Jak rozvíjí děti Friedrich Froebel a jeho Dary?

zobrazeno 13524×

Vložil(a): pavlakosec, 5. 12. 2016 10.54

Přemýšlíme, co všechno můžeme dělat, aby se naše dítě rozvíjelo správně. Odpovědnost, kterou na sebe rodiče berou, je ohromná a leckdy velmi únavná. Málokdo si uvědomuje, že největším úkolem rodičů je být tady a teď. Přečtěte si, čím se zabýval německý pedagog Friedrich Froebel, jaké tvary jsou podle něj základní a jak přinášet do dětského světa poznání, radost a smích.

Většina maminek si po zjištění, že čekají miminko a po jeho narození klade otázku "Co a ve kterém období má dítě umět nebo dělat, a jak mu k tomu pomoci?“. Když dítě povyroste, slýcháme dotazy, zda již chodí, mluví, čůrá do nočníku, zná barvy… Lámeme si hlavu nad tím, zda dítě není příliš neklidné, živé, nesoustředěné nebo třeba proč si nemůže zvyknout v mateřské škole a kterou rukou má později psát, když při kreslení drží tužku střídavě v levé a pravé? 

Přemýšlíme, co všechno můžeme dělat, aby se naše dítě rozvíjelo správně. Odpovědnost, kterou na sebe rodiče berou, je ohromná a leckdy velmi únavná. Díky velkému tlaku okolí pak saháme pro radu ke kamarádkám, pedagogům ve školkách a školách, pedagogicko-psychologických poradnách apod.

Málokdo si uvědomuje, že všechny děti se rodí s hotovou výbavou pro tento svět a jediné, co potřebují, je podpora okolí, aby jejich rozvoj postupoval v souladu s jejich potřebami. Největším úkolem rodičů je „BÝT TADY A TEĎ“, dívat se, naslouchat a být připraveni poskytnou dětem to, co právě potřebují.

Friedrich Froebel

Nedílnou součástí rozvoje dětí je jejich okolí a hračky, které je obklopují. Touto myšlenkou se do hloubky zabýval i německý pedagog Friedrich Froebel. Pan Friedrich Froebel se věnoval především předškolní pedagogice. Navrhoval a vyráběl hračky, které se zaměřovaly na rozvoj dětí postupným způsobem od známého k neznámému a od konkrétního k abstraktnímu. Celou tuto myšlenku přenesl do stavebnic od základních geometrických tvarů, kterými jsou koule, krychle a válec napříč hranoly, klíny a půlválci až po tvary, pro děti abstraktními, jako jsou čtverce, kruhy, trojúhelníky atd.

Děti si pomocí hry a rukou tyto tvary vtiskávají do paměti a v momentě, kdy přijdou ve škole na řadu i slovní určení, je jen použijí. Když se rozhlédneme kolem sebe, tak zjistíme, že celý svět se skládá z geometrických tvarů a toho si byl Friedrich Froebel plně vědom. Stal se nejen průkopníkem nového myšlení při hře s dětmi, ale také inspirací celého architektonického světa. Jeho práce a hračky byly inspirací i pro Marii Montessori, která je nadále rozvíjela v metodu a pomůcky světově uznávané a podporující každé dítě.

Jako pedagog se považoval za „zahrádkáře“ a děti vnímal jako „květiny nebo zeleninu“ ve své zahrádce a v roce 1840 založil první školku nazvanou „Kindergarten“ neboli Dětskou zahrádku. Tento název se pro školky v Německu používá dosud. V roce 1862 byla tato „Dětská zahrádka“ otevřena i v Praze, a to ve Spálené ulici.

Froebelovy Dary

Hračky, které Friedrich Froebel navrhl a vyrobil, nazval Dary. A to proto, že chtěl přinášet dětem radost a dárek je přece tím, co vyloudí na každé dětské tváři úsměv. Jednotlivé Dary rozdělil do několika krabiček, kterými přinášel do dětského světa poznání, radost a smích. Začal od základního a jedinečného tvaru KOULE a není dítěte, které by nemilovalo hru s míčky, a to v jakékoliv podobě (zavěšené, utíkající, neposedné a nevyzpytatelné). Koule je tvarem základním a dokonalým, nikdy nekončícím a posunujícím hranice dál a dál.

Každý Dar je promyšleným prvkem rozvíjející dětské znalosti, kreativitu a možnosti. Děti pomocí rukou a všech smyslů poznávají svět a základní stavební prvky. Děti si s pomocí Froebel Darů mění svůj pohled na svět a vnímají prostor plný  3D tvarů, designu a prvků v něm. Froebel Dary - hračky jsou vhodné pro děti od prvních měsíců života až po děti školou povinné a dospělé. Díky tomu, že Dary můžete pořídit nejen v sadě, ale i postupně po jednotlivých krabicích, je tato hračka ideálním dárkem plným nekonečných možností.

 

Přesvědčit se, jak hračka vypadá ve skutečnosti, a popovídat si s lidmi, kteří propadli kouzlu Froebel Darů natolik, že se je rozhodli na Českém trhu nabízet, jste mohly na 4. prodejním adventním trhu Česká hračka a řemeslo na Novoměstské radnici v Praze, kde jsme se na vás těšily my včeličky a hlavně náš partner Mandala Montessori.

Taky jste měly možnost vyhrát tři Froebelovy Dary v naší soutěži Soutěž o 3 didaktické hračky! ;-)

No a pokud vás zajímá, jakou zkušenost mají s těmito Dary přímo maminky a jejich děti, přečtěte si jejich recenze:

Testování FROEBELOVÝCH Darů,testovali maminka Zuzka a Ondra s Nelinkou ;-)

Testování Froebelových Darů 1,2 a 9, které testovala maminka Jarka se svou dvouletou dcerkou

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
3

Diskuze k této stránce (109 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Minnie, 19. 1. 2021, 20.30

Zkušenost nemáme, ale určitě to bude děti bavit.

vypadá to slibně.

vaniilla, 16. 12. 2018, 10.54

Moc hezke a zajimave.

Zuzule, 15. 12. 2018, 21.50

Parada

Jiřina Horáková, 15. 12. 2018, 20.41

Myslím, že by děti tato hračka zaujala, ale v obchodě jsem zatím neviděla.

DB, 15. 12. 2018, 20.40

Tak o tom slyším prvně. Vypadá to ale úžasné jednoduše.

ollynka, 15. 12. 2018, 19.01

určite zaujímavé hlavne pre deti

Žofinka

Žofinka, 21. 6. 2018, 12.53

Vypadá to tak jednoduše, super

mckvak, 5. 7. 2017, 16.03

NEznam ale vypada to super

dadinkamaminka, 3. 6. 2017, 21.54

Takove hracky neznam ...

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů