve 35. až 37. týdnu těhotenství se provádí další vyšetření pod zkratkou GBS. Provádí se poševním stěrem a má za úkol odhalit streptococcus agalactiae, neboli streptokoka skupiny B.

Od 38. týdne těhotenství vám budou už v porodnici natáčet záznam ozev plodu (OP) a děložní činnosti. Výsledky se také zapisují do těhotenské průkazky.

Ultrazvukové vyšetření během těhotenství podstoupíte minimálně třikrát: v 10. až 12. týdnu těhotenství, ve 20. až 22. týdnu těhotenství, a ve 30. až 32. týdnu těhotenství. V souvislosti s ultrazvukovým vyšetřením se do průkazky uvádějí zkratky:

CRL – délka plodu od temene po kostrč, měří se v 10. a 14. týdnu těhotenství

ASP – znamená přítomnost srdeční akce plodu

PA – přítomnost/nepřítomnost pohybové aktivity plodu

PV – posuzuje se množství a barva plodové vody

NT – znamená šíjové projasnění, což je  šířka podkoží v oblasti šíje plodu, která může poukázat na zvýšené riziko Downova syndromu

NB – vyšetření nosní kosti, které se provádí ve 12. týdnu těhotenství. Nepřítomnost nosní kosti upozorní na možnou genetickou vadu plodu.

Podrobnější informace o jednotlivých vyštřeních, která vás v průběhu těhotenství čekají, rozebíráme v jiných článcích.

Vyšetření mimo těhotenskou poradnu

V těhotenské průkazce najdete i kolonku pro záznam o vyšetření u vašeho stomatologa, a návštěvě u praktického lékaře. Stomatologa byste měla navštívit v průběhu těhotenství minimálně jednou, aby vám zkontroloval zuby, aby se zamezilo případnému zánětu a tím i následné infekci do celého těla, což by mohlo ohrozit miminko. Praktický lékař vám pak připraví zprávu pro porodnici včetně interního vyšetření s EKG.

Dále se do těhotenského průkazu zaznamenávají případné hospitalizace či jiná odborná vyšetření. Většinou obsahuje těhotenská průkazka také rady, co si vzít do porodnice.

Těhotenská průkazka slouží k důležitým záznamům o průběhu těhotenství a zdravotním stavu ženy. Mějte ji neustále u sebe, kdyby se v průběhu těhotenství stalo cokoliv nepříznivého - například nemoc, úraz, potíže spojené s těhotenstvím - a nahlížel do ní kterýkoliv lékař.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
2

Pojmy použité v článku:

  • cervix skóre

    zhodnocení délky a prostupnosti děložního hrdla lékařem

  • HIV

    (human imunodeficiency virus) - původce nemoci AIDS (Syndrom získaného selhání imunity), je v podstatě virové onemocnění, které poškozuje imunitní systém tak, že postupně dochází ke ztrátě obranyschopnosti organismu; jeho příznaky se mohou projevit až za několik let, a následně může mít na svědomí řadu dalších infekčních a nádorových onemocnění

  • OGTT

    orální glukózový toleranční test (test na těhotenskou cukrovku)

  • Rh-faktor

    krevně skupinový systém, jehož antigeny se vyskytují pouze na erytrocytech; je vysoce polymorfní – dosud bylo zjištěno více než 40 serologicky odlišných Rh antigenů

  • syfilis

    velice nebezpečná choroba, která se přenáší pohlavní cestou a jejíž příznaky nejsou viditelné ihned; inkubační doba je totiž až tři měsíce, ale nejčastěji se projevuje už za tři týdny; při zanedbání léčby může napadnout i centrální nervový systém; při nakažení během těhotenství může mít nemoc dopad i na samotné dítě

  • šíjové projasnění

    nuchální translucence, měření množství volné tekutiny v záhlaví plodu

  • triple test

    vyšetření krve; provádí se v těhotenství v druhém trimestru a slouží ke zjištění rizik genetických poruch a poruch vývoje nervové trubice

Diskuze k této stránce (23 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

líp by to vysvětlit nešlo... průkajdu jsem nejpozději dostala v 8tt.

Minnie, 4. 10. 2020, 13.39

Hezky vysvětleno. Já dostala průkazku vždy v 8.tt a byla jsem pokaždé hrozně pyšná

Monuli, 12. 2. 2019, 20.40

To je krásně vysvětleno

Žofinka

Žofinka, 27. 6. 2018, 9.09

Zkratek je tam spousta:-)

V007A, 26. 2. 2018, 17.25

Já dostala ve 12. tt. Z těch zkratek jde člověku hlava kolem.

Aliisha

Aliisha, 18. 12. 2017, 7.21

Já jsem v těhotenství musela googlit, protože jsem netušila, co některém zkratky znamenají. Naštěstí jsem si vše dohledala a na něco se zeptala i své lékařky.

mckvak, 11. 8. 2017, 10.20

Pekne napsano

Janna, 25. 4. 2017, 9.41

Hezký článek a pěkně vysvětleno.

Mygara

Mygara, 20. 3. 2017, 15.39

hezké vysvětlení zkratek, díky

Pavla T., 17. 3. 2017, 10.03

Já dostala těhotenský průkaz po tom co mi paní doktorka potvrdila bijící srdíčko...V 7 tt

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů