Zdravá výživa nejen pro děti

zobrazeno 4520×

Vložil(a): szendrejka, 27. 1. 2016 10.32

Zdravá výživa je extrémně jednoduchá věc. Rozumí jí jak pojídači salátů, tak milovníci steaků. Základem stravy většiny lidí, podle tak zvaných alternativ – od veganů až po jedlíky paleo stravy – jsou totiž ZÁKLADNÍ PŘIROZENÉ POTRAVINY, které upřednostňují před veškerými polotovary. Nikdo z nich nestuduje desítky aditiv ani neporovnává, jestli je polotovar s nálepkou lepší než ten bez nálepky. Nají se nejlépe bez nich.

Výživová doporučení

Zde vám předkládáme 10 základních doporučení, která jsou postavená na potravinách, způsobu stravování a na jídle, ne na živinách. Strava by měla být zdravá, chutná, cenově přijatelná a šetrná k životnímu prostředí.

  1. základem stravy by měly být přirozené, minimálně upravované potraviny
  2. oleje, tuky, sůl a cukr používejte v malých množstvích – k dochucení
  3. omezte průmyslově upravované potraviny
  4. vylučte vysoce průmyslově upravené potraviny
  5. jezte pravidelně a ve vhodném prostředí
  6. nakupujte v místech, kde prodávají pestrý sortiment přirozených a čerstvých potravin z ověřených zdrojů
  7. naučte se vařit a podělte se s námi o své zkušenosti (budeme rádi, když svůj recept budete sdílet s námi v kategorii Recepty
  8. plánujte si dostatek času na přípravu jídla
  9. při stravování mimo domov si volte místa, kde si vyberete čerstvě připravovaná jídla
  10. dejte pozor na reklamy na jídlo a potraviny!

Zdravé vaření a pečení

Chcete začít zdravěji se stravovat? Nemusíte si hned zakázat všechny oblíbené specialitky, ani absolvovat kurzy vaření. Nejlepší cesta je postupné vylepšování vašich oblíbených jídel do podoby, které jsou zdraví prospěšnější, např. méně slaďte a používejte hnědý cukr nebo med, místo slunečnicového oleje použijte olivový apod. Oblíbená rodinná jídla je dobré doplňovat o novinky – nejlépe už odzkoušené někým známým či knihou. Recepty, které se ujmou, zařaďte do stálého jídelníčku.

Důležité je také nakupovat v místech, kde prodávají pestrý sortiment přirozených a čerstvých potravin z ověřených zdrojů. Máte-li poblíž nějaký trh, určitě jej běžte omrknout.

 

Jak učit děti zdravé výživě

Učit děti, co je a není zdravé, je zásadní krok ke zdravému stravování. Buďte dětem dobrým vzorem, nakupujte společně  zdravé potraviny a zapojte děti do jejich pěstování a přípravy. Děti jedí především to, co jim nabízíme a co je v jejich okolí dostupné. Proto je zásadní hlavně doma zajistit zdravé stravovací prostředí, nekupovat a nemít doma to, co nechceme aby děti jedly a sami to také musíme dodržovat. 

Ideální jídelníček

Ideální jídelníček neexistuje!!! Zdravá výživa není věda a určitě neznamená počítání kalorií a živin na talíři. Zdravou výživu lze do každodenní praxe nejlépe převést v klidu a s nadhledem. Dětem ani manželovi nic nenuťte, ale začněte při vaření běžných jídel nahrazovat škodlivé potraviny těmi zdravějšími. Přestaňte používat polotovary a vyráběné potraviny (např. sušenky) a upečte zdravé sušenky samy, bonbony a sladkosti nahraďte sušeným ovocem, kupujte jen kvalitní čokoládu a dávejte ji dítěti jen po troškách apod. Všichni chceme pro sebe i pro své děti to nejlepší a proto se nenechte znejistit experty, kteří dnes až příliš často předávají buď hesla potravinářského průmyslu nebo zaslepeně izolovaná fakta v reklamách a v rádoby odborných publikacích.

Zdravá výživa není věda. Tajemství úspěchu spočívá ve výběru přirozených potravin a jídel z nich připravených.

 

Zdroj: www.margit.cz

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
11

Diskuze k této stránce (38 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Jana Novotná, 26. 6. 2022, 0.55

Vždy jsem se snažila mít ideální a vyvážený jídelníček, protože mi záleželo abychom s manželem jedli zdravé potraviny. Nic se nezměnilo ani, když jsem otěhotněla. Byla jsem naopak o něco zodpovědnější, protože nešlo už jen o mě, ale taky o naše miminko. Kamarádka mi doporučila stránky https://www.potravinyarax.cz/, kde jsem našla spoustu super potravin, a dokonce i trvanlivých, takže já jsem spokojená.

Lucy1995, 1. 10. 2021, 9.02

Holky a jak se začnete stravovat, když se rozhodnete, že chcete hubnout? Stačí vám začít jíst zdravě nebo potřebujete od někoho pomoc?

snažíme se,ale moc nám to nejde.

Minnie, 16. 9. 2020, 18.25

Já razím heslo ,,Zlatá střední cesta"

Minnie, 16. 9. 2020, 18.24

Já razím heslo ,,Zlatá střední cesta"

amy, 19. 9. 2019, 10.50

My se teď také snažíme po narození dcery začít žít trošku zdravěji. Není jednoduché najít nějaké rozumné rady. Zatím se inspirujeme např články z těchto stránek https://www.bioapoteka.cz/?a_box=ps8jafy4

lucie25987, 15. 4. 2019, 7.14

My jsme dřív jedli s manželem normálně, možná víc nezdravě, než zdravě. Když se nám narodila dcera a začala jsem jí vařit příkrmy, tak jsem se začala zajímat o zdravou stravu, protože pro ni chci jen to nejlepší. Našla jsem si online kurz o zdraví https://kurzyazazitkyonline.cz/zdravi-a-zivotni-styl/ , kde jsem se dozvěděla tipy na zdravé a chutné recepty atd. tak se podle toho teď snažíme všichni stravovat.

Žofinka

Žofinka, 25. 6. 2018, 18.28

Snažíme se, ale ne vyloženě urputně

Zdeňka S., 27. 5. 2018, 7.04

Tak neříkám že jíme úplně zdravě, sem tam si nějakou tu sušenku nebo oplatek klidně dopřejeme ale není to zase v takové míře

Homolova21, 2. 3. 2018, 16.10

Můj malý miluje sladké, ale osobně mu nerada toho dávám příliš a zároveň mu nechci odepřít, tak jsme na to teďka přišla a dělám mu hodně sladkého s čekonkovým sirupem, který mi byl doporučen a moc mu chutná, jen mu asi nesmím říct, že to je zdravé, to jak znám děti, tak co je zdravé, není dobré kdyby někdo chtěl více info o tom, tak ho osobně kupuji od výrobce tady https://www.eshop.kaumy.cz/cekankove-sirupy

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů