Plané neštovice. Znáte příznaky?

zobrazeno 2717×

Vložil(a): Adrianita, 5. 4. 2022 11.02

Plané neštovice se šíří velmi rychle zejména v dětských kolektivech. Nezřídka se objeví epidemie neštovic ve školce, nevyhýbá se ani školákům. Jak neštovice poznat, jak je léčit a co dělat, pokud máme doma puberťáka, který je ještě neprodělal?

Plané neštovice jsou vysoce nakažlivým virovým onemocněním postihujícím zejména děti. Můžou se objevit i u dospělého člověka, který v dětství neštovice neprodělal. Původcem je virus varicella zoster , který zůstává v těle člověka i při vymizení příznaků. U většiny lidí zůstává v nečinnosti. K aktivaci viru může dojít v případě oslabené imunity nebo ve vysokém stáří. V tom případě se projeví jako pásový opar, který způsobuje tentýž vir. U lidí s velmi oslabenou imunitou, nebo u kterých se plané neštovice projevily téměř bezpříznakově, může dojít k opakované manifestaci planých neštovic. 

Šíření planých neštovic

Neštovice se šíří vzduchem kapénkami, tedy dýchacími cestami. Zejména v uzavřených prostorách se nakazí většina, které neštovice neprodělali. Nakazit se můžeme i přímým kontaktem s nakaženým. 

Neštovice prodělá většina nakažených dětí od 1 roku do 6 let. Inkubační doba je 14-21 dní, výjimečně i kratší. U kojenců dokonce až 28 dnů. Onemocnění se objevuje celoročně, nejčastěji v zimě a na jaře. Nakažený může nemoc přenášet již 2 dny před výsevem prvních pupínků a to až do zaschnutí poslední vyrážky, což je 2-3 týdny.

Nejčastější příznaky

Před výsevem vyrážky se může objevit horečka, průjem či zvracení, malátnost, bolest hlavy, svědění. U některých dětí horečka není vůbec, u jiných přetrvává i v průběhu nemoci. U zdravého dítěte je typický mírný průběh bez teplot, menší výsev vyrážky. Takový průběh je většinou bezrizikový, ale nepříjemný. 2-3 dny po prvních projevech se objevuje vyrážka nejprve na hlavě, postupně na trupu, břichu a končetinách. Někdy se může objevit i v ústech a krku. Po krátké době přechází vyrážka v puchýřky, které zasychají a mění se v krusty. Akutní fáze trvá maximálně týden, zaschlé puchýřky zmizí do 3 týdnů. Po prodělání neštovic vzniká dlouhodobá imunita, kdy se už dítě při setkání s virem varicella zoster.

Právě proto, že v dětství bývá průběh planých neštovic méně komplikovaný, nechávají své dítě v kontaktu s nakaženými dětmi svých přátel. Myslete stále na to, že se jedná o infekční onemocnění, které nemusí mít vždy lehký průběh. Já bych své dítě záměrně nakazit nenechala. Je však pravda, že neštovice u adolescentů, starších lidí či těhotných žen a novorozenců může být velmi rizikový.

Léčba

Výsev a velikost skvrn a puchýřků se liší dítě od dítěte. Základem je klidový režim na lůžk. Důležité je i zabránit škrábání vyrážky, což je to nejtěžší. Ostříhejte dítěti nehty, ať si vyrážku nerozškrábe a nezanese si tak infekci. Dítě by se nemělo po dobu, kdy má vyrážku ani koupat. Jen rychle opláchnout a osušit přikládáním ručníku. Oblečte dítě do prodyšného bavlněného oděvu, který nikde neškrtí a nekouše. Průběh neštovic zhoršuje pocení, slunce a prochlazení. Ohledně potírání vyrážky se poraďte s lékárníkem. Dříve se doporučoval tekutý pudr, který nahraďte vhodnou mastí. Jakmile se puchýřky začnou odlupovat, je kůže narůžovělá a může být i lehce vysušená. Tělíčko můžete promazat dětským máslem nebo krémem. Horečka je obranný mechanismus, který po pár dnech ustoupí, v opačném případě zahajte postupné snižování horečky. Zajistěte dítěti dostatek tekutin, proti svědění pomáhá i čaj rooibos. Imunita je oslabená, proto zajistěte dostatek vitamínů a podporu imunity. Lékaři někdy předepisují dithiaden pro neklid dítěte nebo jiné léky, postačí jen trpělivost a být dítěti nablízku. Pouze v případě akutních stavů a puchýřů v oblasti úst a krku zvažte předepsání antivirotik. Nepříjemný může být výsev vyrážky v okolí a uvnitř genitálií u děvčat. Účinné jsou sedací koupele z heřmánku. Dítě, které nosí pleny, nechte co nejvíce bez pleny. 

Při vysokých horečkách, akutních stavech, když jsou ložiská velká a puchýřky žlutě zakalené, nebo vždy, když se nám cokoliv nezdá, raději navštivte lékaře.

Plané neštovice v těhotenství

Jestliže těhotná žena v minulosti neprodělala neštovice, možná nákaza je v těhotenství velmi riziková. Pro těhotnou ženu jsou neštovice velmi rizikové, častý je horší průběh a hrozí i zápal plic. Až fatální následky hrozí dítěti v bříšku. Nejméně riziková je nákaza v druhém trimestru, kdy má dítě protilátky od matky. V prvním trimestru hrozí poškození končetin, zraku nebo opožděný vývoj. Riziková je také nákaza s blížícím se porodem, kdy může dojít až ke smrti novorozence.

Očkování proti planým neštovicím

Chcete-li ochránit své dítě před planými neštovicemi, je možné děti nechat naočkovat. Očkovat můžete děti již v útlém věku, v dospívání i v dospělosti. Zvažte všechna rizika očkování. Více se dozvíte v článku Jak podpořit imunitu dítěte při očkování?

Očkovat lze monovakcínou nebo kombinovanou vakcínou při očkování proti spalničkám, zarděnkám, příušnicím a planým neštovicím. Někteří rodiče očkují své dítě před nástupem do kolektivu, případně před narozením dalšího sourozence. Očkování proti planým očkováním není hrazeno ze zdravotního pojištění. Je však možné využít příspěvek na očkování, které pojišťovny nabízí v různých variantách.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (2 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Kamila Nová, 28. 2. 2023, 8.38

Snažím se kupovat vše co je šetrné k životnímu prostředí, a tak přechod na kalhotkové pleny z internetových stránek https://www.bamboolik.cz/latkove-pleny-a-plenkove-kalhotky/, pro mého syna byl nejen ekologický, ale také finančně výhodný. Neštovice měl ještě v období, kdy nosil pleny, a tak jsem ušetřila nemalé peníze za toto období, jelikož jsem ho nechala chodit bez nich, aby se mu puchýřky ještě nezanítili.

Fuga

Fuga, 10. 12. 2022, 8.36

já už se tak těšila, až je dostanou, protože synovi bylo už 10, tak jsem zvažovala i očkování

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů