Vybíráme dětskou autosedačku

zobrazeno 7330×

Vložil(a): Adrianita, 20. 10. 2014 15.57  (aktualizováno 3. 10. 2018 9.49)

Čekáte miminko a potřebujete poradit při koupi nové autosedačky? Nebo už vám dítě z jedné autosedačky vyrostlo a přemýšlíte o koupi jiné? Poradíme vám, jak vybrat správnou autosedačku pro jednotlivé věkové kategorie a na co si dát při výběru pozor.

Pokud vaše děti vy nebo kdokoliv jiný přepravuje v autě, je jeho zákonnou povinností pořídit vhodnou autosedačku. Je to nezbytné pro zajištění bezpečí dítěte během jízdy autem. Zákon jasně vymezuje situace, kdy nemusí být použita autosedačka - reálně nemusí sedačku použít jen taxikář v obci a vozidla záchranných sborů. Za porušení ustanovení zákona ohledně dětských sedaček hrozí i 4 trestné body do karty řidiče. Podle § 6 zákona 361/2000 Sb. je nutné použití schválené dětské sedačky v každém případě, dokud dítě neváží 36 kg nebo neměří aspoň 150 cm.

Vždy, když jede dítě autem, připoutejte jej správně do autosedačky, může vašemu dítěti zachránit zdraví či dokonce život.

Autosedačky jsou rozděleny na několik typů dle věku a váhy dítěte.

Podle čeho vybírat

Důležitým kritériem při výběru autosedačky je zejména váha a věk dítěte, pro které sedačku pořizujete, její bezpečnost a snadná ovladatelnost. Také systém uchycení autosedačky v autě hraje při výběru důležitou roli.

Pro novorozence je nejvhodnější kolébka (vajíčko), ve které dítě zcela leží. Na trhu však existují i skořepiny, které vydrží až do 18 měsíců dítěte, ale z počátku mohou být pro miminko příliš velké a nevhodné.

Novorozenci a kojenci by měli mít autosedačku umístěnou proti směru jízdy, a to co nejdéle je to možné. Je to z toho důvodu, že malá miminka ještě nemají pevnou krční páteř.

Vždy raději pořiďte sedačku menší, která aktuálně sedí velikosti vašeho dítěte, než zbytečně velkou za účelem ušetřit. Pokud už máte větší děti, není příliš bezpečné ani pohodlné používat jednoduché podsedáky bez zádové opěrky. I když vaše autosedačka umožňuje zádovou opěrku odmontovat, raději se tomu vyvarujte. Bezpečnější je i pořídit autosedačku s označenými příchytkami na bezpečnostní pásy, aby nedošlo k chybnému uchycení.

Dělení autosedaček dle věku a váhy dítěte

Autosedačky jsou rozděleny na 5 skupin dle hmotnosti dítěte, nikoliv věku. Ideálně by rodiče měli kupovat jednotlivé sedačky postupně, což se ale může prodražit. Proto jsou nabízeny také tzv. rostoucí autosedačky, které pokryjí více věkových skupin.

  • Skupina 0.:
    Pro děti od narození do cca 1 roku (0-13 kg). Takovýto typ sedačky se nazývá „vajíčko“. Umisťuje se vždy proti směru jízdy, nejlépe na zadní sedadlo. Pokud je sedačka umístěna na sedadle spolujezdce, které je vybaveno airbagem, ten musí být vždy vypnut! Pokud začne hlavička dítěte dosahovat nebo přerůstat horní okraj sedačky, pak bude třeba koupit další kategorii sedačky, tedy skupinu I.
  • Skupina 0+:

          Od narození do13 kg, přibližně do12 až 18 měsíců.

  • Skupina I.:
    Pro děti od 1 do 4 let (9-18 kg). Od 9 kilogramů hmotnosti dítěte lze zakoupit sedačku kombinovanou (I/II/III), tedy pro váhovou kategorii 9-36 kg, která je velmi variabilní. Menší děti by se však v takovéto sedačce mohly cítit nepohodlně.
  • Skupina II.:
    Pro děti od 4 do 7 let (15-25 kg).
  • Skupina III.:
    Pro děti od 6 do 12 let (22-36 kg), až do 150 cm výšky.

Umístění sedačky v autě

Použití autosedačky ve vozidle je dáno zákonem o provozu na pozemních komunikacích č. 361/2000 Sb. Nejvhodnější sedadlo pro umístění sedačky je sedadlo vpravo vzadu. Umístit dítě v autosedačce na sedadlo spolujezdce je možné (pokud má sedadlo bezpečnostní pás a máte vypnutý airbag), vhodnější je však vždy zadní sedadlo. Lépe na něho uvidíte ve zpětném zrcátku a také při parkování bude dítě nastupovat a vystupovat na straně chodníku.

Přepravujete více dětí? I na tyto situace bere zákon ohled. U vozů, ve kterých není vzadu dostatek prostoru pro třetí sedačku, je možné na prostředním mezisedadle přepravovat dítě starší 3 let bez autosedačky. To samozřejmě musí mít pás. Řidič by měl v takové situaci dohlédnout na to, aby pás v případě nehody fungoval správně a nehrozil zraněním dítěte, například aby nevedl kolem krku. Toto je zároveň asi jediná reálná situace pro běžné motoristy, která dovoluje nepoužít dětskou autosedačku.

Upevnění autosedačky 

Autosedačku je možné v autě připevnit buď klasicky tříbodovým bezpečnostním pásem nebo systémem ISOFIX. Sedačka je tímto systémem pevně spojena s karoserií vozidla.  Automobil samozřejmě musí mít zařízení (kovová očka v sedadlech) pro uchycení autosedačky kleštěmi Isofix. Ne každý automobil je tímto vybaven, proto si před koupí sedačky ověřte, zda vaše auto tento systém má a zda je vámi vybraná autosedačka s tímto systémem kompatibilní. U systému ISOFIX je v podstatě nemožná špatná instalace sedačky a výsledky testů ukazují výborné výsledky při bočních a čelních nárazech.

Nemáte-li auto vybaveno systémem ISOFIX, je možné zakoupit dvoudílnou autosedačku, vybavenou základnou, která je v autě připevněna bezpečnostními pásy a samotná sedačka se pak připíná k základně. 

Koupě použité sedačky, ano nebo ne?

Při výběru autosedačky se také zaměřte na kvalitu polstrování, případně jak dobře dítě uvidí z okna, což není zejména při dlouhých cestách malichernost. Zásadně nedoporučujeme kupovat použité autosedačky, ani používat autosedačky po dopravních nehodách. Často nemusí být závada na první pohled patrná.

Při koupi sedačky z druhé ruky si nemůžete být jistí, že sedačka nikdy nebyla účastníkem dopravní nehody, proto se nedoporučuje kupovat již použitou sedačku. I mikroskopická poškození, způsobená při autonehodě, mohou způsobit, že v případě další nehody může autosedačka selhat.

Ani starší autosedačka, u které máte zajištěno, že nebyla bouraná, nemusí být pro vaše dítě bezpečná. Dlouhodobé používání, teplo, chlad, vlhkost apod. mohou způsobit značné škody, jako např. ztuhlé popruhy, nerovnoměrné opotřebení postrojů a polstrování, poškozený plast. Pokud se přesto takovou sedačku rozhodnete koupit, měli byste si zkontrolovat následující:

  • stav popruhů, kloubů, fyzickou strukturu, opotřebení,
  • žádná část nebo příslušenství, včetně návodu, nesmí chybět,
  • prodávající by měl být schopen vydat písemné potvrzení, že autosedačka nikdy nebyla součástí dopravní nehody.

Jelikož je autosedačka určena k ochraně vašeho dítěte, je určitě lepší investovat do nové.

Testy bezpečnosti

Jak už bylo výše řečeno, autosedačky procházejí přísnými bezpečnostními testy. Na jaře roku 2018 německý autoklub ADAC otestoval 23 nových dětských autosedaček. Hodnotilo se jejich bezpečí při čelním a bočním nárazovém testu, ale také jednoduchost obsluhy, pohodlí pro děti (ergonomie), zpracování sedaček nebo náročnost jejich čistění. Zkoušky se zaměřily také na přítomnost škodlivých látek. Vůbec poprvé se mezi výrobky objevila dětská autosedačka vybavená airbagy. 17 z testovaných produktů dostalo známku dobrou a dvě další uspokojivou. Jedna sedačka v testu dopadla pouze na "dostatečnou" známku a tři propadly. Nicméně podle ADAC některé sedačky, které uspěly na známku "dobrá", výrazně překonávají svým bezpečím evropské homologační normy. Test potvrdil, že rozhodně neplatí, že čím draží je sedačka, tím bezpečnější. Na výsledky testu se můžete podívat na stránkách autembezpečně.cz.

Použité zdroje: www.detska-autosedacka.cz, Test dětských autosedaček: nejdražší nemusí být nejlepší (článek na idnes.cz), www.autembezpecne.cz

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
5

Pojmy použité v článku:

Diskuze k této stránce (34 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Jana Novotná, 24. 4. 2023, 15.45

Nedávno jsem také sháněla novou autosedačku pro mého malého syna, ale dlouho jsem se nemohla rozhodnout, jakou si mám vybrat. Hlavně mi šlo o kvalitu a bezpečnost pro moje dítě. Naštěstí mi kamarádka poradila, jakou mám vybrat, a ještě mi poslala odkaz na internetové stránky http://kuponozdroj.cz/, kde jsem našla slevový kupón do e-shopu.

Kamila Nová, 30. 3. 2023, 15.43

Nedávno jsem vybírala novou autosedačku pro dceru, jelikož vyrostla, a tak potřebovala větší a hlavně kvalitní. Naštěstí se mi povedlo sehnat tu nejvhodnější pro naše auto i pro moji dceru, pro kterou jsem ještě pořídila na internetových stránkách https://www.2din.cz/ monitory do opěrky hlavy, které jsem nechala nainstalovat u mého automechanika.

danuse11, 13. 3. 2021, 19.30

Vybíráme podle věku a prostoru a hlavně kvalitě.

kupovala jsem vždy trojkombinaci.nikdy jsem se nespálila.

MarieSuc, 27. 7. 2020, 10.28

Dobrý den. Sháním sedačku https://detivbavlnce.cz/autosedacky/15314-maxi-cosi-axissfix-plus-i-size-2018-nomad-grey.html pro svého 4 letého syna a zajímalo by mě, jestli nemáte zkušenosti s touto sedačkou.

Macina Nováková, 26. 2. 2020, 4.49

Paráda, myslím si, že takové rady celkem příjdou vhod. My autosedačku kupovali celkem nedávno. Když jsem ji vybírala, tak jsem prošla docela dost eshopů, ale nakonec to dopadlo tak, že jsem ji koupila přes https://www.filsonstore.cz/cestovani-s-detmi/

jitka46

jitka46, 8. 2. 2019, 23.49

Vybírala jsem dle zkušenosti kamarádky.

Ivana.78, 17. 12. 2018, 23.17

My jsme vybrali sedačku podle ceny a vzhledu do 36kg a vůbec nám neseděla v autě,tak nám doporučili dražší a ta sedí perfektně,akorát je jen do 18kg,takže budeme muset tak za dva až tři roky koupit další.Ale bezpečí dítěte je důležitější než peníze.

PetraHrib, 28. 12. 2018, 22.47

Čauko, my jsme na základě tohoto https://www.arecenze.cz/autosedacky vybrali právě z vámi zmiňovaných důvodů Cybex Pallas M-fix SL je od devíti až do 36 kg, takže to rozpětí je fakt fajn. Maximální spokojenost .

Ketris

Ketris, 14. 10. 2018, 13.42

Za me nej Cybex nebo Romer.. do jine bych nesla

Katy Lounová, 4. 6. 2021, 10.30

Ahojky. Nemáte náhodou zkušenost se sedačkou cybex aton 5 2021. Hodně se mi líbí a v německu na testech https://www.testy-spotrebicu.cz/testy-autosedacek/ je velmi dobře hodnocena. Za každou zkušenost a radu budu ráda Děkuji.

snany, 10. 10. 2018, 3.05

Výběr autosedačky je velmi důležitý, ale nikdo neřeší celkovou bezpečnost automobilů, což je podle mě taky důležité.

Ketris

Ketris, 14. 10. 2018, 13.43

Me docela zaskocila jedna pani, ktera machrovala, ze ma nejnovejsi a nejlepsi typ autosedacky, pritom dite vozi ve vraku za 30 tisic...

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů