Zdravé a čisté zuby u dětí

zobrazeno 322×

Vložil(a): Adrianita, 11. 3. 2024 10.20

Měsíc březen je měsíc zdravých zubů. S péčí o zuby bychom měli začít již u nejmenších. Jak zuby čistit, co jíst a další tipy vám dáme v článku.

Kojenci a batolata

Na zdravé zoubky miminka je třeba myslet již v těhotenství. V těhotenství dochází k většímu prokrvení dásní a dochází často ke krvácení. Je fajn si pořídit kartáček s jemnými štětinkami a o to víc se zaměřit na důkladné čištění. Pokud si v těhotenství dopřáváte více sladkostí, o to víc pijte čistou vody a pečujtei o zuby. Záněty dásní nebo paradentóza mohou vést k předčasnému porodu nebo nižší porodní váze. Na vývoj zubů dítěte má vliv i vaše strava v těhotenství a v době kojení. Nezapomínejte, že zubní kaz je infekční. Nejen z toho důvodu se nedoporučuje olizovat dětem dudlíky a lžičky při krmení. 

V prvním roce života stačí na první zoubky kartáček prsťáček, který si navléknete na prst a masírujete dásně či čistíte první zoubek. Jde hlavně o to, aby si dítě zvyklo na čištění zubů. 

Vytírání úst?

Několikrát jsem se setkala s radou vytírat miminku ústa plenou či kapesníkem. U pusinky bez zoubků vytíráním stíráte mikroflóru, kterou v ústech miminko potřebuje. Stejně jen vytíráte dásně, na kterých se kaz nevytvoří. První zoubky také nevytírejte, stačí začít s čištěním. 

První zoubky

Prořezávání zoubků je někdy náročné pro dítě i rodiče. Jak ulevit dítěti při prořezávání zoubků jsme již psali. Když dítěti zoubky vyrostou, kontrolujte i mezizubní prostory. Mezizubní kartáčky naučte dítě používat od útlého věku. Mléčné zoubky jsou dostatečně od sebe. Raději zoubky pravidelně kontrolujte. To, že jeden den mají zoubky mezery, neznamená, že za chvíli už budou zoubky blíže u sebe. 

Prevence proti zubnímu kazu

Nejdůležitějším preventivním opatřením proti zubnímu kazu nejen u dětí je strava a pitný režim. Podávejte dětem zejména vodu, neslazený čaj, ovocné šťávy zředěné. Pokud si dítě dá sladkost nebo velmi sladké ovoce, je vhodné to zapít čistou vodou. Pozor na granulované čaje. V jejich složení najdete laktózu a maltodextrin, které můžou podpořit vývoj kazu. Obezřetní buďte i u lyofilizovaného ovoce, které se snadno usazuje v zubech. Raději dejte dětem dopoledne a po jídle zkontrolujte zuby, zda se v nich ovoce neusadilo. Vždy je třeba důkladně se napít. 

Velké diskuze se vedou ohledně používání elektrických kartáčků u dětí. Klidně používejte tyto kartáčky. Dokonce pro děti můžou být atraktivní, stačí vybrat jejich oblíbený pohádkový motiv a čištění jde samo. Důležité je ale, aby si dítě umělo vyčistit zuby i běžným kartáčkem. Pokud ho nikdy nebude mít v rukou a pak se dostane do situace, kde nebude moci použít elektrický kartáček, bude bezradné. Ať už se jedná o tábor, stanování či situace, kdy zapomenete jeho kartáček a půjdete koupit klasický.

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (0 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Zatím zde není žádný příspěvek.

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů