Cestování s dětmi

zobrazeno 2214×

Vložil(a): NikolaJ, 8. 3. 2019 17.23

​Máte doma jedno či více dětí a nechcete se vzdát cestování? Lze vůbec cestovat i s malým dítětem v kočárku? Jak daleko a jaké jsou podmínky? Jak se dopravit na letní dovolenou a kdy ji zařídit?

Možná už máte za sebou pobyt na horách či jinou zimní dovolenou a už je čas na plánování té letní. Přesně tak, odborníci doporučují plánovat letní dovolenou již začátkem nového roku. Obzvlášť pokud plánujete cestování s dětmi, rozhodně nezahálejte. Vyrazit můžete kamkoliv po ČR, případně i na jiná místa v Evropě, k moři, případně za exotikou. Důkladně si prověřte cestovní kancelář a zvolte si typ pobytu vhodný pro rodiny s dětmi. S partnerem proberte, co od dovolené očekáváte, na jak dlouho chcete odjet apod. Projděte si fotky místa na internetu, zda je poblíž hřiště, bazén, kam vyrazit na výlet, jestli je v penzionu bezbariérový přístup, postýlka pro miminko, zkrátka vše, co budete potřebovat.

Když máte vybraný termín a místo, je třeba se rozhodnout nad způsobem dopravy. Na malou vzdálenost můžete vyjet autem, případně vlakem. I delší cesty je možné s dětmi absolvovat vlakem nebo autem, pokud je vaše dítě na tyto prostředky dobře adaptované. Zvolit ale můžete také letadlo, které má oproti autu a vlaku spoustu předností.

Cestování letadlem

Rodiny s dětmi mají obvykle přednost před ostatními cestujícími už při odbavení na letišti.

Je rozdíl, zda cestujete s dětmi do 2 let (označováno pojmem infant) nebo se staršími. Infant často cestuje zdarma či za nižší poplatek. Letecké společnosti nabízí různé tarify a služby, které se řídí věkem dítěte. V letadle si vyberte místo v první řadě, kde je více prostoru nebo u okénka, aby se dítě mohlo dívat, pokud se nebude bát. Ať už cestujete letadlem či jiným dopravním prostředkem, lepší je cestovat večer, dítě většinu cesty prospí.

V letadle si dokonce můžete nechat ohřát dětské jídlo, které je ale při odbavení nutné dát dítěti ochutnat. Přeprava dětského jídla se totiž řídí svými pravidly. Při rezervaci letenky je možné zarezervovat i speciální dětské menu.

Nezapomeňte dětem vzít oblíbenou hračku, usínána či dudlík. Každé dítě, i miminko, potřebuje vlastní občanský průkaz či pas.

Při cestování s dítětem do 2 let věku je možné jej mít na klíně nebo může sedět na vlastním sedadle. Některé společnosti omezují počet dětí, s kterými můžete cestovat. Je třeba si zjistit veškeré informace. Jakmile svítí nápis „Připoutejte se“, je třeba, aby dítě bylo s vámi připnuté bezpečnostním pásem či sedělo v autosedačce certifikované pro použití v letadle. Autosedačku lze půjčit přímo v letadle.

U tradičních leteckých společností je možné odbavit skládací kočárek jako samostatné zavazadlo pro děti mladší než dva roky. Jeho přeprava je navíc zdarma, nemusíte nic doplácet. „S kočárkem odcházíte až k samotnému vchodu do letadla, teprve tam vám bude odebrán a personál ho následně uloží do zavazadlového prostoru. Ihned po přistání je cestujícím kočárek při výstupu z letadla složen a vydán. U nízkonákladových přepravců to však nemusí být podmínkou, doporučujeme proto vše raději ověřit.“ vysvětluje Josef Trejbal, ředitel letenkového portálu Letuška.cz.​

Děti od 2 do 12 let už mají vždy své sedadlo a platí za letenku. Zavazadel mohou už mít jako dospělý, vedle kterého sedí a i jídlo mají stejné. Některé společnosti však nabízejí i tzv. children meal, které je nutné objednat při rezervaci letenky. Někdy letušky dětem připraví zábavu a darují jim i menší dárky, ale není to pravidlem.

Cestování letadlem s dítětem se rozhodně nemusíte bát. Děti pobyt na palubě většinou snášejí lépe než dlouhé sezení v autě.

Autem nebo vlakem?

Výhoda auta je, že můžete zastavit kdykoliv je potřeba. Ani s jídlem není v případě cestování autem žádná potíž. Děti se mohou najíst kdykoliv během jízdy (pokud netrpí Kinetózou), a dopřát si mohou prakticky cokoliv mají rády. Při delší trase můžete využít pauzy na jídlo a protáhnout se. Pokud dítě trpí nevolností, nezapomeňte sáčky na zvracení. Výhodou cestování autem je, že můžete vyrazit v jakoukoliv denní nebo noční hodinu.

Ve vlaku je zase výhodou volnost pohybu, nevýhoda může být, pokud je vlak přeplněný. V některých vlacích také najdete speciální vozy pro rodiny s dětmi, vybavené dětským koutkem. Určitě je dobré, aby dítě už cestovalo vícekrát a nebyla to jeho první delší cesta.

Příprava na cestu

Cestování s dětmi se může zdát složité, ale pokud nepodceníte přípravu a vše zařídíte s předstihem a v klidu, bude to hračka. Na cestu i s sebou dětem připravte pohodlné oblečení, myslete na ochlazení i déšť, případně ochranu před sluncem. Neméně důležitá je lékárnička, dnes už zakoupíte i cestovní lékárničku, do které přidáte jen to, co považujete za důležité, například desinfekci, léky na alergii atd. S sebou přibalte svačinu a dostatek pití.

Čím delší cesta, tím více zábavy vymyslete. Vezměte s sebou třeba dětský časopis a pastelky, knihy, elektronickou tužku, do které můžete nahrát i hudbu, hry do auta, vkládací puzzle pro nejmenší apod.

 

A jak se letos vydáte na letní dovolenou vy? Autem, vlakem nebo letadlem?

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (36 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Jana Novotná, 23. 10. 2023, 23.11

S malým synem jezdíme nejraději všude naším obytným autem. Máme tak svobodu a zastavíme, kde chceme. Letos jsem mu na internetových stránkách https://armik.cz/ koupila nový spacák, jelikož ten starý už mu byl malý. Jedeme si v klidu autem bez stresu z jízdních řádů, ale největší výhoda je, že syn má všechny své hračky vždy po ruce.

Kamila Nová, 20. 4. 2023, 19.33

S dětmi cestuji již od jejich narození, a tak balení je pro ně hračka. Jediné, na co nesmím nikdy zapomenout jsou jejich nejoblíbenější hračky, bez kterých by večer nemohly usnout. Vloni jsme byli na dovolené v Chorvatsku ve městě Rijeka, které jsem našla na internetových stránkách https://www.cklub.cz/pruvodce/chorvatsko/rijeka. Děti si užily moře i několik místních atrakcí, na které se moc těšily.

market.fry, 22. 11. 2022, 14.24

Manžel má rád, když cestujeme autem. Můžeme dělat přestávky a s dětmi hrajeme různé hry, navíc můžeme vzít hodně věcí. Mě nevadí ani cestovaní vlakem, ale někam kde nejsme na delší dobu. Tahat všechny věci vlakem bychom nezvládli. Navíc ve vlaku si můžou pobíhat a záchody zde taky jsou, ale ne vždy čisté a funkční. Letos chceme jet pod nový stan z https://www.naturehikecz.cz/, který jsme pořídili k vánocům minulý rok.

lucie25987, 19. 11. 2022, 5.41

Já mám zkušenosti akorát s autem a vlakem. V letadle jsme s nimi ještě nebyli, to se trochu bojím. Ve vlaku je to paráda, děti běhají, takže se krásně zabaví. Hlavně s ním nejezdí denně, takže je to baví. Je nevýhoda, že vystoupíte na nádraží a musíte řešit, co dál. Autem je to větší pohoda, ale zase děti celou dobu jenom sedí, a to je moc nebaví. Nám na klidnou jízdu autem pomohly monitory, které jsme koupili tady https://www.2din.cz/ , dali jsme je do opěrek u sedadel a děti po cestě koukají na pohádky a ani nemuknou .

esternovakova1970, 9. 6. 2022, 10.40

S dětmi mně cestování vůbec nevadí. Když si je člověk dokáže ukočírovat, tak zvládne všechny trable i nesnáze. Já jsem třeba zvyklá na to, že se jim dá na začátku cesty https://www.tera.cz/repasovane-notebooky_c1357566.html repasovaný notebook, který donesl manžel z práce a mají celkový limit na hraní 1 hodiinu na 12 hodinovou cestu. Najednou se naučí hospodařit s prostředky a to je důležité i třeba do života s penězi.

Mukyáška, 31. 5. 2022, 22.44

Já mám doma dva syny. Jednomu je šest let a druhému jedenáct, takže si asi dokážete představit, jak to u nás doma vypadá. Když jsme měli jet na první dovolenou, tak jsem měla opravdu strach, co se stane. Nakonec jsme se rozhodli kempovat a žádný problém nebyl. Hlavní byla pořádná výbava, která nám usnadnila většinu práce: https://www.naturehikecz.cz/

vivi182t, 4. 8. 2021, 17.03

Ach ty naše dětičky co? Někdy radost někdy starost. My se letos vydáme na dovolenou po ČR. Přemýšlíme kam se vydáme. Zatím pro nás vypadá nejlépe Morava. Ještě vůbec ale nevíme kam. Koukali jsme na nějaké tipy jako například tady: https://www.daen.cz/cesko/jizni-morava Vypadá to, že budou mít vyžití jak my dospělí tak i naše dětičky. Kdyby jste někdo další měl nějaký tip, budeme jedině rádi.

Adam Zátocký, 26. 5. 2021, 19.39

Ahojte maminky, píšu semka na žádost mé přítelkyně. Prý tento portál má ráda, tak ať se tu zeptám Nemáte tu nějaká zkušenosti(Z okolí Liberce) s rychlým výkupem auta? Potřebujeme co nejdříve peníze a narazili jsem na: https://zahotove.cz/ ale přítelkyně, ať se právě zeptám tady Máte nějaká zkušenosti? Nebo nějaký jiný výkupce? Díky

Aneta Jiřičná Bendiková, 30. 12. 2020, 11.58

cestujeme s kluky,dost často

stepankakrof, 3. 10. 2020, 12.41

Dobrý den. V létě plánuji jet na výlet s dětmi a přemýšlím o tomto vozíku za kolo https://detivbavlnce.cz/cyklosedacky/25768-hamax-outback-one-jednomistny-vozik-za-kolo-vc-ramena-kocarkovy-set.html máte s ním někdo zkušenosti?

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů