Jak chránit pokožku a oči dětí před sluncem?

zobrazeno 2191×

Vložil(a): Adrianita, 21. 5. 2021 15.01

Dětská kůže je mnohem tenčí a citlivější než pokožka dospělých. Také neobsahuje tolik pigmentu melaninu, který se postupně vytváří až do období dospívání. Častá otázka rodičů zní, jak chránit před slunečním zářením novorozence a kojence. Tak malé děti je lepší vůbec slunci nevystavovat, pak není třeba je mazat nebo jim nasazovat sluneční brýle.

Do šátku či nosítka dítě raději schovejte pod bavlněnou plenu. Pozor si však dávejte na pleny umístěné na stříšce kočárku. Zejména, pokud ji máte napevno přidělanou. Pokud do kočárku neproudí vzduch, během chvíle se korbička rozehřeje na život ohrožující teplotu. Hrozí přehřátí a dehydratace. Pokud máte batole ve sporťáku, lze k němu přikoupit slunečník, který může sloužit i jako hezký doplněk. 

Vsaďte na prevenci

Obecné pravidlo zní, vyhýbat se přímému slunci v pravé poledne a v době, kdy je slunce nejsilnější. I na jaře, kdy je relativně mírné teplo, má sluníčko velkou sílu a snadno dojde ke spálení kůže. Od prvních paprsků tedy nezapomínejte na ochranu kůže, pokrývku hlavy a dostatečný pitný režim. Raději pořádně mazat, než později řešit spálení kůže. Nezapomínejte ani na partie, které jsou často opomíjené - uši, rty, krk, pěšinka na hlavě, nárty apod. Navíc je to ta nejlepší prevence proti pozdějšímu onemocnění rakoviny kůže. Pravidelně také hlídejte znaménka nejen u dětí a jakékoliv podezřelé změny konzultujte s lékařem.

Určitou ochranu také poskytuje volné bavlněné oblečení raději světlejších barev. V tmavých barvách hrozí větší přehřátí, světlé barvy sice propouští více slunečních paprsků, řešením je však použít opalovací krém i pod oblečení. Více o výběru opalovacích přípravků jsme psaly v článku Opalujete se zdravě?

Děti a sluneční brýle

Dětské oči jsou také velice citlivé, na použití slunečních brýlí u dětí se však odborníci jednoznačně neshodnou. Dejte proto na své vlastní uvážení. Dětské oko není zcela vyvinuté, velká část slunečního záření tak vniká přímo do oční sítnice, kterou může poškozovat.

Když už brýle, tak kvalitní. Na trhu seženete brýle pro děti již od 1 roku. Pokud je tak malé děti přijmou, budou je bez problému nosit i ve starším věku. Pokud je nosit nechtějí, nenuťte je a pořiďte raději pokrývku hlavy s kšiltem, nebo velký klobouk, pozor však na odraz slunce. Dříve panoval názor, že pokud dítě nosí tmavé brýle, může být světloplaché. K tomuto by však dle odborníků mohlo dojít, pokud by dítě mělo na očích brýle celý den a to po dobu několika týdnů.

Nedoporučují se sluneční brýle u dětí s vrozeným zákalem. Pokud má dítě jiné oční vady, raději nošení brýlý konzultujte s očním lékařem.

Jak vybrat kvalitní brýle?

Do brýlí investujte, pokud víte, že je dítě bude opravdu nosit. Brýle pro nejmenší často mají gumičku, aby dítěti brýle nepadaly, ale některé děti to zvládnou i bez ní. Kvalitní brýle musí mít 100% UVA, UVB, pokud mají i 100% UVC, je to jen výhoda. Vhodný materiál pro skla je polykarbonát. Dívá se přes něj dobře a je také odolný proti poškrábání. Obroučky by měly být co nejlehčí, neměly by tlačit za ouškama ani na nose. Zejména u dětí oceníte pružný plast, který má delší životnost. Brýle oceníte nejen v létě, ale i tam, kde se slunce odráží od vodní hladiny nebo od sněhu, a to v jakémkoliv ročním období. Oko ocení co největší skla, design nechte na dítěti. :-)

 

Zajímá nás, jak chráníte své děti před sluníčkem a jestli jste pečlivé i na jaře? Pořídili jste vaším dětem sluneční brýle a proč?

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (7 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Jana Novotná, 27. 4. 2023, 8.52

Na pokožku používáme samozřejmě ochranné krémy s vysokým UV filtrem. Oči mojí dcery chráním slunečními brýlemi, které jsem koupila na internetových stránkách https://www.hotovebryle.cz/, kde jsem vybrala brýle s protiskluzovým nosníkem, aby ji dobře držely na jejím malém nosíku. Oblíbila si je hned jak si je poprvé nandala a nechtěla je sundat ani večer, když měla jít spát.

Fuga

Fuga, 10. 12. 2022, 9.13

nám naše očařka doporučovala u dětí brýle ne, že se potlačuje přirozený reflex zorničky

na slunce moc nechodíme,to jsme raději doma,protože mě ze slunce bolí hlava,ale jinak děti chráníme před sluncem jak tu je doporučeno,jen se na ty kvalitnější brýle budu muset příští rok podívat.

patricia077

patricia077, 11. 6. 2021, 21.41

Mají brýle z optiky ale nosí především tam kde je to v našich podmínkách nutné například hory

Úča, 9. 6. 2021, 22.11

Každopádně souhlasím s péčí o pokožku k akutním opalovacím krémem . Hlavně ale je přímému záření nevystavovat , ale to ne vždy jde. S brýlemi souhlasím pouze pokud dítě trpí alergií a potřebují je

jitka46

jitka46, 8. 6. 2021, 23.06

zbytečně nevystavovat ostrému slunci, ani v dětství ani v dospělosti, a už vůbec někde na pláži

Teryk92, 1. 6. 2021, 19.48

Tak na ty brýle se musím podívat. Máme jen obyčejné.

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů