4 tipy, jak na udržitelný a eco-friendly šatník

zobrazeno 857×

Vložil(a): Adrianita, 25. 7. 2022 14.41

Zajímáte se o ekologii? Záleží vám na tom, co jíte, třídíte odpad, kosmetiku používáte jen cruelty-free a navíc se snažíte produkovat minimum odpadu? Pak vás jistě bude zajímat, jak udělat i svůj šatník eco-friendly. Zde jsou 4 tipy, jak na to.

1.Čistka šatníku

Začněte pořádnou čistkou svého šatníku a vyřaďte všechno, co už nepotřebujete. Oblečení, které jste nenosili několik let, vám žádnou radost nedělá, spíš vám jen zbytečně zabírá místo. Doporučujeme si ve skříni nechat spíš univerzální a nadčasové kousky, které jsou snadno kombinovatelné. Zbylé, nepotřebné oděvy lze vytřídit do speciálních kontejnerů nebo je můžete věnovat na charitu. Pokud byste si rádi i něco přivydělali, oblečení nafoťte a prodejte na internetu.

2.Původ

Důležitým aspektem při výběru nového oblečení je jeho původ. Spousta fabrikovaných kusů totiž prošla neekologickou výrobou s neetickými podmínkami. Už jste určitě slyšeli o malých dětech, které místo mzdy dostávají hrstku rýže. Ke všemu záleží také na materiálu. Například organická bavlna má menší ekologický dopad, jelikož se při jejím zpracování spotřebuje jen desetina vody, které je potřeba při manipulaci s bavlnou klasickou.

3.Autorská tvorba

Podporujte autorskou a lokální módní tvorbu. Možná že vaše kamarádka vyrábí náušnice nebo šije kravaty, tak si od ní něco kupte. Nebo se podívejte na nějaký portál ručně šitého oblečení. V Česku je spousta nadaných návrhářů, a pokud vychytáte nějakého začínajícího, nemusíte za jeho produkty zaplatit majlant.

4.Nebojte se sekáčů

Second handy jsou skvělou volbou, jak začít s udržitelným šatníkem. Objevíte v nich zajímavé retro módní bomby a originální kousky za babku. Sekáčů existuje několik druhů – od těch levnějších přes středně drahé až po ty vintage výběrové. Jediný možný problém, na který můžete v sekáči narazit, je, že v něm jen stěží najdete obyčejná a jednoduchá trička. A jelikož v udržitelném šatníku jsou basic trička potřeba, vyberte si to pravé ořechové do svého nového šatníku na Zalandu v sekci dámská trička.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
1

Diskuze k této stránce (7 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

milujici.teticka36, 16. 4. 2024, 12.23

Ono jako hodně záleží na tom, co vlastně chcete. My si kupujeme klasická trička a oblečení bez potisku. A potisk triček pak realizujeme třeba na https://www.fanswear.cz/potisk-textilu/ Máme to kousek, pracuje tam známá, tak nám občas udělá třeba nějakou tu nažehlovačku nebo potisk z toho, co zrovna mají. Ale jako většinou si vystačím prostě s jednoduchým oblečením. A teda preferuji kvalitu před kvantitou.

Ivulín, 21. 6. 2023, 18.09

No, hlavní je podle mě se vyhýbat takovým těm kusům oblečení, které stojí sice pár korun, ale dvakrát to vyperete a oblečení je na vyhození. Taky jsem se takto bohužel párkrát napálila. Osobně teď hodně nakupuji oblečení přes tento textil velkoobchod - https://www.xfer.cz/sluzby Mám od nich už více věcí a musím říct, že všechno je kvalitní.

Fuga

Fuga, 6. 12. 2022, 13.24

nejvíc eko byli naši předkové, vše se dědilo, přešívalo, sukně se popouštěly a sekáče jsou super, seženou se kousky, které by člověk ani nečekal

Teryk92, 6. 11. 2022, 19.35

Já také hodně nakupuju v secon handu. Dají se tam sehnat i úplně nové kousky. Navíc děti všechno zničí, takže tam kupuji i oblečení na ně a pak mě to tak nemrzí

andrea14, 22. 9. 2022, 17.53

Mně osobně vůbec nevadí nakupovat různé oblečení v second handu, například hadříky pro malé děti, které z něho během chvíle vyrostou, mi skutečně dává smysl kupovat z druhé ruky. Ale jsou určité věci, za které stojí za to si připlatit a koupit si je nové - za ty považuji třeba kvalitní vlněné výrobky, moc jsem si oblíbila vlněné vesty z https://www.vlnenezbozi.cz/vlnene-vesty/

patricia077

patricia077, 28. 8. 2022, 14.54

V second handu jsem nakupovala jako studentka později už ne. Ale ráda podpořím autorskou tvorbu a Hand made.

Witchie, 20. 8. 2022, 11.55

Moc pěkné

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů