Pusťte do vaší kuchyně živou stravu

sledováno 1× zobrazeno 1114×

Vložil(a): dáša, 28. 6. 2016 21.32

Zajímáte se, jak své děti stravovat zdravě nebo máte děti často nemocné? Přečtěte si rozhovor s Evou Hájkovou, specialistkou v preventivní medicíně a výživě a maminkou dvou dětí. Většina z vás již jistě zaslechla o vegetariánství, veganství a vitariánství. Pojďme si o tomto způsobu stravování říci více a možná právě tento rozhovor vám pomůže se rozhodnout, zda upravovat alespoň některá jídla jiným způsobem než dosud. Podíváme se třeba zrovnna to, zda může být vitariánská strava vhodná také pro naše děti.

Co to vlastně znamená být vitariánem?

Raw foodismus, neboli vitariánství, je založené na přijímání tepelně neupravených potravin, které mohou maximálně projít sušením do 42 stupňů Celsia. Běžný člověk se možná zalekne, že vitariáni jedí pouze zeleninu a ovoce, ale není tomu tak. Vitariánská kuchyně je bohatá i na semena, ořechy, řasy, naklíčené obilniny, bylinky a mnoho dalšího. Odměnou za takovou úprava jídla vám bude zvýšení energie, lepší koncentrace a celkové zlepšení zdravotního stavu.

Nemusíme však být striktními raw vegany, abychom na vlastní kůži pocítili zdravotní přínosy, které tento způsob stravování přináší. Eva Hájková, autorka knihy Hravě o živé stravě sama doporučuje, aby děti byly vitariány maximálně z 55 – 80%. Kniha je první odbornou publikací v českém jazyce, zaměřující se komplexně na vitariánství, veganství a vegetariánství u dětí. Otevírá vícero schůdných cest stravování a svým jemným a laskavým přístupem tak umožňuje volbu. Nenabádá ke striktnímu stravovacímu kultu, vyzdvihuje však přínosy rostlinné stravy. 

V obsahu knihy najdete například kapitoly: Proč vitariánství? Pohledem vědce, Vitariánská výživa u dětí v praxi, Vtariánství dle věku, Něco málo o vodě, Praktické jídelníčky, Kuchyně a nakupování, Ingredience v živé kuchyni a kde nakupovat atd. 

Kniha obsahuje samozřejmě spoustu receptů a úžasných fotek pokrmů. Autorka o knize říká: "Kniha by vám měla pomoci najít svou vlastní optimální cestu stravování v případě, že jste otevřeni a připraveni přijmout skutečnost, že i bez masných a mléčných výrobků může člověk žít."

 

Dáša: Evo, zajímalo Vás zdravé stravování ještě před tím, než jste se stala maminkou? Jaké pokrmy má Vaše rodina nejraději?

Eva: O zdravé stravování jsem se zajímala vždy, jen jsem netušila, co to opravdu znamená, dokud jsme celá rodina opravdu nezměnili stravovací návyky. Byla jsem již maminkou Elišky a těhotná s mladším Tomáškem. Nejraději máme především zelená smoothie, saláty, děti milují pesto, ovoce, zeleninu a pak fermentované potraviny, které miluji hlavně já sama od kysaného zelí, kimchi, kombuchu, raw sýrů apod.

Dáša: Sama kojíte již druhé dítě, pokryje tento jídelníček vše, co miminko pro svůj růst a vývoj potřebuje?

Eva: Určitě pokryje, ale je velmi důležité, KDE žijete a JAK se stravujete - kojící a těhotná žena by měla jíst pestře a jen ty nejkvalitnější potraviny, pak také nepřibere, jelikož se tělu dostávají kvalitní kalorie a ne ty prázdné. Je však třeba doplňovat určité vitamíny a to hlavně v těhotenství. Konkrétně vitamin D, a u veganských žen B12. Pohlídat bychom si měli také železo a vápník ať už jsme vitariáni či nikoli. Dlouhodobé vitariánství není z mého pohledu vhodné u dětí a ani neznám (respektive jen jednoho kloučka, který je již 13 let frutariánem) vitariánské rodiny, které by NIKDY neokusily vařené jídlo, alespoň rýži, quinou apod. Pokud se takto děti stravují, mají období, kdy chtějí také vařenou stravu a je dobré jim ji dopřát, pokud si o ni řeknou sami, jinak si zaděláváme na problém jak vztahový, tak zdravotní. Všechna rizika i přínosy popisuji podrobněji ve své knize.

Dáša: Jak byste reagovala, kdyby Vaše děti nechtěly být vůbec vitariány? Ochutnaly už někdy maso?

Eva: Naše děti nejsou 100% vitariáni ani vegani a respektujeme jejich chutě, potřeby a hlavně ty výživové, což je u dětí velmi důležité. Děti mají svou vlastní cestu a pokud se nebude shodovat s tou naší, je to naprosto v pořádku. Ráda se od nich učím novým věcem. Děti maso ochutnaly a někdy si o něj řeknou - respektive ne klasickou “flákotu”, spíše párečky, když kempujeme, či jsou u babiček na prázdninách.

Dáša: Co na to říká Vaše rodina? Všichni známe ty všetečné otázky babiček: Jestli už měl svíčkovou s knedlíkem nebo čokoládu.

Eva: Rodina si již zvykla a naše návyky respektují, navíc nejsme dogmatičtí a v žádném případě striktní vitariáni.

Dáša: Je podle Vás živé stravování vhodné pro každého? Mně by třeba teplé jídlo v zimě scházelo.

Eva: Vitariánství není vhodné pro každého a ani bych ho každému jako specialistka na výživu nedoporučila. Velmi záleží na metabolickém typu člověka, jeho dosavadních zdravotních problémech, psychickém stavu apod. U dětí striktní raw veganství může být až nebezpečné, pokud máte doma “nejedlíka” anebo pokud děti mají problém s přijímáním zelených potravin.

Dáša: Co Vás osobně vlastně přivedlo k vitariánství? 

Eva: K vitariánství mne přivedl výlet do Amazonie, kde jsem si prošla očistou těla a duše v podobě ceremonií s liánou zvanou ayahuasca a také můj domácí orgasmický porod, který mi dopřál větší sebelásku k vlastnímu tělu.

Dáša: Napsala jste knihu, která má název „Hravě o živé stravě“. Je příprava vitariánských, ale i veganských pokrmů opravdu tak hravá a jednoduchá? Mnoho lidí se domnívá, že tento způsob stravování je finančně nákladnější. Je to skutečně tak?

Eva: Jakmile jste vybaveni všemi potřebnými ingrediencemi, tak jak je člověk zvyklý i u klasické kuchyně, pak je to velmi snadné a rychlé! Ano, tento typ stravování může “lézt do peněz”, ale také nemusí. Vše se odvíjí dle vašeho nastavení, praktičnosti a organizovanosti. O tom všem také píši v knize.

Dáša: Vy nyní žijete v Austrálii. Tam to bude jistě lehčí s dostupností čerstvého ovoce a zeleniny po celý rok. Jde to zvládnout i tady u nás v České republice? A jaký je Váš názor na dovážení potravin přes celý svět?

Eva: Ano, jde to zvládnout také v ČR. My jsme s vitariánstvím začínali v Londýně v roce 2012 a šlo to. Je třeba se stravovat lokálně a potraviny by měly být v bio kvalitě. V ČR je to mnohem náročnější na plánování a samozřejmě v zimě je vitariánství obtížnější a mnohým (90%) striktní vitariánství nevyhovuje a je to v pořádku! Naslouchejte svému tělu, ne kdo vám co napovídá anebo co dělá soused. Austrálie a hlavně oblast, ve které žijeme, je na tento typ stravování jak dělaná a bio potraviny dostupné po celý rok (subtropy). Co se dovážení potravin týče, my jsme s tímto neměli v Londýně velký problém, ale každý má na to jiný názor, což je samozřejmě v pořádku.

Dáša: Ráda byste děti vzdělávala doma mimo jiné z důvodu stravování. Dříve či později se setkají i s dětmi z rodin, které stravu vůbec neřeší. Máte obavy z toho, že se děti nechají zviklat na sladkosti, jídla z rychlého občerstvení a jiné pochutiny, nebo jim do toho nebudete mluvit?

Eva: Ano, již praktikujeme domácí vzdělávání se starší dcerkou a založila jsem zde skupinku rodičů a dětí s podobnými hodnotami, nejen co se stravování týče, a tak vše pěkně plyne. Naše děti mají ve stravě na výběr. Já jako rodič jen dbám na kvalitu potravin, pestrost a vyřazuji, omezuji anebo koriguji ty potraviny anebo pokrmy, které se zdravím nemají nic společného. Fast food je u nás ovoce, zelenina a vegetariánské suchi bohaté na jód, který také je jedním z vitamínů, které bychom měli hlídat - jodizovanou sůl nedoporučuji! :)

Dáša:  Na závěr bych chtěla říct, že ve svém životě se často setkávám s větou: „My jsme to také jedli a žijeme.“ Co si o tom myslíte?

Eva: Jasně a něco na tom je! Zdraví není jen o stravě. Je především o vnitřním štěstí, spokojenosti, vyrovnanosti... psychika tvoří dle mého názoru 60% našeho zdraví. A pokud jíte bůček, pijete pasterizované mléko, konzumujete hranolky, listový salát jste nikdy nepozřeli, ale jste šťastní, pak je vše v pořádku a můžete se dožít vysokého věku. :) Samozřejmě naopak existují vitariáni, kteří nejsou šťastní, trápí se a nejsou zdraví. Jak jsem již zmínila, následujte PRAVÉ signály vašeho těla, dělejte, co vás baví a pokud vás něco nebaví či trápí, tak to změňte! Buďte šťastní. Co se stravy týče, pak upřednostňujte kvalitní potraviny, celistvé a vařte/nevařte si doma. Tohle učte také své děti. To je mé jednoduché doporučení. :)

 

Maminky, my vám nyní knihu Hravě o živé stravě přinášíme ve Věrnostním programu. A než nasbíráte potřebné pampelišky, hledejte inspiraci k živému stravování v receptech na našem webu: Makové mléko, Celerovo – mrkvová pomazánka a Raw buchtičky s vanilkovým krémem.

Budeme také rády za vaše názory na raw stravování. 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
3

Pojmy použité v článku:

  • frutarián

    lidé konzumující pouze ovoce, ořechy, semena a jiné plody lidé konzumující pouze tepelně neupravenou stravu (z více než 75 %) převážně rostlinného původu; potraviny lze upravit maximálně sušením nebo mírným ohřevem do 48 stupňů Celsia, nelépe však do 42

  • vegan

    lidé nekonzumující ani maso, ani živočišné produkty, včetně medu, hmyzu apod.

  • vegetarián

    vegetariáni jsou lidé, kteří nekonzumují maso, ale jiné živočišné produkty ano (například: sýry, mléko)

  • Vitarián

    vitarián je člověk konzumující pouze tepelně neupravenou stravu (z více než 75 %) převážně rostlinného původu; potraviny lze upravit maximálně sušením nebo mírným ohřevem do 48 stupňů Celsia, nelépe však do 42

Diskuze k této stránce (19 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Zuzka Čtvrtečková, 1. 8. 2016, 21.19

Už to tu párkrát zaznělo, ale také se mi líbí, že to není striktní

petrao, 22. 7. 2016, 13.28

Živou stravou se zabývám už delší dobu, pomohla mi dostat se z nejhoršího období nemoci

jitka46

jitka46, 7. 7. 2016, 21.11

Znám pár vegetariánů i veganů, jejich strava mi i tak připadá pestrá.

Jarka mmm, 7. 7. 2016, 20.05

Knihu jsem si objednala a moc se na ní těším. Určitě budu čerpat inspirace. Jen bych ale chtěla podotknout,že se domnívám,že ta raw strava by měla být skutečně lokální,a proto tedy v zimě asi dost omezená. Nelíbí se mi,že ingredience jsou často dost exotické až z druhého konce světa...(vč.ořechů atd.). Jejich ekologická stopa je pak dost šílená...(neříkám,že si občas nedám banán atd.). Také si říkám,že lidé vlastně začali vařit,aby to jídlo bylo lépe stravitelné-s tím vitariani nemají problém?

Itany, 6. 7. 2016, 20.52

Kniha urcite stoji za precteni.dekuji za krasny rozhovor

Adrianita, 6. 7. 2016, 13.15

Taky se mi líbí, že se nejedná o striktní přístup, to není nikdy dobré. Člověk by měl fakt poslouchat své tělo a ne se tríznit jen proto, že takhle se to má apod. Já sama náš jídelníček ráda zpestřím novými recepty, klidně i veganskými či vitariánskými, ale nejčastěji vařím maso a ryby a mléčné výrobky miluju.

jitkamety, 5. 7. 2016, 11.02

Článek je opravdu zajímavý!

k.o.r.i.n.e.k, 4. 7. 2016, 22.34

Líbí se mi, že to není striktní, ale stejně si neumím představit, že bych se zbavila mléčných výrobků a masa I když ne striktně.

Katka, 7. 7. 2016, 16.58

Já vařím maso 2x týdně + 1x týdně rybu. Mléčné výrobky mi taky vrtají v hlavě, tak jsem mléko nahradila kefírem a sýry se snažím kupovat alespoň 50/50 kravské a kozí.

k.o.r.i.n.e.k, 7. 7. 2016, 21.29

Já bych také ráda kupovala kozí výrobky, ale cenově si je bohužel nemohu dovolit. Maso máme většinou domácí a zdarma od babičky, takže to je pro mne jasná volba ...

Katka, 4. 7. 2016, 11.27

Autorka knížky je mi moc sympatická svojí "nestriktností". Oceňuji, že nechává své děti alespoň částečně o jídle rozhodovat. Já si taky myslím, že každý by si měl najít svoji zlatou střední cestu, že je nesmysl, aby byla jen jedna správná, viz třeba paleo. Knížku mám objednanou a budu ráda za zpestření naší stravy.

Jarka mmm, 21. 7. 2016, 21.35

Už vám knížka dorazila? Co na ní říkáte? Já se zatím prokousávám a je to příjemné a zajímavé čtení, ale nějak si nedovedu představit, že bysme na to najeli...Zdá se mi to hodně časově i finančně náročné a hlavně bych asi nedokázala všechno uhlídat...A taky mě tam např. zaujal zelený džus, ale když jsem viděla, co všechno se do něj dává...Asi to opravdu budu mít je pro spestření jídelníčku. A jak i autoraka píše-tento typ straování je určitě jenodušší v tropech a subtropech než u nás..Kniha je určitě zajímavá. Co na ní říkáte? Docela by mě zajímal pohled někoho jiného...

Katka, 22. 7. 2016, 7.52

Manžel si ji půjčil jako první, takže ještě nevím ale dám časem vědět a napíšu na knihu hodnocení.

Katka, 25. 7. 2016, 15.11

Recepty mě nakonec zase tolik nepřekvapily. Rostlinná mléka už znám, ale naše děti je pít nechtějí, takže je nedělám nebo jen výjimečně. U těch smoothie mám zase problém s tím, že jsem teď četla v jedné publikaci, že není dobré vlákninu nasekat úplně na kaši (teda víc než ji člověk běžně pokouše), že přestává plnit svoji funkci zpomalovače vstřebávání cukru z potravy. Ale na zpestření jídelníčku bych zkusila minimálně ten brokolicový. Nová informace pro mě je, že se dá sehnat lepkem nekontaminový oves, takže plánujeme nějakou ovesnou kaši k snídani. Ty hlavní jídla se mi taky líbí, ale je škoda, že v každém receptu je miso, tamari, lucuma...to budu muset sehnat a těžko říct, bude-li nám to s tím chutnat.

Jarka mmm, 25. 7. 2016, 17.23

Aha,to je zajimave,s tim smoothie. Jinak me se na tom moc nelíbí,že by člověk byl v podstatě závislý na potravinách z celého světa...to mi prostě přijde moc. A i to,že se dětem neco nahrazuje kapickama. Něco si koupím pro zpestření a jsem zvědavá,jestli nám to bude chutnat .

lazna, 4. 7. 2016, 9.50

Zajímavý článek.

Naši partneři

© 2013 - 2016 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight