Hraje roli věk partnerů při snaze otěhotnět?

zobrazeno 4844×

Vložil(a): Jana N., 15. 5. 2016 19.28

Stále více žen své mateřství odkládá na později. Není výjimkou, že své první dítě rodí ženy v pětatřiceti i ve čtyřiceti letech. Důvodů, proč tomu tak je, je mnoho. Budování kariéry, neschopnost nalézt toho pravého partnera, možnosti studovat a cestovat, pořízení vlastního bydlení nebo to prostě nejde. Co všechno starší maminky riskují ze zdravotního hlediska a co se dá na rodičovství v pozdějším věku nalézt za pozitiva?

Názory na ideální věk pro mateřství se různí. Dříve byla maminka prvorodička po 35. roce spíš výjimkou, dnes jejich počet narůstá. Dokonce se objevují i 40ti leté prvorodičky. Za optimální věk pro početí prvního dítěte se u ženy uvádí věk mezi 20 a 29 lety. V tomto čase je podle lékařů žena nejplodnější a existuje nízké riziko, že se dítě narodí s vrozenou genetickou vadou. Nejzazší termín pro založení rodiny je doporučován do věku 32 let, kvůli adekvátnímu řešení případných komplikací.

Zdravotní rizika pro ženu

Čím je žena starší, tím hůře se její tělo přizpůsobuje těhotenství, hůře snáší porod, častěji rodí císařským řezem a má poporodní problémy. Může docházet k mnoha komplikacím během těhotenství. Může mít například cukrovku, je ohrožena preeklampsií, vyšším krevním tlakem, křečovými žílami. U žen nad 35 let dochází také častěji k samovolným potratům. Se stoupajícím věkem roste také riziko Downova syndromu a jiných genetických vad u plodu. Právě proto jsou těhotenství starších prvorodiček označována za riziková.

Starší prvorodičky jsou odesílány na stále více vyšetření, které mají za cíl předejít zbytečným komplikacím a řadu věcí odhalit včas. Každá žena po 35. roku věku je odesílána na genetickou konzultaci a genetické ultrazvukové vyšetření. Dělají se speciální testy na zjištění Downova syndromu a jiných genetických vad. Jestliže je riziko velké, dělá se odběr plodové vody (tzv. amniocentéza) nebo odběr choriových klků. Toto jsou invazivní metody, u kterých existuje malé riziko potratu. Dnes můžete podstoupit také neinvazivní metodu (tzv. Prenescan, více jsme o něm psali v našem článku), kdy se vyšetření provádí jen z krve matky. Čím je žena starší, tím více vyšetření absolvuje.

Samozřejmě to neznamená, že každé těhotenství po 35. roce je rizikové. Hodně záleží, jak se žena o sebe starala před těhotenstvím a při něm. Jestli sportovala, jestli žije zdravě, nebo kouřila či holdovala alkoholu.

Klimakterium

Další problém k úspěšnému otěhotnění v pozdějším věku může být nástup klimakteria. Biologické hodiny jsou v tomto pro ženu neúprosné, nikdy nevíte, kdy vás klimakterium přepadne.  Existují metody, jak klimakterium do značné míry zpříjemnit či do jisté míry podpořit schopnost otěhotnět i v období klesající plodnosti, klimakterium jako takové to ale výrazněji neoddálí. Klimakterické potíže u českých žen běžně začínají již kolem 43 až 45 let. Někdy to bývají jen občasné výpadky ovulace, zkracování či prodlužování cyklu, ale i zvýšená únava, návaly horka nebo potu.

O rizicích, která s sebou nese vyšší věk maminky, jsme už psaly v tomto článku. Jak je to ale s vyšším věkem tatínka?

Zdravotní rizika pro muže

U mužů na věku tolik nezáleží, a když si přeje mít muž dítě v padesáti, klidně ho mít může, protože spermie dozrávají pořád nové a nové. Ale po 45. roce věku stoupá počet geneticky abnormálních spermií a zvyšuje se tím riziko abnormálního vývoje či vrozené vývojové vady plodu. Neplodnost mužů muže být vrozená, daleko častěji je ale získaná, tedy ovlivněná vnějšími faktory. Kromě úrazů nebo nejrůznějších nemocí, hraje svou úlohu i znečištěné životní prostředí, kouření, alkohol nebo stres.

Závěrem

Když už se rozhodnete mít dítě, může se stát, že to hned nepůjde. Někdy trvá roky, než se organismus vystresovaný prací a očekáváním uvolí otěhotnět. Tělo si v tomto moc poručit nedá. S každým menstruačním cyklem v ženě odumírá mnoho vajíček, čímž se snižuje šance na otěhotnění.

Možností, jak otěhotnět i jinou cestou než přirozeně, je v současné době několik a úspěchy těchto metod nejsou zanedbatelné (více se dočtete v článku Asistovaná reprodukce). Ale i v případě umělého oplodnění platí, že čím mladší žena jej podstoupí, tím se šance na úspěšné oplodnění zvyšují. Rizika spjatá s těhotenstvím jsou v pokročilém věku stejná i v případě umělého oplodnění.

Těhotenství a mateřství mezi 30. až 40. rokem ženy má nejen svá rizika, ale i své výhody. Starší maminky mívají větší nadhled, jsou pohotovější, svoje mateřství více prožívají a celkově si jej vychutnávají. Nutně neplatí to, že jsou starší rodičky úzkostlivější a nemají dost energie na to zvládnout temperamentní dítě, že dětem mluví více do života.

Maminky, do kdy jste čekaly vy? Jaký je váš názor na nejvhodnější věk pro početí miminka?

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
1

Pojmy použité v článku:

  • amniocentéza

    odběr plodové vody

  • odběr choriových klků

    umožňuje zjistit chromozomální a genetické odchylky plodu již na konci 1. trimestru těhotenství; vzorek tkáně, která je geneticky shodná s plodem, se odebírá z placenty; vyšetření s sebou nese malé riziko potratu; výhodou odběru choriových klků oproti amniocentéze je dřívější odběr vzorku (mezi 10.-13. týdnem těhotenství) a také rychlejší analýza odebraného vzorku

Diskuze k této stránce (16 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

já si myslím,že nehraje. o třetího syna jsme se snažili 4 roky,takže od mých 22 let,manžel měl 23. a o čtvrtého jsme se snažili 2 roky,takže nějak od mých 26 let a manžel měl 27.

Minnie, 26. 11. 2020, 14.31

U nás paradoxně jsme na první dítě čekali 2,5 roku (bylo mi 20), na druhé hned po porodu první jsme čekali 3 roky, a třetí přišlo ve 29 zcela nečekaně takže u mě věk vliv zřejmě neměl.

jarcula, 15. 4. 2019, 21.18

Myslím, že je vcelku jedno jak je žena stará, protože někdo má ve 40 kvalitní vajíčka a někdo má problém v 25. Ale myslím, že bylinkami a nějakými preparáty není špatné plodnost podpořit.

Bibi30

Bibi30, 2. 4. 2019, 21.23

Užívali jste někto nějaké vitamíny, nebo doplňky stravy, které pomáhají otěhotnět? Je dobré, aby nějaké vitamíny užíval případně i manžel? Zatím se nám miminko bohužel nedaří.

Žofinka

Žofinka, 24. 6. 2018, 6.43

Věk i psychika hrají svojí roli

Aliisha

Aliisha, 18. 12. 2017, 7.16

Dle mého je početí kolem 20 ideální, ale mnoho lidí na to není připraveno. Já si nedovedu představit, že bych ve 20 měla dítě. Rodila jsem po třicítce a necítila jsem se vůbec stará.

mckvak, 11. 8. 2017, 10.22

Dva porody po tricitce, s otehotnenim problem nastesti nebyl, ale mam manzela o fous mladsiho )

Janna, 25. 4. 2017, 9.49

První budu mít teď ve 27, ale přes dva roky nám to nešlo. Manžel je o 13 let starší, ale na jeho straně chyba nebyla. Druhé chci ještě do 30 stihnout

Mygara

Mygara, 20. 3. 2017, 13.02

biologicky je nejlepší věk početí tak okolo 20, ale to musí mít člověk srovnané také v hlavě

Fuga

Fuga, 14. 2. 2017, 9.13

první v 29, druhé ve 32, a uvažuji o 3.

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů