Bipolární porucha u dětí a dospívajících

zobrazeno 12622×

Vložil(a): Adrianita, 6. 7. 2018 22.04

Bipolární porucha, také známá pod názvem maniodepresivní psychóza, je závažné duševní onemocnění projevující se neustálým výkyvem nálad. Často se podobá ADHD. Jak poznat první projevy bipolární poruchy u vašeho dítěte a kam se obrátit? To vše jsem pro vás shrnula do tohoto článku.

Přestože tzv. bipolární poruchou jsou postiženi především dospělí, nevyhýbá se ani dětem. U dětí se tato nemoc od útlého věku do zletilosti projeví v asi 1 %. Častěji je u dětí diagnostikována hyperaktivita, nemoc označována jako ADHD, z anglického „Attention Deficit Hyperactivity Disorder“. Některé projevy těchto dvou psychických poruch jsou ale totožné.

ADHD nebo bipolární porucha?

Hyperaktivita je často dědičná, mohou ji však způsobit problémy matky v těhotenství či při porodu. Stejně tak, pokud má dítě zdravotní problémy v kojeneckém období, například časté záněty středního ucha. Některé projevy se můžou objevit již u kojence. Miminko má problémy s nespavostí či má obrácený biorytmus spánku a bdění. Výraznější projevy však nastanou v předškolním, více spíše ve školním věku. Dítě je zbrklé, nesoustředěné, u ničeho nevydrží, natož sedět v lavici a poslouchat učitele. Často je dítě mylně označováno za nevychované či drzé. Stejně tak ne každé živé dítě je hyperaktivní. Někdy za jeho chování může i strava, především přemíra sladkostí, smaženého a tučného jídla a nedostatek pohybu a pobytu na čerstvém vzduchu.

Projevy hyperaktivity neboli ADHD:

  • Hyperaktivita
  • Někdy až agrese, vždy však na nějaký podnět z okolí
  • Poruchy pozornosti
  • Poruchy s usínám/spánkem
  • Jedinec je aktivní již od rána
  • Impulzivita, zrychlená řeč
  • Únava se projevuje neustálou aktivitou (často je dítě označováno za „zlobivé“)

U hyperaktivity většinou pomůže změna režimu, individuální přístup, velká tolerance a schopnost vše řešit v klidu. Velmi důležitá je ale možnost nechat dítě fyzicky odreagovat – nejen sportem a dalším pohybem, ale umožnit mu třeba ve škole projít se na záchod, smazat tabuli, apod. Někdy z hyperaktivity dítě vyroste, jindy si ji nese až do dospělosti, po třicítce často dochází ke zklidnění.

Bipolární porucha

Naproti tomu bipolární porucha (tzv.maniodepresivní psychóza) má dvě fáze, fázi deprese a tzv. mánie. Příznaky deprese zahrnují pocity beznaděje, uzavírání se před společenským životem (rodina, přátelé), sebepoškozování a myšlenky na smrt. U dítěte se známky deprese projevují dlouhodobou únavou, usínáním během dne a nespavostí v noci. Dítě ztrácí zájem o kamarády a jiné aktivity (kroužky apod.). Dalšími příznaky je nedbalost ohledně hygieny. Poruchy se objevují také v oblasti stravování, přejídání se nebo naopak hladovění.

Fázi mánie poznáme podle úplně opačných příznaků. Člověk je přehnaně sebevědomý, bezstarostný a téměř nepotřebuje spát. U dospělého člověka je přehnaná společenská aktivita a může se objevit zvýšená sexuální promiskuita. U dítěte se příznaky mánie projevují neustálým výkyvem nálad, přibýváním na váze, paranoiou a utrácením velké finanční hotovosti. Fáze mánie a deprese se mohou střídat během měsíců, ale taky týdnů nebo dní, je to individuální. U dětí změny fází probíhají nejčastěji několikrát za den a většinou převládá fáze mánie.

Vyhrocené projevy nastávají zejména v období dospívání.  „Velké deprese“ se začínají typicky vyskytovat ve věku 11 až 15 let, a pak hrozí, že dospívající jedinec trpící těmito obtížemi sáhne po nějaké návykové látce, v touze ulevit si. Úleva však bývá krátkodobá, následovaná jak zhoršením aktuálního stavu, tak i zhoršením průběhu nemoci. Teprve ve věku 13 až 18 let přicházejí první tzv. mánie, na základě kterých lze bipolární poruchu s jistotou rozpoznat. Pokud nemoc začne nenápadně, nemusí rodič nebo učitel na tuto diagnózu vůbec pomyslet.

Puberťák s bipolární poruchou je velmi vznětlivý, podrážděný, velmi energický bez potřeby spánku, ale i plačtivý, roztěkaný, můžou nastat pocity úzkosti. Typické je spíš přejídání než hubnutí.

Projevy bipolární poruchy:

  • Velmi výrazná hyperaktivita
  • Agresivita i bez příčiny
  • Silné pocity euforie
  • Snaha ovládat okolí
  • Kolísající poruchy pozornosti
  • Ve fázi manie spí velmi málo, jedinec necítí únavu
  • Je aktivní už od brzkého rána
  • Zrychlená řeč

Diagnostika maniodeprese

Některé mírnější projevy bipolární poruchy mohou být považovány za bouřlivější pubertu či dětskou rozjívenost, pubertální manýru, náladovost, libování si v izolaci, trucování, strhávání pozornosti. Proto jestliže u dítěte zaznamenáte příznaky bipolární poruchy, vyhledejte pomoc dětského psychologa. Ten vás pravděpodobně odkáže ještě na psychiatra, který udělá kompletní psychologické vyšetření. Lékař také musí zjistit, jestli původem příznaků není spíše nějaký fyzický problém, například zvýšená činnost štítné žlázy.

Léčba

Vaše dítě bude při diagnostice bipolární poruchy pravděpodobně hospitalizováno. V každé fázi bude dítě dostávat jiný druh léku. Ve fázi mánie antipsychotika, ve fázi deprese antidepresiva. S dítětem budete navštěvovat psychoterapeutická sezení a je důležité, aby se zúčastnili i ostatní členové rodiny. Po zvládnutí prvotních příznaků lékař dítěti předepíše lithium, které brání recidivě. Léčba lithiem je velmi účinná, je ale třeba dát pozor na správné dávkování. Hladina dávky, která účinkuje, hraničí s hladinou, která může způsobit otravu. Maniodeprese se málokdy vyléčí úplně a dítě bude muset lithium užívat až do konce života, jedině tak se dají udržet příznaky pod kontrolou. Ve vzácných případech se ke zvládnutí mánie musí předepsat ještě tzv. neuroleptika.

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Pojmy použité v článku:

Diskuze k této stránce (11 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

tak tuto nemoc vůbec neznám .

jitka46

jitka46, 18. 2. 2019, 21.37

Vždycky mě takové nemoci děsily.

Ketris

Ketris, 8. 8. 2018, 12.09

Ja trpim PA a to je teda taky poradna sada do zivota, obcas se neda vubec normalne fungovat...

Fuga

Fuga, 3. 8. 2018, 15.58

onemocnění je všude velká spousta, můžu být ráda, že jsme relativně zdraví

Cherrynka, 25. 7. 2018, 20.59

Já to měla za to, že je to téměř podobné. Tak aspoň už vím

Leňulka, 23. 7. 2018, 22.49

Už jsem o tom slyšela, ale konečně pěkně vysvětlený rozdíl. Naše dcera je akční hrozně a do všeho hrozně hrr, vstává brzy, celý den se nezastaví furt musí něco dělat, naštěstí večer usne během 5ti minut. Tak snad se nám to vyhne a bude ok

Eliška Kozlova, 21. 7. 2018, 6.09

Je dobré o této poruše vědět a doufat, ze se nám vyhne. Přínosný článek, jsem za něj ráda.

patricia077

patricia077, 20. 7. 2018, 18.00

Znám ale osobní zkušenost nemám

Zdeňka S., 20. 7. 2018, 15.59

Přiznám se že do teď jsem o něčem takovém ani nevěděla...

L.janicka.l

L.janicka.l, 20. 7. 2018, 7.48

Strasny, malej od mala nespi, lita cely den a unavenej neni, muzu jen doufat, ze se srovna

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů