I v létě hrozí popálení. Na co si dát pozor?

zobrazeno 1567×

Vložil(a): Adrianita, 20. 6. 2022 17.34  (aktualizováno 23. 6. 2023 15.37)

Většina dětských úrazů se stane, když jsme s dětmi. Ať už doma, na zahradě nebo kdekoliv jinde. Výjimkou nejsou ani opařeniny či popáleniny. Na co si dát pozor v létě?

Přijde vám toho horka už dost? My vám ještě přitopíme. A ne, abychom vás trápily, ale abychom společně dbaly na prevenci. Léto je plné rozpálených grilů, ohnišť a ploch. Podělíme se s vámi na co si dát v létě největší bacha. Pokud už se stane nějaká nehoda, poradíme vám, jak na první pomoc. Obecně je to tak, čím je popálenina hlubší, tím je vážnější poškození. O to déle trvá i léčba a doléčení. 

Popálení patří mezi nejzávažnější dětské úrazy. Dochází k nim při opaření horkým nápojem nebo jídlem, případně vodou. Dále dotekem na rozpálenou plochu či předmět, jako kovové prvky na hřišti, plotna nebo kamna. Případně popálení ohněm či horkou párou, chemikáliemi nebo elektrickým proudem. Kamarádčin syn se loni v létě ošklivě popálil o rozpálenou motorku a půlku léta se nemohl koupat.

Nejvíce úraz popálením hrozí dětem cca od 10 měsíců do 4 let. Tyto děti je třeba mít pod neustálým dohledem a myslet na prevenci. Tedy nenechat bez dohledu horkou kávu na konferenčním stolku, nemít dlouhý ubrus na stole nebo například nenechat viset šňůru od konvice z kuchyňské linky. Více jsme psaly v článku Prevence a léčba popálenin a opaření. Prevence je samozřejmě důležitá i u starších dětí, ale tam už spíše spočívá v informační prevenci. Pětileté dítě by mělo vědět, že nemá sahat na horkou plotnu, otvírat zapnutou troubu nebo skákat přes rozpálené ohniště. Důležité jsou i informace u starších dětí. Je nutné, aby věděli, co může způsobit například elektřina, odhozený nedopalek nebo hrátky se sirkami.

Kontaktní popáleniny či opařeniny    

Kontaktní popálenina vzniká dotknutím se horké plochy. Nejčastější popáleniny vznikají při dotyku na tyto plochy: krb, kamna, gril, trouba, toustovač, žehlička na prádlo i na vlasy, rozpálené kovové nebo gumové prvky na slunci, lepidlo v tavné pistoli, prskavky. 

Naproti tomu k opařeninám dojde při koupání, svrhnutí horkých nápojů nebo na zahradách.

Stačí jeden dotyk na rozpálenou plochu a úraz je na světě. Jedná se o jeden z nejbolestivějších a nejzávažnějších úrazů u dětí. Jakmile vznikne na kůži puchýř, vždy je lepší navštívit lékaře. Nikdy puchýře nepropichujte, ani neřešte sami doma. Opět platí pravidlo, že čím je puchýř rozsáhlejší, tím závažnější je popálenina.

Zejména v létě hlídejte veškeré kovové prvky na hřištích a koupalištích, pozor i na kovové skluzavky. Chůze bosky je fajn na trávě, ale pozor na rozpálené plochy. Zejména u nejmenších může dojít opravdu k ošklivým popáleninám. Obezřetní buďte i na skákacích gumových plochách, které se mohou rozpálit až na neuvěřitelných 85-105 stupňů. 

Výjimkou není ani popálení vodou z rozpálené zahradní hadice, rozpálená může být i dlažba, kovová konev nebo třeba zahradní nábytek. V neposlední řadě nezapomínejte na riziko při bouřce. Pravidla jsou více méně známá, ale měly bychom s tímto nebezpečím obeznámit i děti. Dítě se nejspíš nepůjde schovat při bouřce do lesa, ale ví že je větší nebezpečí skrýš pod jedním stromem na vyvýšeném místě? Nebo, že se při bouřce nemá dotýkat ničeho kovového, běhat bosý po vlhké zemi nebo se koupat?

První pomoc

Základem je prevence, ale pokud už k úrazu dojde, je dobré vědět, co dělat. V případě popálení můžete postižené místo chladit proudem vody. Dejte ruku nebo jinou část těla pod tekoucí vodu. Rozhodně nechlaďte celé tělo, ale maximálně 5% povrchu tělíčka (1% je dlaň i s prsty). V opačném případě hrozí podchlazení, které může stav jen zkomplikovat. Pokud jsou popálené i další části těla, můžete chladit plenou namočenou ve studené vodě. Nikdy nechlaďte popáleninou mraženými sáčky apod. K lékaři vyražte při popáleninách hlubších nebo rozsáhlejších než 1% těla. První pomoc při transportu k lékaři souvisí vždy s chlazením. Popáleninu ničím nemažte ani do ní nic nestříkejte. 

U batolat je život ohrožující popálenina o rozsahu 5% těla, u dětí do 15 let pak více než 10%. Popáleniny takového rozsahu vyžadují vždy hospitalizaci.

Pokud dítě na sebe převrhne horký nápoj nebo spadne do ohniště, nikdy nesundávejte oblečení. Je třeba zkontrolovat, zda není oděv přiškvařený ke kůži, případně je nutné chladit přes oblečení. Pokud byste sundali takový oděv, hrozí, že byste strhli i kůži dítěte, což jeho stav výrazně zhorší. Pokud na dítěti vzplane oblečení, pak dítě zastavte, povalte a válením uhaste oblečení. Pokud možno ránu sterilně překryjte a současně chlaďte. 

Na hojení popáleniny můžete použít masti z lékárny, sádlo i bambucké máslo a tlaková masáž. Zhojená kůže je také jemná a citlivá na vysychání a popraskání. I o zahojenou kůži je nutné pečovat speciálními mastmi a gely, masážemi, tlakovými obvazy nebo obleky. Později může následovat terapie biostimulačním laserem. 




 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (0 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Zatím zde není žádný příspěvek.

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů