První pomoc při vdechnutí a dušení

zobrazeno 741×

Vložil(a): Adrianita, 18. 8. 2022 13.50  (aktualizováno 31. 8. 2023 13.19)

Co může u dětí vyvolat vdechnutí a následné dušení? Jak takovým situacím předcházet a jak na první pomoc?

Základem všeho je vždy prevence, ale pokud už krizová situace nastane, je dobré vědět, jak správně postupovat!

U starších kojenců a batolat je častou příčinou dušení jídlo. Rozhodně je dobré dětem dávat kousky jídla co nejdříve. Právě dlouho podávané mixované jídlo, může hrozbu vdechnutí podpořit. Dávejte však dětem adekvátně velké kousky a vždy buďte u jídla přítomní. Nebezpečné mohou být velké kusy rohlíku a dalších potravin na žužlání, abyste děti zabavili. Pokud už dítě křupku nebo rohlík v ručce má, vždy je mějte na dohled. Pokud kočárek otočíte jiným směrem a mezitím si budete něco vyřizovat třeba na poště, ani nepostřehnete, pokud by se dítě začalo dusit. Je to tichý proces. Takové vdechnuté pečivo je i obtížné odstranit vypuzovacím mechanismem, protože v ústech působí jako lepidlo. Při ochutnávání bobulovin, luštěnin a ořechů a semen raději narušte strukturu plodin. Můžete je rozmixovat do jogurtu nebo přesnídávky či vyrobit ořechové mléko.

Dušení předmětem

Dítě do 3 let zkoumá nejen zrakem a hmatem, ale především ochutnáváním. Možná má právě vaše dítě období, že “dává vše do pusy”, nebo si na ně alespoň dobře vzpomínáte. Je to přirozený proces vývoje dítěte. I při tomto objevování světa je důležité mít dítě stále na dohled. V domácím prostředí je prevencí odstranit z dosahu všechny malé předměty, jako Lego kostičky, korálky, ale i magnety a baterky. Více o vdechnutí či spolknutí magnetu nebo baterky jsem psali zde. Druhá nejčastější příčina dušení dětí je hned po jídle vdechnutí hračky či předmětu. Pokud dítě ochutnává třeba prstýnek, v lepším případě jej vyplivne. Pokud jej spolkne, máme čas se poradit, co s tím. Pokud ale předmět vdechne, rozhodují vteřiny.

Další příčiny dušení

Nezřídka se zejména kojenci můžou dusit hleny či zvratky. Obezřetní buďme ale u dětí cca do 8 let. Pro kojence je rýma nejen velmi nepříjemná, ale může být i nebezpečná, hlavně při velkém zahlenění. Nepodceňujte tedy rýmu a odsávejte a co nejdřív naučte děti smrkat. I z toho důvodu není doporučen sirup na odhlenění pro děti do 2 let. Ze stejného důvodu dáváme zahleněným dětem vyvýšený polštář do postele. A jsme velmi opatrní u malých kojenců s refluxem

Zejména kojenci se můžou dusit i nepřipraveným prostředím. Ať už spí v posteli nebo v postýlce, pozor si dejte na polštáře, plyšáky, usínáčky, látkové pleny a vše, co by mohlo zakrýt dýchací cesty miminka. 

První pomoc při dušení

Pokud se dítě dusí, musíme ihned začít s vypuzovacími manévry. Střídáme 2 způsoby dle věku dítěte. Nikdy neobracíme dítě za nohy hlavou dolů. Kojence položíme na předloktí nebo stehno s cíleným náklonem a přiměřeným, ale dostatečným úderem do zad. Pozice na předloktí je vhodná jen pro mladší kojence, které v této poloze udržíme. Větší a těžší děti si položíme už na stehna. Není dostačující poloha pro odříhnutí “na tygříka”. Dítě je třeba dát do polohy obráceně, gravitace už vám napomůže. Starší dětí udeřte opakovaně do zad mezi lopatky ve stoje. Střídejte s prudkými stlačeními břicha či hrudi. Správné údery jsou velmi účinné.

Stlačení bříška jako vypuzovací manévr, který známe pod pojmem Heimlichův hmat, nikdy neprovádějte u kojenců. Pokud jste manévr i úspěšně udělali, vždy je nutné vzít miminko na sonografické vyšetření do nemocnice. Doktoři vyšetří, zda nedošlo k poranění bříška. Do jednoho roku totiž nejsou játra dítěte chráněna hrudním košem, jako u starších a dospělých.

Rizikové potraviny

Hlavně v létě je u dětí oblíbený párek v rohlíku. Touto oblíbenou, ale zrádnou potravinou se udusilo osmileté dítě! Možná se vám to zdá, jako nesmysl, ale svým tvarem může uvíznout v hrtanové části hltanu dítěte. Pokud dětem chcete dopřát tuto svačinu, ale chcete předejít vdechnutí, dejte párek a rohlík zvlášť. Rohlík můžete nakrájet na přiměřené kousky. Záchranáři varují před krájením párku na kousky, opět se dá vdechnout. Ořechy a semena raději zavádějte až od 3 let a vždy je vhodné mít dítě pod dohledem a jednotlivá sousta zapíjet vodou. Při konzumaci ořechů je sklenice s vodou nezbytností. V posledních letech došlo k několika udušení dětí hroznovým vínem. Mladším dětem raději hrozny překrojte. Jejich tvar a velikost mohou dokonce zablokovat dýchací cesty, a tak vypuzovací manévry nemusí být úspěšné. Pozor i na tvrdé bonbony, popcorn a žvýkačky, které děti mají tendenci polykat. Pokud raději kupujete lízátko než bonbony, z hlediska vdechnutí je to možná bezpečnější varianta. Dítě by však mělo být při lízání v klidu. Poskakující dítě s lízátkem nebo kartáčkem v ústech si může přivodit nehezký úraz. 

 

Máte zkušenost s vdechnutím či dokonce dušením u dítěte?

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (0 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Zatím zde není žádný příspěvek.

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů