Menstruace. Dar nebo nutné zlo?

zobrazeno 661×

Vložil(a): Adrianita, 30. 5. 2023 9.37

V dnešní době už máme dost informací na to, abychom si užívaly bezbolestnou menstruaci. Dříve byla menstruace vnímána jako nutné zlo. Ale pokud změníte přístup, může se změnit i její projev ve vašem těle.

Cyklus

Každý cyklus, ať už menstruační nebo třeba lunární, je postaven na stejném principu. Vždy něco dorůstá a ubývá. V naší společnosti jsme hodně nastavené na výkon - v každé fázi našeho cyklu. Menstruační cyklus má 4 fáze, jako 4 roční období. Přičemž je každá fáze u každé z nás jinak dlouhá. Dokonce můžeme sledovat i sladění našeho cyklu s tím lunárním. Je to naše přirozenost, kterou ale ovlivňuje hormonální antikoncepce, stres, strava či nedostatek spánku. Každá žena může v různé fázi mít jiné potřeby, stačí naslouchat svému tělu. Dynamická fáze je ta, kdy je žena velmi aktivní, ráda sportuje, možná i provokuje. Dynamická fáze je předovulační, tedy po skončení menstruace. Druhá fáze je expresivní neboli ovulační, kdy jsme také aktivní, máme větší chuť na sex, máme zářivou pleť. Tuto fázi já mám v době úplňku, čehož jsem si všimla nedávno. Úplněk je takové vyvrcholení, vrchol energie. Poté, kdy měsíc ubývá, ubývá i energie. Premenstruační třetí fáze je obdobím, kdy tolik nepřekypujeme energií, ale můžeme být více kreativní. Zaměřte se více na tvoření doma i v práci, s dětmi i o samotě. V době menstruace je doba, kdy by si žena měla dopřát více péče, odpočinku, meditace, vnitřního naladění. U mě je tohle období novoluní. Dopřávám si více času pro sebe a připravuju se na dynamičtější fázi mého cyklu. Velmi přínosné je mapování vlastního cyklu. Kdy cítíte nejvíce energie, kdy jste více podrážděné a unavené? Podle své vlastní mapy si můžete plánovat schůzky a aktivity, cítit se lépe, chápat své emoce a sytit se. Na trhu jsou inspirativní knížky, ale nejúčinnější je sebepozorování, mapování, psaní poznámek.

Chybějící menstruace

Dá se to řešit i jinak než přes gynekologa, který často předepíše antikoncepci. Což problém neřeší. Je třeba se dívat na fyzické i psychické příčiny. Podívejte se na to, co jíte, zda se dostatečně hýbete. Ano, je vhodné si nechat udělat kompletní vyšetření a vyloučit onemocnění. Z hlediska psychického si dopřejte více odpočinku, meditaci, v případě potřeby i služby terapeuta nebo kouče. Moc se mi líbí i rituál menarche, který je primárně určen pro mladé dívky, ale dá se udělat i zpětně. Díky tomuto rituálu se nejedné ženě vrátila menstruace. Vhodná je i jóga, v tomto případě nejvíce jóga hormonální.

Rituál menarche

Rituál první menstruace je primárně určen dospívajícím dívkám, které čeká první menstruace. Dívka se s vedením dalších žen dozví, co ji čeká, proč je menstruace důležitá a proč je krásná i to, že to není utrpením. Pokud prožíváte tento rituál zpětně, můžete jej prožít také v kolektivu žen, ale i sama s průvodkyní případně zcela individuálně. Je třeba se zaměřit na vzorce a rodovou linii. Oslavte vaši menstruaci a začněte si ji užívat. Přijměte fakt, že menstruace nemusí být protrpěna a že je možné ji prožívat zcela bez bolesti. Pokud vás k tomuto rituálu zajímá víc, na internetu je k dispozici více informací i kontaktů na ověřené komunity. Přijde mi skvělé, co vše dnes můžeme dopřát svým dcerám. Nejen tento rituál, ale na trhu je spoustu inspirativních knih, sad k první menstruaci či produkty k vaginální napářce. 

Menstruační pomůcky

Když jsem byla mladá, hojně se používaly vložky, které jsou pro dívky a ženy k dispozici i dnes. Poté jsem objevila tampón, bez kterého jsem si nedokázala představit život. Mohla jsem s ním i plavat a dělat všechny aktivity. Své dceři už bych ho vyloženě nedoporučila. V současné době používám menstruační kalíšek, který je zdravotně nezávadný a praktický. Dnes už je však na trhu mnohem více možností, které jsme tenkrát neměly. Na trhu jsou různé tvary menstruačních kalíšků. Po porodu můžete kromě jednorázových silných vložek zkusit používat látkové vložky. Pokud látkujete i s miminkem, můžete vložky prát společně. Na podobném principu fungují menstruační kalhotky, které jsou pohodlné a nikde se neposouvají, nejdou vidět. Jsou i vhodné pro ženy, které mají silnou menstruaci, lze kombinovat s další pomůckou pro velkou jistotu. Dá se kombinovat s vložkou i kalíškem. Výhodou je, že kalhotky jsou pratelné a znovu použitelné. Kalhotky můžete uložit do nepromokavé taštičky podobně jako látkové plenky. I kalhotky vyrábí dnes spoustu firem v různých velikostech. Dokonce seženete i menstruační plavky. Vybere si každá. :) Další variantou, která je pro mě novinkou, je menstruační houba. Namočí se a zavede se do pochovy, jako tampón. Pokud je pro vás nejlepší sex při menstruaci, je pro vás houba velmi vhodná, kterou můžete použít a nic se nezašpiní. Samozřejmě se nejedná o antikoncepční pomůcku. Pokud vám vyhovují přes všechny produkty jednorázové pomůcky, na trhu jsou i šetrnější a ekologické varianty. 

Volná menstruace

Volná menstruace funguje na podobné pincipu jako bezplenková komunikační metoda u miminek. V podstatě je to menstruace bez jakýchkoliv pomůcek, kterou praktikovaly ženy v dřívějších dobách. Postupně si ji znovu oblíbily ženy po celém světě. Menstruační krev se hromadí v děloze a po nějaké době odteče, neteče tedy neustále. U žen, které tuto metodu aplikují se zkrátila doba menstruace a snížily se i křeče v děloze. Děložní čípek se otevírá stejně jako ústa. Při otevření čípku se v době menstruace uvolní krev. Pomoci si můžete vypláznutím jazyka, shrbením, zatlačením i vizualizací. Chce to praxi. Zpočátku zkuste vyprázdnit krev při každé návštěvě WC, časem to poznáte díky své intuici a vnímání vlastního těla. Uvolnění krve bude jiné v začátcích i koncích menstruace. Ze začátku si vezměte třeba vložku jako pojistku. V noci taky záleží na vás, ale já bych volnou menstruaci nechala jen na den. Lze ji aplikovat i částečně - třeba ve dnech, kdy jste doma. Záleží jen na vás jak vám tato metoda bude vyhovovat.

 

Jak vnímáte vaši menstruaci? Máte dceru, kterou seznamujete s první menstruací? Jaké menstruační pomůcky vyhovují vám?
 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (0 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Zatím zde není žádný příspěvek.

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů