Emoce, konkrétní pomoc a radost

zobrazeno 1064×

Vložil(a): Mari96, 10. 12. 2019 21.03  (aktualizováno 12. 12. 2019 15.00)

V dnešním okénku adventního kalendáře jsme pro vás připravily něco netradičního. Nebudeme se dnes věnovat ani úklidu, ani jiným povinnostem. Cílem našeho adventního kalendáře totiž není abyste byly uhnané, ale připravené na Štědrý den v klidu. A k tomu přece odpočinek patří. A víte co ještě patří k Vánocům? Charita, sounáležitost a pomoc druhým. Tak si dnes dejte nohy nahoru a přečtěte si rozhovor s provozní ředitelkou Svatavou Poulson v charitativním projektu Patron dětí.

Projekt Patron dětí vznikl v roce 2017. Jeho garantem je nadace Sirius. Mohla byste čtenářům popsat, co je hlavním cílem projektu a proč vlastně vznikl?

Nadace Sirius, pod kterou náš projekt patří, se od svého založení vždy zaměřovala na dlouhodobé a systémové projekty usilující o trvalou změnu. Před cca 2 lety se pak na stole objevil nápad na projekt Patron dětí, který by měl pomoci konkrétnímu dítěti na konkrétní dar. Patron dětí je tedy dalším projektem nadace Sirius, kde mají všechny projekty jedno společné – pomoc dětem, které neměly v životě štěstí.

V čem je Patron dětí speciální oproti ostatním sbírkám, které pomáhají dětem?

Hlavně v tom, že pomáháme konkrétnímu dítěti a jeho rodině. Dárce tak vždy ví, komu peníze posílá a na co. Dary, které vybereme jdou pak ze 100 % na pořízení daru. Dále má každý příběh na našem webu svého patrona, který dítě velmi dobře zná a zaručuje tak skutečnou potřebu pomoci. Ať už jste dárce nebo žadatel, vše vyřešíte online. A v neposlední řadě, vybíráme na malé i velké dary. Nejsou pro nás problém školní potřeby za 1 000 Kč ani příspěvek na auto v hodnotě 200 000 korun.

Jak mohou lidé z venku pomoci vybraným dětem? Mají jistotu, že darovaná částka bude použita na danou pomoc?

Je to velmi jednoduché, na webu si dle svých preferencí vyberou příběh, rozmyslí se, jakou částkou chtějí přispět a pomocí platební brány přispějí. Případně můžou peníze poslat na transparentní účet s názvem příběhu v poznámce a my k němu peníze přidělíme. Když nám zanechají email, přijde jim pak i zpětná vazba od rodiny, až bude příběh vybrán. Peníze nikdy neposkytujeme rodině, vždy dar pořídíme a pošleme nebo zaplatíme třeba obědy nebo kroužky.

Vezměme to teď z druhé strany. Pokud mám ve svém okolí rodinu, o které vím, že potřebuje finanční pomoc, jde zaregistrovat do vaší databáze, aby se o ní dozvědělo více lidí a mohli pomoci?

Je to velmi jednoduché! Ze strany zákonného zástupce stačí na našem webu vyplnit žádost o dar, kde se ptáme na základní informace o dítěti a o rodiči. To abychom pak mohli pohodlně napsat příběh na web a byli si jisti, že rodina pomoc potřebuje. Pokud by chtěl někdo do projektu přihlásit rodinu jako patron, je to ještě jednodušší, tato žádost má jen 2 kroky a tím rodinu do projektu přihlásí. Ať už tak nebo tak, ve finále vždy potřebujeme žádosti obě.

Popravdě, s novými žádostmi máme momentálně větší problém než se sháněním dárců. Dostat se k potencionálním žadatelům není lehké, a i proto budeme rádi za doporučení jakékoliv rodiny v nouzi.

Jsou nějaké zvláštní podmínky, které musí žadatel splňovat?

V podstatě ne. Dítě musí být ve věku do 18 let a rodina pomoc musí prokazatelně potřebovat. Prověřujeme si žadatele podobně jako v bance, abychom si my i dárci mohli být jistí tím, že je pomoc opravdu potřeba. V žádosti nám nevadí exekuce nebo insolvence, je jen potřeba vše přiznat.

Máte nějaké omezení, na co lze finanční pomoc použít nebo si rodiče mohou sami vybrat, kam peníze investují?

My do rodin nikdy neposíláme peníze. Poskytujeme konkrétní dary, které rodině v nouzi pomohou. Ať už hmotné jako jsou brýle, rovnátka nebo pleny a sunary, nebo nehmotné jako jsou rehabilitace nebo obědy. Vždy dar buď oproti faktuře zaplatíme nebo pořídíme a pošleme.

Přeci jen říct si o pomoc je mnohdy obtížné. Může za tím být stydlivost nebo třeba strach. Co byste vzkázala takovým rodinám, které se bojí požádat o pomoc?

Vzkázala bych jim, že se nemusí ničeho bát a už vůbec se stydět. Do situace, kdy potřebujeme pomoci se můžeme dostat každý a my jsme tu právě proto, abychom pomohli. Máme skvělý tým koordinátorek, které pomůžou, aby byl celý proces žádosti příjemný a diskrétní, jak jen to půjde. Navíc, jsme schopní v příběhu změnit jméno a použít ilustrační fotku.

Od spuštění projektu jsou to již dva roky. Máte nějaké statistiky, kolika dětem jste pomohli, kolik peněz se celkem vybralo?

Máme a jsme na ně hrdí! ☺ Momentálně jsme pomohli již víc než 1 400 dětem, mezi které jsme rozdělili přes 22,3 milionů korun, na které se složilo přes 14 000 dárců. Aktuální statistiky máme stále k nalezení na www.patrondeti.cz/dukazy.

Chystáte nějaké novinky v rámci projektu, které by ho posunuly dál?

Momentálně jsme jednu takovou spustili! Říkáme jí Patron zóna. Jedná se o zákaznickou zónu, do které se můžete přihlásit jako dárce, žadatel nebo patron. Máte v ní svůj profil právě dle toho, v jakém statusu v našem projektu figurujete. Dárce ve svém profilu vidí všechny příběhy, na které kdy přispěl, a to včetně zpětných vazeb. Nebo vidí přesně kolik peněz již na děti poslal. Žadatelé mají ve své zóně zase uložené údaje o sobě a o svých dětech a žádosti, které již u nás měli, a tak se celý proces dalších žádostí ulehčuje. Patroni mají ve svém profilu zase zákonné zástupce, kterým již pomohl.

Na závěr, jak byste Patrona dětí charakterizovala třemi slovy, které ho vystihují nebo jaký k němu máte vztah? 😊

Emoce, konkrétní pomoc a radost.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (6 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Aneta Jiřičná Bendiková, 24. 12. 2020, 15.51

toto je fakt super věc

lama21, 3. 1. 2020, 11.57

Mygara

Mygara, 28. 12. 2019, 7.23

Je to dobré, ještě aby se to dostalo do podvědomí lidí

Fuga

Fuga, 25. 12. 2019, 20.54

Je fakt, že i menší dar je potřeba

Lenička, 13. 12. 2019, 19.54

Takovy projekt je moc prospěšný.😉

patricia077

patricia077, 13. 12. 2019, 19.34

Vůbec jsem o projektu doteď neslyšela.

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů