Low-cost svatba: 6 tipů, na čem ušetřit a kde si raději připlatit

zobrazeno 3026×

Vložil(a): Adrianita, 30. 5. 2022 9.07

Rozhodli jste se zpečetit svůj vztah podpisem onoho kouzelného papíru? Pak asi tušíte, že vás čeká spousta plánování a také utrácení. Jestliže váš svatební rozpočet není neomezený, jděte na to chytře a zkuste výdaje snížit. Máme pro vás 6 tipů, jak můžete ušetřit.

Pokud chcete mít svatbu podle svých představ a trváte na tom, mít všechno jako z pohádky, pak vás to celé může s přehledem vyjít na půl milionu korun. A to už je poměrně drahá legrace. V první řadě záleží, jak moc velkou svatbu chcete uspořádat, na jakém místě a za jakých podmínek.

Levná svatba je o kompromisech

V druhé řadě je to celé o kompromisech. Chcete mít nádherné svatební šaty a vysněné snubní prsteny? Pak možná budete ochotni slevit z nároků na catering a výzdobu. Existuje poměrně dost položek, které můžete finančně zredukovat, aniž by to výrazně narušilo celkový dojem ze svatby či bylo v rozporu s vašimi představami. Jaké to jsou?

1. Počet hostů

Nižší rozpočet si rozhodně nebude rozumět s honosnou veselkou, kam pozvete všechny své bývalé spolužáky, sousedy i vzdálené příbuzné. Určitě se vyplatí seznam hostů jednou až dvakrát proškrtat a ujistit se, že na něm máte ty opravdu důležité a blízké lidi, bez nichž se váš velkolepý den neobejde.

2. Svatební místo

Pronájem svatebního místa většinou ukrojí ze svatebního rozpočtu největší kus. Nejdražší jsou pochopitelně místa ve větších městech specializující se přímo na pořádání svateb – restaurace s výhledem, zámecké parky, ranče či vily se zahradou. Porozhlédněte se tedy v menších městech, kde dost možná narazíte na hotový poklad v podobě statku, stodoly či pěkného kostela za nižší nájemné. To lze ještě více snížit svatbou mimo sezonu.

3. Svatební tiskoviny

Kvůli svatebním pozvánkám, jmenovkám a dalším tiskovinám nemusíte hned do prodejny tiskovin na zakázku. Dnes už si díky nejrůznějším šablonám a intuitivním programům zvládnete připravit design tiskovin sami, aniž byste měli bůhvíjaké grafické zkušenosti. Vyzkoušejte třeba program Canva, který je zdarma. Navíc si svatební oznámení můžete vytisknout sami doma, stačí tiskárna a toner do tiskárny.

4. Hudba/DJ

Opravdu potřebujete mít na svatbě dýdžeje? Dost možná uděláte lépe, když si připravíte svatební playlist s hudbou dle svého gusta a pak jen pověříte známého, aby vám písničky pouštěl a případně zahrál hostům na přání.

5. Svatební výzdoba

I svatební výzdoba se může pěkně prodražit, jestliže toužíte po živých květinách, světelných instalacích, či dokonce ohňostroji. Věřte, že s trochou zručnosti a s pomocí kamarádek si zvládnete vyrobit své vlastní dekorace. Využijte například staré vázy, záclony, palety či klasické nafukovací balonky, které nabarvíte třeba stříbrnou barvou. Promyslete také, zdali je nutné zdobit auta a mít obří svatební kytici.

6. Svatební oběd a alkohol

Hostina bude o dost levnější, pokud vynecháte oběd a svatba začne až odpoledne a bude pokračovat teplou večeří a studeným bufetem. Součástí hostiny může být nealko, pivo i víno a tvrdý alkohol už může jít na účet hostů.

A kde se naopak šetřit nevyplatí?

  • Svatební fotograf – fotografie jsou kromě prstenů často jedinou hmotnou vzpomínkou, která vám ze svatby zůstane. Na výběru fotografa si proto dejte opravdu záležet.
  • Kameraman – stejně jako za fotografa i za kameramana si raději připlaťte. Snadno můžete být zklamaní ze svatebního videa, které nebude podle vašich představ.
  • Hostina – dobré jídlo ke svatbě patří a nejspíš nikdo nechce dávat hostům odbyté chody průměrné chuti. Menu nemusí být bůhvíjak složité, ale mělo by být kvalitní.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (10 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Kamila Nová, 17. 3. 2023, 18.08

V loni v létě měla svatbu moje sestra a já jsem měla na starosti hostinu a výzdobu. Samozřejmě jsem se snažila ušetřit nějaké peníze, ale nesmělo to být na úkor luxusu na svatbě. Naštěstí mi kamarádka řekla, že existuje mnoho webů a aplikací, které nabízejí nejnovější slevy a akce v mnoha obchodech, kde se dá ušetřit hodně peněz. Našla jsem internetové stránky http://kuponozdroj.cz/, na kterých bylo několik kupónů na potraviny a výzdobu.

Jana Novotná, 25. 2. 2023, 21.10

My jsme se s manželem brali loni a rozhodli jsme si celou svatbu udělat u nás na zahradě, čímž jsme ušetřili nemálo peněz za místo konání. Dalším krokem byl výběr prstýnků, které jsme se rozhodli koupit na internetových stránkách https://www.marre.cz/sperky-z-chirurgicke-oceli-s200CZ, kde měli krásné šperky z chirurgické oceli. Proto jsem si tam koupila i náušnice, které se hodily k mým svatebním šatům.

Fuga

Fuga, 7. 12. 2022, 13.57

každý si to udělá po svém a možností je v dnešní době opravdu hodně

tomasprochazka45, 13. 10. 2022, 16.03

Nabídka půjčky bez protokolu Nabídka půjčky bez protokolu Nabízíme půjčky fyzickým osobám a podnikatelům od 5 000 EUR do 5 500 000 EUR. Kontakt: tomas.prochazka.lovoo@gmail.com

Katka

Katka, 29. 6. 2022, 7.35

Jmenovky a výzdoba za mě zbytečnosti,všichni mají koukat na nevěstu a neřešit balónky. Hudbu jsme měli vlastní reprodukovanou, jen jako kulisu. Nikdo z nás rozhodně nechtěl tančit s příbuznými 😁

tomasprochazka45, 13. 10. 2022, 16.03

Nabídka půjčky bez protokolu Nabídka půjčky bez protokolu Nabízíme půjčky fyzickým osobám a podnikatelům od 5 000 EUR do 5 500 000 EUR. Kontakt: tomas.prochazka.lovoo@gmail.com

milujici.teticka36, 8. 6. 2022, 8.51

My jsme měli relativně velkou svatbu pro 110 lidí a vyšlo to zhruba přes 150 tisíc. Já vím, je to darda, ale chtěli jsme to tak. Nicméně souhlasím, že kdybychom nešetřili třeba na alkoholu (nákupy v akci) nebo svatebních tiskovinách (tiskli jsme v práci), tak si třeba nekoupím náramek Spojení na ruku od https://www.trzistestesti.cz/naramky/naramek-spojeni/ který jsem si ke svatbě vždycky přála. Je to takové příjemně symbolické. Jinak možná bych ještě řekla, že se nevyplatí šetřit na DJ. Pokud chcete mít někoho, kdo to zároveň trochu odmoderuje a zajistí fakt to, že hudba bude hrát v pravou chvíli a bez hluchých míst, tak za to ty peníze stojí.

tomasprochazka45, 13. 10. 2022, 16.04

Nabídka půjčky bez protokolu Nabídka půjčky bez protokolu Nabízíme půjčky fyzickým osobám a podnikatelům od 5 000 EUR do 5 500 000 EUR. Kontakt: tomas.prochazka.lovoo@gmail.com

patricia077

patricia077, 6. 6. 2022, 17.19

Souhlasím taky jsem si většinu zařizovala sama včetně pozvánek jmenovek výzdoby dj jsme nepotřebovali a kameramana taky ne ... fotografie mám radši než videa😉

tomasprochazka45, 13. 10. 2022, 16.03

Nabídka půjčky bez protokolu Nabídka půjčky bez protokolu Nabízíme půjčky fyzickým osobám a podnikatelům od 5 000 EUR do 5 500 000 EUR. Kontakt: tomas.prochazka.lovoo@gmail.com

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů