Neztraťte při těch všech mateřských povinnostech nadhled

zobrazeno 2766×

Vložil(a): NikolaJ, 5. 3. 2018 16.28

Jako další inspiraci vám ze série článků Podnikatelkou na mateřské přinášíme rozhovor s Janou Vůjtěchovou. Pod značkou ORGSAK "ZNOVU A BEZ OBALU" vyrábí znovu použitelné organické sáčky na potraviny. Také nechcete z každého nákupu nosit domů 10 igelitových sáčků a hromadit odpad? Jak se daří Janě skloubit péči o rodinu a podnikání?

Nikola: Jano, přibližte nám, co jste dělala před mateřskou?

Jana: Před mateřskou dovolenou jsem pracovala jako ekonomická ředitelka ve stavební firmě, kterou částečně vlastní můj táta. Hodně jsem se tam naučila, ale zároveň mi i něco chybělo. Navíc těch 7 let každodenního kancelářského stereotypu uteklo asi nejrychleji v mém životě. Kromě práce jsem byla dost aktivní, i co se týče kulturních akci, koncertů, setkávání se s přáteli, a tancovala jsem v taneční skupině Om Dance Academy bollywoodský filmový tanec. Návrat do taneční skupiny se mi po mateřské podařil, takže ve skupině tancuji pořád, za což jsem velmi ráda. No a samozřejmě jsem se daleko více věnovala sportu, což mi teď momentálně dost chybí. Přeci jen s těmi dětmi ten čas najednou prostě jako by nebyl. Ono ho je hodně a přitom žádný.

Nikola: Jak vznikl nápad vyrábět organické sáčky?

Jana: Nápad se sáčky přišel zhruba před rokem a půl při jednom z mých klasických nákupů v supermarketu, kdy jsem si po nákupu připadala jako „oslíčku, otřes se”. Doma totiž člověk zjistí, že z nákupu zbyde spousta odpadu, mj. minimálně 10 igelitových sáčků! Napadlo mě, že to přeci musí jít i jinak, a tak jsem začala tzv. googlit a přemýšlet o různých možnostech. Našla jsem tou dobou již probíhající projekt se stejným nápadem a chvíli jsem moji myšlenku nechala plavat. Nicméně pak jsem si řekla, že konkurence přeci není na škodu a že nejdůležitější je, abychom inspirovali další lidi a ti zase další, a takto postupně se pokusili od plastu ideálně odstoupit úplně.

Navíc, v celé společnosti je patrný narůstající trend nákupů bez odpadu, tzn. bezobalového sortimentu. Přidávají se další země a lidé si více a více uvědomují, kolik odpadu si denně přinášejí domů, a že si to vše děláme opravdu sami. A ten trend bude určitě rostoucí. Itálie už zakázala dokonce i průsvitné sáčky, lze tam už jen nakoupit do kompostovatelných sáčků, které si musíte koupit. Německo zase zavedlo síťky na ovoce a zeleninu.

Nikola: Jste mámou na mateřské. Je těžké začít podnikat s malými dětmi?

Jana: Mám dceru tři a půl roku a syna rok a půl a je to těžké. Ale co není. A když člověk něco opravdu chce, tak si tu cestičku vždy nějak najde, ale samozřejmě někdy to nemá smysl zbytečně přehánět. Vypjatých situací s dětmi je i tak hodně, tudíž na jejich úkor to nejde, to akorát rozpoutá vyhrocenou situaci, která skončí řevem. Projekt Orgsak zatím rozjíždím pomalu a až bude prostoru více, tak ho určitě využiji, abych Orgsaky více propagovala. Zlepšuje se to, ale ten první rok a čtvrt s oběma byl dost náročný. A u dcery konkrétně období mezi 3. a 4. rokem je také dost intenzivní… ale naštěstí jsem celkem optimista.

Nikola: Bez podpory rodiny se to asi neobejde? Zajímají se Vaše děti o to, co děláte? Testujete produkty na sobě, respektive na své rodině?

Jana: Orgsaky testuji denně. Ať už na nákupech nebo jako sáčky na svačinu či jako obal na nejrůznější věci, plínky, atp. Díky podpoře rodiny vlastně tento projekt vznikl. Nebýt především mojí sestřenice, ale i její mámy (mojí tety), tak by orgsaky pravděpodobně nebyly. Obě dvě umí krásně šít a pomáhaly, resp. spolupodílely se, a stále se spolupodílejí na tvarech a na vývoji orgsaků.

Co se týče mých dětí, tak syn to zatím nevnímá, ale dcera mi občas ukazuje i cizí sáčky, takže ta už to prožívá s námi. Chtěla mi pomáhat razítkovat, ale zatím to nedopadlo, ale určitě se to v budoucnu povede a bude i pomáhat.

Snažíme se i s manželem dceru nyní více informovat o ekologii a obě naše děti motivujeme svým vlastním přístupem.

Nikola: Vaše sáčky ale nešijete sama, šijí je neslyšící a lidé s poruchami sluchu. Proč zrovna oni?

Jana: Orgsaky sice sama nešiji, i když šicí stroj mám doma (zatím zabalený), nicméně moje babička byla švadlena. Tak kdo ví, třeba začnu. Orgsaky šije moje teta a sestřenice. Obě ale bydlí na druhém konci Prahy, proto mě napadla Zelená prádelna, kterou mám v místě bydliště, a spolupráce s nimi funguje výborně. To, že zaměstnává osoby s poruchami sluchu a neslyšící je jen přidaná hodnota a člověk má radost, že dává práci právě tam.

Jinak upřímně, fakt nevím, kdy bych šila. To už bych asi nespala vůbec. Objednávám materiál, vozím ke švadlenám, vyzvedávám, poprvé jsem si dělala webové stránky (tu na Facebooku stále nemám) a sama si sáčky razítkuji 100% přírodními barvami, které prodává zase jiná máma na mateřské, ale dělám také další a další s tím spojené věci. I bez šití toho je celkem dost.

Nikola: Jaké máte plány do budoucna?

Jana: Do budoucna je pro mě nejdůležitější propagace a oslovení dalších odběratelů. Také si najít další místa a lidi pro šití sáčků. Zákazníci kolikrát vidí pouze cenu a ta jim připadá vysoká, ale už málo z nich si je schopno si vůbec představit, kolik je za tím práce, a to, že každá nit, každý provázek, etiketa, stužka i lidská práce (=šití) něco stojí.

Zatím určitě rozšiřovat sortiment nebudeme, momentálně máme v sortimentu 7 typů orgsáčků: ze 100 % viskózové střiže (100 % přírodní kompostovatelný materiál) sáčky rohlíkové a bochníkové, pak se šňůrkou malý a velký sáček na bezobalové nákupy, dále stahovací na svačiny a pak ze 100 % řídké bavlny malý a velký sáček na ovoce a zeleninu. Samozřejmě je to jen doporučené používání.

Sama sáčky všemožně kombinuji a kolikrát nakupuji i pečivo do těch bavlněných. Ale z hlediska trvanlivosti jsou na pečivo lepší ty viskózové sáčky. Úžasně sají vlhkost, tudíž se v nich i teplé pečivo nezapaří. Zde však je dobré mít na paměti, že ani ve viskózových sáčcích pečivo nevydrží tak dlouho, jako v igelitu. Proto vždy upozorňuji, že ideální je kupovat vždy pečiva pomálu a čerstvé anebo mít doma kvalitní chlebník (my máme keramický) či ještě pečivo v sáčku přikrýt bavlněnou utěrkou.

Nikola: A závěrem, máte nějaké poselství pro ostatní maminky, které ještě hledají odvahu začít podnikat na mateřské?

Jana: Maminkám radím asi to, aby si samozřejmě svoje děti moc a moc užívaly. Čas totiž neúprosně letí. Někdo je péčí o děti zcela naplněn. Někdo, a zde si troufám tvrdit v souvislosti s povahou dítěte, potřebuje péči o děti více či méně kompenzovat. Kompenzace má každý jiné a každý své. Když však maminka chce a ví, co by chtěla zkusit začít dělat, tak by do toho měla jít a nebát se pustit do podnikání při mateřské dovolené. Děti jsou totiž ve finále i velkou oporou, když vidí, že maminka něco tvoří. Jsou na ni také pyšné a člověk neztratí při těch všech mateřských povinnostech nadhled a takovou tu soudnost, že opravdu běžné mateřské problémy jsou sice náročné, ale svět se při nich nezboří.

Určitě do toho jděte a nebojte se! Člověk získá dobrý pocit sám ze sebe a tím pádem, když je sám se sebou spokojený, zvládá běžné mateřské povinnosti snáze a s větší lehkostí. Ale vše musí být samozřejmě s mírou. Je dobré začít, a jakmile se člověku více uvolní ruce, bude mít na čem stavět a hlavně bude mít vizi do budoucna. Takže nebojte se a začněte!

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
2

Diskuze k této stránce (30 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

lucie25987, 15. 11. 2023, 5.59

Začít podnikat na mateřské je hodně těžké, ale na druhou stranu je to podle mě ideální doba. Nemusíš se pak po mateřské vracet do práce a souběžně s prací rozjíždět živnost. Já jsem to tak taky udělala, když jsem měla poslední rok mateřské. Syn chodil na dopoledne do školky, protože už mu byly 3 roky, takže jsem na to měla prostor. I tak jsem se ohledně založení OSVČ obrátila na https://sidlofirmypraha5.cz/sluzby/zalozeni-osvc , protože jsem se úplně ztrácela v tom, co všechno je ještě potřeba zařídit.

super inspirace

Tenderka, 29. 5. 2018, 20.25

super napad, snad budeme nasledovat aj ine krajiny

Žofinka

Žofinka, 28. 5. 2018, 14.41

Já balím chleba do utěrky a dávám do chlebniku

WeruskaSK

WeruskaSK, 3. 5. 2018, 13.53

dobry napad, ocenujem!

lazna, 10. 4. 2018, 19.23

Super.

Kristy Sim

Kristy Sim, 25. 3. 2018, 14.19

Motivující článek hodně štěstí!

Lenička, 21. 3. 2018, 13.11

Dobrý nápad. Chválím ,že na tom pracují sluchově postižemi

slavuska

slavuska, 20. 3. 2018, 2.57

je to super věc, toho plastu všude je opravdu přiliš

Tinka1993, 19. 3. 2018, 8.03

Super nápad

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů