7. týden těhotenství

zobrazeno 18568×

Vložil(a): Martina Richterová, 20. 3. 2015 14.56  (aktualizováno 14. 10. 2019 21.35)

Začínáte sedmý týden těhotenství. Už víte, že jste těhotná a také můžete pociťovat první příznaky, které k těhotenství patří. Žádné viditelné změny však ještě nejsou patrné. Plod pokračuje ve svém rychlém vývoji, každým dnem se stále více podobá malému člověku.

Co se děje s vámi?

V tomto týdnu patrně nepozorujete žádné váhové přírůstky, pokud ano, jsou jen nepatrné. Můžete mít mírně nafouklé bříško a lehké bolesti, jako před menstruací. Některé ženy již začínají pociťovat těhotenské nevolnosti, které mohou mít mnoho podob. Nejvíce maminek se shoduje na tom, že měly „žaludek na vodě“. Může se objevit také nechutenství, pocity na zvracení a točení hlavy. Prsa se začínají nepatrně zvětšovat, bradavky jsou citlivé na dotek a lehce tmavnou. Často jsou viditelnější také podkožní žilky.

Některé ženy začínají pociťovat v puse „kovovou chuť“ a mohou být také citlivější na pachy. Najednou si více všímáte „zápachu“ v MHD, vadí vám dříve oblíbené vůně jídla, nechutná vám káva. To všechno mohou být změny způsobené „jiným stavem“. Já sama jsem se nesetkala s typickými nevolnostmi, ale zkrátka zažívání a vše kolem bylo jiné. Není se tedy čemu divit, že se těhotenství říká také „jiný stav“.

Bříško ještě nemáte, ale děloha už má téměř dvojnásobnou velikost. Zvyšuje se také množství krve ve vašem těle, v tuto chvíli je vyšší přibližně o 10 %. V sedmém týdnu mohou některé ženy začít špinit nebo krvácet, je vždy vhodné zajít ke gynekologovi, který zkontroluje plod a doporučí vhodná opatření. Bohužel v období mezi sedmým a devátým týdnem dochází často k potratům, právě díky rychlému vývoji embrya je těhotenství nejvíce křehké.

Objevuje se také větší únava a časté nucení na močení. Je to dáno tím, že zvětšující se děloha tlačí na močový měchýř.

Co se děje s miminkem?

Embryo už měří přibližně 8 mm, je tedy velké asi jako kanadská borůvka a váží jeden gram. Rychle roste a již volně plave v plodové vodě.

Pro toto období je typický vývoj zejména hlavové části plodu. Postupně se formují ústa, ústní a nosní dutiny. Tvar těla se příliš výrazně nemění, jen hlavička je stále zřetelnější. Na stranách jsou patrné tmavé skvrny, které jsou základy očí. Také jsou vidět prohlubeniny, ve kterých se budu postupně vyvíjet nozdry, rty, jazyk a také čelist.

Ocasní část téměř zaniká a vyvíjí se základy dolních končetin. Horní končetiny se vyvíjejí již od 5. týdne a nyní se stále zdokonalují. Začínají mít tvar rukou a nohou.

Srdíčko nyní bije velmi rychle, asi 150krát za minutu. V srdci se formují tkáně, které tvoří základy budoucích přepážek. Rozdělují srdíčko na čtyři oddíly.

Kolem neurální trubice se na obou stranách zakládají takzvané shluky buněk, neboli prvosegmenty. Jsou to základy pro budoucí hlubší vrstvy kůže, obratle a svaly kolem páteře.

Je až neuvěřitelné, že u takto malého plodu je již patrný základ močovodu, bránice se skládá ze čtyř částí, její vývoj však bude pokračovat ještě několik následujících týdnů. Formuje se také pupeční provazec, ve kterém povedou pupeční arterie a žíly.

Co je vhodné v tomto týdnu dělat a čemu se raději vyhnout?

V tomto týdnu můžete navštívit gynekologa, který zkontroluje, zda je plod skutečně v děloze, a také potvrdí srdeční akci. U prosperujícího těhotenství by již měla být patrná. Lékař vás poučí, jak o sebe pečovat. Po celý první trimestr platí zvýšené riziko potratu, a proto je třeba dávat na sebe velký pozor, vyhnout se lékům, nadměrně fyzické zátěži a pokud možno i nemocným lidem.

Pokud se cítíte dobře a nemáte žádné problémy, můžete i nadále chodit do práce a není třeba dalších omezení. Dopřejte si pestrou a hlavně pravidelnou stravu a dostatečný přísun tekutin po celý den.

 

Použité zdroje:

Čerpáno z veřejně dostupných zdrojů a z vlastních zkušeností.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
3

Pojmy použité v článku:

Diskuze k této stránce (14 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Teryk92, 5. 1. 2021, 22.01

Krásné období plné strachu.

Romanka40, 27. 11. 2019, 4.47

Potvrzeno srdicko

Žofinka

Žofinka, 4. 7. 2018, 12.10

Bylo to moc krásné období

Mygara

Mygara, 29. 3. 2017, 17.27

ty pachy byl pro mě zabiják

Fuga

Fuga, 8. 2. 2017, 7.19

já nevolnosti ani neměla, jen jsem nemohla citit maso jak se tepelně upravuje

Fun, 30. 11. 2016, 14.39

Právě teď zažívám:-)))

Zuzka Čtvrtečková, 18. 11. 2015, 10.42

Ano, a tehdy začaly nevolnosti

mckvak, 24. 6. 2015, 8.45

A zadnou horkou vanu! Te jsem zelela nejvice

hellova, 18. 6. 2015, 14.24

Srdce bije asi 150krát za minutu, což je dvakrát rychleji než srdce dospělých. Úžasné!

Katka

Katka, 10. 6. 2015, 14.50

Ano, u syna už jsem zvracela, u dcery až v 9 tt

hellova, 18. 6. 2015, 14.24

a jak pak dlouho?

Katka

Katka, 18. 6. 2015, 15.55

do 14 tt

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů