Uvažujete o zpracování placenty? Poradíme vám!

zobrazeno 9419×

Vložil(a): Adrianita, 11. 3. 2020 22.04  (aktualizováno 9. 4. 2020 19.57)

Placenta je velmi důležitý orgán pro život miminka, přesto je k ní často přistupováno jako k odpadu. V mnoha kulturách je placenta brána jako strom života, a je to opravdu tak. Již v 6.-8. týdnu totiž produkuje hormony udržující těhotenství. Produkce hormonů se v průběhu těhotenství zvyšuje, po porodu prudce klesá, v tu chvíli je čas na léčivé účinky placenty.

Placenta má nízké požadavky na kyslík, proto ji můžeme uchovávat v pokojové teplotě bez zhodnocení. V tradiční čínské medicíně se využívá pro obnovu energie (čchi), dále pro výživu krve a zlepšení funkce ledvin. Zjednodušeně řečeno má za úkol napravit ztrátu, ke které došlo při porodu. V Číně se také placenta používá při chronických onemocnění, stárnutí, únavě, pro zvýšení produkce mléka.

Dle odborníků obsahuje placenta přirozené hormony, které i po vypuzení nadále uchovává. Pokud ji jakýmkoliv způsobem “vložíte” zpět do těla, pomůže vám se po porodu lépe zotavit. Mimo to má další účinky:

  • působí jako prevence před poporodní depresí a baby blues
  • podporuje hojení
  • podporuje imunitu a chrání tělo před infekcí
  • doplňuje železo a chrání ženu před chudokrevností
  • usnadňuje bonding mezi matkou a dítětem
  • snižuje poporodní krvácení
  • obsahuje oxytocin, hormon lásky, který napomáhá i spouštění mléka
  • pomáhá při stáhnutí dělohy
  • zvyšuje tvorbu mléka

Placenta se dá zpracovat několika způsoby, můžete kombinovat klidně všechny možné varianty. Dá se z ní vyrobit kapsle, koktejl, tinktura, esence, homeopatika, krémy a balzámy, a také si můžete nechat pupečník ve tvaru srdce usušit na památku. Pokud jste těhotná a přemýšlíte nebo jste rozhodnutá si nechat placentu zpracovat, najděte si na internetu specialistku, která se vám o vše postará.

Enkapsulace neboli placentové kapsle

Kapsle z placenty jsou nejčastější forma zpracování kapslí. Není divu, kapsle mohou být po porodu rychle připraveny, rychle a pohodlně se užívají, mají dlouhou životnost. Zpracovány jsou dvěmi způsoby, buď dle tradiční čínské medicíny nebo za syrova.

Kapsle dle TČM

Tato metoda byla vyvinuta porodní asistentkou a lékařkou TČM Raven Lang, je to dlouhou dobu známá metoda. Před sušením se placenta napařuje s bylinami a kořením, tak se do ní dostane teplo. Hodí se k dlouhodobému užívání, ale vařením se sníží množství enzymů a může tak dojít i ke snížení hormonů. Vhodná je zejména ke snížení poporodních depresí, zlepšení produkce mléka, zvýšení energie.

Kapsle za syrova

Tato metoda je vhodná zejména pro ženy vyznávající syrovou stravu, nebo ty, co jsou přesvědčeny o ničení prospěšných látek placenty teplem. Veškerá příprava je tedy limitována 50°. Tato metoda je založena na myšlence, že teplota ničí důležité enzymy v potravinách. Není vhodné kapsle užívat dlouhou dobu po porodu (do 6 měsíců po porodu), protože je tato metoda považována za velmi chladnou. Hodí se ke krátkodobé a intenzivní podpoře krvetvorby.

Jestliže zvažujete, jakou metodu zvolit, pro nerozhodné je spíše doporučena metoda TČM pro kapsle, syrová placenta do tinktury nebo koktejlu.

Pro koho nejsou kapsle vhodné

U žen s potvrzenou infekcí dělohy se většinou placenta posílá do laboratoře, kdy testování může trvat déle než 48 hodin. Domluvte se, aby byl zaslán jen kus placenty, zbytek se uchová do mrazáku a o dalším způsobu zpracování se domluvíte se specialistkou. Pokud se zašle na testování celá placenta, enkapsulace již z důvodu kontaminace možná není. I když není placenta filtr, není vhodná ani pro ženy, které v těhotenství kouří. Zachycují se v ní totiž těžké kovy.

Placentový koktejl

Jestliže nechcete čekat na výrobu kapslí či zvolit jinou metodu, můžete si již několik hodin po porodu dopřát koktejl z placenty. Jedná se o metodu za syrova, která má okamžité účinky. Je tedy vhodná pouze pro rodičku. Je třeba, aby o placentu bylo dobře postaráno a koktejl byl uchován v lednici a do 24 hodin vypit. Neměl by se kombinovat s mléčnými výrobky. 

Recept:

  • Kousek čerstvé placenty velký asi jako 3 padesátikoruny z mateřské strany placenty (strana, kde je měkké masíčko)

  • 1 banán

  • Hrst ovoce (maliny, ostružiny, jahody, borůvky)

  • Můžete přidat malou hrstku goji berries (namočte je na 5 minut do horké vody a přeceďte). Skvělé pro podporu imunitního systému

  • Jablečný džus a trochu vody 

Vše rozmixujeme na jemnou konzistenci, která se dá pít. Ihned lze podávat rodičce, zbytek do lednice. Pokud si placentu rozdělíte abyste měla koktejl na každý den po dobu 3 týdnů, tak si kousky placenty dejte do malých krabiček a do mrazáku. Případně lze rozdělit i placentu do formy na led nebo do krabičky a zmrazit, každý den pak můžete vytvořit koktejl nový. Nevýhoda zmražení je, že se likviduje vitamin B6. Doporučujeme aby placenta nebyla zmražená déle než 1 rok. 

Tinktura z placenty

Tinktura může být využita pro matku i dítě (od 12 let) v průběhu života, obsahuje vitaminy, minerální látky, hormony a kmenové buňky a je to dobrý prostředek na posílení imunity. Užívá se při kašli, ucpaném nosu, při poruchách trávení, velkém stresu. Dále je vhodná při hormonálních výkyvech po porodu, podporuje laktaci, zklidňuje zažívání, snižuje nespavost a poruchy spánku, snižuje úzkost, redukuje příznaky PMS a menopauzu, redukuje koliky a bolest rostoucích zoubků (v podobě homeopatik). Je to silná tinktura, která může být použita k výrobě homeopatik. Při správném skladování vydrží tinktura doživotně, ale vzhledem k její síle by měla být užívána jen při potížích, doporučená dávka je pár kapek. V případě nutnosti lze tinkturu vyrobit z placentových kapslí.

Placentová esence

Podle definice je esence duše, životní síla a vnitřní povaha nebo energie z určitého místa, látky nebo osoby. Esence z placenty je vyrobena půl na půl z alkoholu a destilované vody. Při správném skladování vydrží taktéž doživotně a lze ji užívat každodenně. Doporučená dávka je pár kapek při potížích, zejména při emocionální nebo hormonální nerovnováze. Také je doporučena pro zmírnění poporodního blues, zmírňuje úzkost, dodává energii při nemoci. 1 kapku můžete podat i dětem od 5 let při jakémkoliv stresu. Výroba trvá 4-6 hodin.

Homeopatika z placenty

Placenta obsahuje základ genetické informace daného dítěte, proto mu homeopatika můžete podávat celý jeho život. Dokáží dítěti přinést rovnováhu v době emocionálních nesnází, nemoci, či jiné nesnáze. Homeopatika jsou vyrobeny z placentové tinktury a lze jej podávat dětem od útlého věku při kolikách, růstu zoubků, separační úzkosti, při záchvatech pláče, učení na nočník, nástupu do škol(k)y, odstavení od kojení apod. Žena může užívat homeopatika při úzkostech, výkyvech nálad, hormonálních výkyvech, ale i menstruačních bolestech či při pocitu nedostatku mléka.

Kdy by žena neměla užívat výrobky z placenty

Placenta není doporučena při nadbytku horka v těle z nedostatku yin, typické jsou rozpálené tváře, horké dlaně a chodidla, noční pocení. V TČM je mnoho akutních onemocnění (hlavně spojených se zimnicí, horečkou, bolestí, kýcháním) považováno za vyvolávající zlo, proto by se placenta užívat neměla. Placenta má silný tonizační účinek a nedokáže rozlišit patogenní zlo a tělesnou ochranu čchi. Placenta v tomto případě může potíže zesílit a prohloubit.

I když je placenta přirozeným lékem, můžou se projevit vedlejší účinky. Mezi nejčastější patří: mírné bolesti hlavy (lze odbourat snížením dávky), žaludeční potíže a bolesti břicha (je to ojedinělé, projeví se při špatném skladování), neužívat při užívání doplňcích železa, další potíže jsou již velmi vzácné - vyrážka, deprese, nedostatek produkce mléka apod.

 

Nechala jste si zpracovat placentu nebo o tom uvažujete?

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (6 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Aneta Jiřičná Bendiková, 22. 12. 2020, 17.28

nenechala bych jsem si jí zpracovat.

Evka2, 14. 4. 2020, 16.50

Zajímala by mě cena.

dasza, 14. 4. 2020, 14.05

Koukla sem na ni..zavtipkovali jsme..ale zrát bych jo nechtěla🤣🤣🤣

L.janicka.l

L.janicka.l, 11. 4. 2020, 7.52

Ne nenechala, prislo mi nechutne uz jen to ze mi ji chtel doktor ukazat

Katka

Katka, 10. 4. 2020, 15.50

Nenechala, nebylo to tehdy aktuální téma.

patricia077

patricia077, 10. 4. 2020, 10.11

Nenechala, i když jsem o tom dost četla, než jsem měla rodit..nakonec ne.

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů