Pro a proti nakupování přes internet

zobrazeno 3381×

Vložil(a): Adrianita, 17. 10. 2018 10.39

V dnešní době se dá přes internet nakoupit téměř vše. Jaké jsou výhody a nevýhody nákupů na internetu? Jakou zvolit dopravu a jaký způsob platby je nejvhodnější? Na co si dát pozor?

Výhody nákupů přes internet

Největší výhodou nákupů přes internet je určitě pohodlí a úspora času. Nemusíte nikam chodit, z pohodlí domova nakoupíte kdykoliv a v kteroukoliv dobu. Nemusíte se trmácet s plným kočárkem, nebo hledat místo k zaparkování, stát dlouhé fronty u pokladny a taky se vyhnete scénám s dětmi, které nutně potřebují všechno, co kolem sebe vidí. Zboží vám navíc doručí až domů či do práce, případně si ho můžete nechat poslat do některého z mnoha výdejních míst.

I ceny za zboží bývají většinou výhodnější než v kamenných obchodech, případně si ceny a další parametry jednotlivých internetových obchodů můžete porovnat díky internetovým srovnávačům. Pokud nějaké zboží není zrovna na skladě, je možné si u některých prodejců nastavit tzv. hlídacího psa. Jakmile bude zboží naskladněno, v ten moment vám přijde na mobil či do e-mailu zpráva.

Na internetu již dnes nakoupíte téměř vše. Oblečení, kosmetiku, drogerii, potřeby pro děti, potřeby pro mazlíčky, nábytek, elektroniku, hračky. Ani do lékárny už není třeba chodit osobně. Pokud potřebujete nakoupit vitaminové doplňky či jiné potřeby, které koupíte bez lékařského předpisu, stačí sednout k počítači a objednat zboží.

V internetové lékárně nakoupíte nejen volně prodejné léky a doplňky stravy, ale i kosmetiku, drogerii, dětskou a zdravou výživu apod. Navíc se nemusíte bát, že vás nebo vaše děti v dlouhé frontě v lékárně nakazí nemocní pacienti.

{{:pr:}}

Při nákupech přes internet ušetříte nejen peníze, ale i čas. Často je v e-shopech větší nabídka než v kamenných obchodech, v diskusích si navíc můžete prostudovat zkušenosti nakupujících s daným e-shopem.

Nevýhody nákupu přes internet

Při objednání zboží přes internet si jej nelze vyzkoušet, i když některé e-shopy i tuto službu nabízí. Zboží si objednáte, vyzkoušíte, a až pak zaplatíte či vrátíte. Ze zákona máte také u některého druhu zboží nárok jej vrátit do 14 dnů bez udání důvodu. Zboží objednané online si sice nevyzkoušíte, máte ale možnost si ho prohlédnout a vyzkoušet v kamenném obchodě a až poté si ho levněji objednat na internetu.

Při převzetí zboží si vždy překontrolujte, zda je obal zásilky neporušený. Pokud porušený je, s přepravcem sepište protokol o reklamaci zásilky.

Při nákupech v bazarech a aukčních portálech se také může stát, že narazíte na podvodníka. Je proto dobré sledovat hodnotící systém nakupujících a prodávajících, pokud bazar takový systém má. U těchto nákupů je také vhodnější zvolit jako způsob doručení osobní předání, případně si zboží nechat zaslat na dobírku. Nezapomínejte, že u těchto typů prodeje se jedná o fyzické osoby, není tedy možné zboží do 14 dnů vrátit.

Jaký vybrat e-shop a jakou zvolit platbu?

Spolehlivý internetový obchod vždy uvádí veškeré zákonné náležitosti, jako je obchodní jméno, IČO, DIČ, bankovní spojení, telefon, adresu fyzickou i elektronickou, odpovědné osoby, pracovní dobu. Tyto údaje lze ověřit, například v obchodním rejstříku. Pokud s e-shopem nemáte zkušenost ani vy, ani nikdo z vašich blízkých, vždy si projděte recenze na internetu. Nakupujte samozřejmě pouze u prodejců, kteří mají většinu kladných referencí.

Pozor si dávejte na podvodné e-maily, přes které se dostanete na stránky, které většinou vypadají podobně jako již zavedené e-shopy, případně se snaží o podobný název. Na pozoru buďte, pokud obchod nabízí velmi levné zboží, případně umožňuje jen platbu předem.

Jakmile si e-shop ověříte, při prvním nákupu vždy volte platbu na dobírku. U dalších nákupů či u ověřených e-shopů je jednodušší a hlavně rychlejší platit předem, přes účet, případně kartou online. Při placení kartou online však buďte obezřetní.

 

Máte zkušenosti s nákupem na internetu? Co nejčastěji nakupujete a jakou volíte dopravu a platbu? Jak postupujete při prvním nákupu na novém e-shopu? Máte s některým nákupem na internetu špatné zkušenosti?

 

 

zdroj: www.jaknainternet.cz

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (62 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

milujici.teticka36, 3. 1. 2023, 9.30

Já hodně nakupuji přes internet a nejraději mám asi https://www.shoptio.cz/ Je to vlastně takové online tržiště, kde seženete všechno od čaje, přes hygienické potřeby nebo třeba věci do domácnosti. Něco jako když přijdete do Makra a koupíte tam jídlo, věci do kanceláře a prostě taková velká nákupní výloha. Ale klidně mi doporučte i něco jiného, budu jenom ráda.

novaklen, 26. 6. 2022, 18.01

Já už několik let nakupuji primárně přes internet. Z finanční stránky se to kolikrát opravdu vyplatí. Navíc dnes už na internetu existuje spousta obchodů, kde se věci dají sehnat doslova za pár korun. Já nedávno například objevila tento https://www.pod-cenou.cz/product-category/dum-a-zahrada Tam mají spoustu super věcí.

milujici.teticka36, 29. 5. 2022, 19.16

Ono by stačilo, kdyby lidi neskočili na první reklamu. Teď si trochu protiřečím, protože ve spolupráci s https://kvalitneseo.cz/ taky zpracováváme PR články, ale vždycky se soustředíme na to, aby to mělo určitý informační přesah. A pokud je něco fakt špatné, tak to nebereme. Jasně, pěkně popsat se dá prakticky cokoliv, ale říct pravdu a přitom to vychválit, to už chce určitý fištrón.

Ivulín, 15. 8. 2021, 11.46

Tak to já jsem stále příznivec toho klasického nakupování osobně, protože si to zboží vždycky můžete osahat a to je dle mého nejlepší, protože nekupujete tzv. zajíce v pytli... Pak takovéto nakupování za pomocí třeba - https://www.mujletak.cz nabírá uplně jiné obrátky a můžete dokonce i ušetřit.

naseivanka, 26. 2. 2021, 20.17

Na internetu nakupujeme s rodinou hodně dlouhou dobu. Zkoušeli jsme nakupovat už snad v roce 2012.. to skoro ani nefungovaly e-shopy, které by rozvážely zboží. Hodně se jednalo o provoz pobočky jen tak pro parádu ve virtuálním světě. Nedokážu si představit, jak bude vypadat IoT od https://www.jablotron.cloud za třeba 5-10 let. To bude mánie.

přes internet moc nenakupuji,ráda si vybírám věci tak,když si je můžu prohmatat

Kamil Štrof, 30. 3. 2020, 23.42

Mně se líbí, že se při nakupování přes internet dají využít slevové kupony. Na http://kuponozdroj.cz/ se totiž dají najít slevy klidně i v řádu desítek procent, takže pak se dá na objednávce přes internet ušetřit opravdu spousta peněz. A komu se dneska peníze navíc nehodí že.

Nina Červenková, 19. 5. 2020, 1.34

Souhlas, taky je využívám. Dřív jsem o slevových kupónech nevěděla. Až relativně nedávno mi jedna moje kamarádka ukázala tuto stránku https://slevovykupon.net/ Koukala jsem, že tam mají kupóny pro spoustu eshopů, ze kterých nakupuji, takže vždy když něco objednávám, tak raději zkontroluji, jestli nemůžu na objednávku dostat nějakou tu slevu.

lucie25987, 10. 9. 2019, 7.17

Já nakupuji na internetu hodně, ale oblečení ne. Skoro nikdy mi oblečení není tak, jak si představuji, proto dám radši děti na hlídání a jdu do obchodu. Na internetu ale hodně prodávám. Prodala jsem po dětech za pár korun hračky a nezničené oblečení posílám do second handu https://www.onlinesekac.cz/ , aby posloužilo dalším maminkám.

Witchie, 31. 8. 2019, 21.12

Je pravda, že nákupy přes internet jsou pohodlné, zvláště, když má člověk malé dítě a žije na venkově

karlaaa, 24. 6. 2019, 14.40

Viktorie je to tento https://www.different.cz/, určitě si tam vybereš, já když jsem objednávala naposledy, což bylo na konci května, tak jsem tam nechala půlku své výplaty, ale nemohla jsem prostě odolat

viktorie12, 25. 6. 2019, 15.20

Jé děkuji a jak je to s velikostmi sedí ti vše v pohodě?

karlaaa, 28. 6. 2019, 12.51

Mě tedy velikosti sedí, ale když si nevíš rady, tak tam mají i chat a poradí ti

kamila.336, 8. 7. 2019, 14.27

Mate odtam i nejake boty prosim?

michaelanavrc, 9. 7. 2019, 10.55

Ahojky ja mam z differentu botky a jsou moc krasne od tommyho hilfigera a vsechno ok a sedi perfektne.

kamila.336, 15. 7. 2019, 13.51

Mne se tam prave od toho tommyho libi tyto https://www.different.cz/damske-boty/tommy-hilfiger-svetle-modre-espadrilky-tommy-mesh-sporty-espadrille-omphalodes_fw0fw03792-450 mozna s ejich jeste zeptam na delku stelky pro jistotu

michaelanavrc, 16. 7. 2019, 12.59

Joo to oni vam urcite radi poradi, no ty jsou nadherny.

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů