Poznám, že už jsem připravená na miminko?

zobrazeno 7875×

Vložil(a): Martina Richterová, 15. 9. 2015 19.18

Žijeme v době, kdy je poměrně snadné si rodičovství naplánovat. Existuje mnoho možností účinné ochrany (kondom, antikoncepce, tělísko, výpočet ovulace). Pokud tedy víte, že na dítě ještě nejste připravena, nebo nejsou vhodné podmínky, pak nemusíte nijak riskovat. Stát se rodičem je obrovská zodpovědnost, jde o závazek na celý život. Podle čeho poznáte, že už je ten pravý čas?

Jak to vidí odborníci?

Z biologického hlediska je žena fyzicky na těhotenství připravena ve dvaceti až v pětadvaceti letech. Dříve ještě nemusí být reprodukční orgány zcela vyvinuté, později plodnost pomalu klesá. Ještě před dvaceti lety tomu tak skutečně bylo. Ovšem dnešní doba nepřeje brzkému mateřství, proto jej ženy často odkládají.

Základem je pevný vztah a zázemí

Každá žena je jiná a má své určité priority. Obecně však lze říci, že vhodná doba na početí dítěte může nastat u každé z nás v úplně jinou dobu. První důležitý faktor je vzdělání. Jestliže se vyučíte a v 18 letech jdete do práce, je velice pravděpodobně, že již v 25 letech budete mít potřebu snažit se o miminko, protože z hlediska kariéry není kam se posouvat.

Ženy, které studují vysokou školu, končí se studiem většinou ve 24 letech. Poté si chtějí najít vhodné zaměstnání a vybudovat si nějaké pracovní postavení. Nabízí se také možnost cestovat a poznávat svět, nové kultury a země. Roky tak utíkají a najednou je vám přes 30 a říkáte si, zda to všechno přerušit mateřstvím, nebo ještě chvíli pokračovat?

Volba partnera je další kritérium, které by mělo hrát důležitou roli při rozhodování se o mateřství. Pokud víte, že váš vztah je pevný, případně se rozhodnete jej potvrdit svatbou, posouváte se o další krok k miminku. A v neposlední řadě je třeba připomenout bydlení. Právě hypotéka a vysoké splátky jsou častou důvodem, proč dochází k odkládání mateřství.

Osobní postoj a vyzrálost

Jestliže máte vyřešené tyto základní aspekty, tedy máte partnera, bydlení a zázemí, stále to nemusí znamenat, že se cítíte na to být matkou. Biologické hodiny začínají tikat každé ženě jinak. Některé z nás touží po mateřství už od puberty, jiné ani ve 30 letech neláká stát se maminkou. Miminko je velká zodpovědnost. Jakmile se jednou narodí, stanete se rodičem a to už vám nikdo nikdy neodpáře. K tomuto kroku je třeba dozrát po psychické stránce.

Pokud se vám stává, že stále častěji sledujete těhotné ženy a závidíte jim těhotenské bříško, nebo se ráda díváte po kočárcích a přemýšlíte o tom, jaký si vybrat, pak lze říci, že o dítěti minimálně přemýšlíte. Mnoho žen je ovlivněno také svým okolím. Když vaše kamarádky začnou rodit, málokterou ženu to zanechá chladnou.

Mluvte o svých pocitech

Jakmile zatoužíte po dítěti, mluvte o tom se svým partnerem. Důležité je, abyste se na tom shodli oba. Ačkoliv těhotenství se týká více ženy, rodiči se stanete oba. Pokud jeden z partnerů má pochybnosti, ten druhý by jej neměl do ničeho nutit. A už vůbec není vhodné využít těhotenství jako „náplast“ na slepení partnerských rozepří a neshod.

Žena obvykle pozná snadněji, že už je na rodičovství připravena, než je tomu u mužů. Právě proto je důležité se tomuto tématu nevyhýbat. Někdy potřebuje partner více času, proto mu ho dejte a nepřemlouvejte ho. Na druhou stranu naznačte, že největší díl starostí bude ležet na vás.

Společné přípravy a těšení

Jakmile nastane den D a vy najdete vytoužené dvě čárky na testu, partner by měl být tím prvním, komu o nich povíte. Společné přípravy a těšení se na miminko utuží partnerský vztah a také usnadní přípravu na rodičovství. Není na škodu si to tajemství nechat chvíli právě pro vás dva.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (7 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

první miminko přišlo neplánovaně,ale bylo to fajn.

Žofinka

Žofinka, 1. 7. 2018, 6.27

Mluvit o miminku bylo moc krásné

Fuga

Fuga, 27. 3. 2017, 19.48

já děti plánovala, ale když to vezmu kolem a kolem tak kdybych měla uvažovat, kdy jsem opravdu připravená, tak asi nikdy

Mygara

Mygara, 22. 3. 2017, 16.54

když bych to vzala vše kolem a kolem, tak bych připravená nebyla nikdy

Rulficka48

Rulficka48, 29. 10. 2016, 11.16

Až to příjde, tak to příjde

Minnie, 19. 2. 2016, 9.49

Já chtěla děti už od puberty a přítelovi jsem radši už na první schůzce řekla, že po dětech touźím. Prý v tom nevidí problém a tak jsem za měsíc vysadila prášky ale zadařilo se až za 2,5 roku.

Zuzka Čtvrtečková, 18. 11. 2015, 10.32

Jsme rádi, že jsme do toho spadli, byl to ten nejlepší čas

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů