Celiakie

zobrazeno 4359×

Vložil(a): Jana N., 20. 4. 2015 23.28

Celiakie je celoživotní onemocnění tenkého střeva vyvolané bílkovinami obsaženými v pšeničné mouce – lepku. Lepek najdete v malém množství také v žitu, ječmeni a ovsu. Pokud nesnášíte lepek, nutně to neznamená, že trpíte celiakií. Více o tomto onemocnění si přečtěte na následujících řádcích.

Onemocnění vzniká u lidí, kteří k němu mají genetický předpoklad a konzumují lepek. To jsou dvě základní podmínky nemoci. Pokud se nemoc jednou projeví, je jí pacient ohrožen celý život. Kdykoliv přeruší bezlepkovou dietu, nemoc se vrátí. Celiakie není alergie. Lepek spouští v těle pacienta zatím neznámým způsobem reakci proti vlastnímu tělu, zejména proti sliznici tenkého střeva. Ta je postupně zcela zničena a pacient tak má výrazně narušené vstřebávání důležitých živin.

Tato nemoc se může projevit kdykoliv v dětství i dospělosti a může mít různé projevy. U dětí se nejčastěji objevuje brzy potom, když jim do stravy přidáme potraviny obsahující lepek jako např. krupičnou kaši, piškoty, polévky zahuštěné moukou. U dospělých se nemoc vyskytne často po duševní nebo tělesné zátěži, např. operaci, u žen to může být porod. Do doby než se u nich nemoc zjistí, může člověk trpět nevysvětlitelnou chudokrevností, jež je způsobena poruchou vstřebávání důležitých vitamínu ze střeva pro krvetvorbu v kostní dřeni.

Projevy

Celiakie se projevuje průjmy, plynatostí, bolestí břicha, nedostatkem vitaminu D (tedy křivice a osteoporóza), chudokrevností, nepřibíráním na váze (u dětí), hubnutím (u dospělých). Vyskytují se i svědivé vyrážky na loktech a kolenou, hýždích a ramenou. V ústech se mohou opakovaně tvořit afty a vřídky. Ženy mohou být neplodné. 

Celiakie se může někdy objevit společně s jinými onemocněními, která ji mohou předcházet nebo následovat. Jsou to cukrovka 1. typu, imunodeficience IgA, onemocnění štítné žlázy, neplodnost a kožní choroba zvaná dermatitis herpetiforis During.  

Poměr celiatiků a zdravých jedinců je u nás odhadován na 1:200, tzn., že registrujeme asi 50 000 jejích případů.

Lepek u dětí

U dětí se doporučuje zavádět lepek do stravy kojence až po ukončeném 6. měsíci věku. Střevo malého kojence je ještě nezralé a velmi snadno zranitelné. Věkem se ochranná bariéra střevní sliznice upevňuje a zranitelnost a propustnost se tak zmenšují. Pokud děti trpí celiakií, trpí na průjmy a mají nápadně zapáchající stolice. Trpí bolestmi břicha. Břicho se začíná postupně zvětšovat. Ztrácejí chuť k jídlu a jsou často plačtivé a mrzuté. Ubývají na váze a málo rostou.

Diagnóza

Nemoc se potvrdí pomocí krevních testů a biopsií tenkého střeva a histologickým vyšetřením.

Léčba

Léčba celiakie znamená celoživotní bezlepkovou dietu. Při ní se zdravotní stav pacientů rychle zlepšuje. Nepoznaná a neléčená celiakie je závažným i život ohrožujícím onemocněním.

Rozdíly mezi alergií na lepek a celiakií

Původ a reakce

Zatím co celiakie je zprostředkována zejména protilátkami typu IgA a má autoimunitní charakter (imunitní systém při konzumaci lepku napadá tenké střevo), alergie na lepek je zprostředkována protilátkami typu IgE zaměřenými proti lepku.

Příznaky

Jak už bylo uvedeno, u celiakie jsou nejčastějšími projevy průjem, nadýmání, poruchy vstřebávání živin, únava, neprospívání a poruchy růstu dětí, zvýšená kazivost zubů, afty, chudokrevnost. U alergie jsou to pak projevy jako svědění v ústech a krku, bolest žaludku, zvracení, průjem, nadýmání, rýma, dušnost, kopřivka, ekzém.

Nástup příznaků

Zatímco u celiakie je nástup příznaků pomalý, zpravidla hodiny až dny po konzumaci lepku, u alergie na lepek je nástup příznaků rychlý, obvykle se projeví ihned nebo za desítky minut po konzumaci lepku.

Kde se léčí

Zatím co celiakie se léčí na gastroenterologii, alergie na lepek se léčí na alergologii.

Diagnostika

Diagnóza Celiakie bývá stanovena na základě různých vyšetření střev a krevních testů. Alergie na lepek se stanoví na základě  krevních nebo kožních imunologických testů.

Trvání

Celiakie je záležitostí celoživotní, nezávisí na věku. Alergie na lepek nemusí být celoživotní, někdy sama odeznívá, častěji v dětství.

Vyléčitelnost

U celiakie zatím není známa možnost úplného odstranění nemoci. U alergie na lepek je možné vyvolat toleranci organismu vůči lepku.

Maminky máte zkušenost s celiakií? Trápí vás nebo vaše dítě? Jak situaci zvládáte?

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
5

Pojmy použité v článku:

  • biopsie

    odebrání vzorku tkáně tlustého střeva a jeho následném vyšetření pod mikroskopem

  • dermatitis herpetiforis During

    kožní choroba; projevuje se vyrážkami podobnými oparu na loktech, kolenou, hýždích a v obličeji

  • histologický

    (vyšetření) - mikroskopické vyšetření malého kousku tkáně

  • imunodeficience IgA

    chybí protilátky IgA, které jsou důležité pro slizniční imunitu

  • křivice

    onemocnění dětí, vyvolané nedostatkem vitamínu D; bývá způsobeno nedostatečnou výživou a nedostatkem slunečního záření

  • osteoporóza

    řídnutí kostí

Diskuze k této stránce (18 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

naštěstí jsem se s tímto v rodině nesetkali,musím zaklepat.

Minnie, 24. 8. 2020, 15.10

Je to šílený, manžel má celiakii a je to mazec, doufáme že u dětí se to neprojeví. Hlavně ty ceny za potraviny jsou přemrštěné.

Žofinka

Žofinka, 2. 7. 2018, 8.25

Také mám ve svém okolí a je to tedy děs a ty ceny, chudáci lidi

Anezzka, 15. 10. 2017, 13.39

Manžel ma celiakii a ano, je to trochu komplikace....doufám, ze to deti nezdedi. Naštěstí v dnešní době uz neni tak težké něco sehnat, rok od roku je to snazší, ale bez domácí pekárny bych žít nechtěla.

Mygara

Mygara, 28. 3. 2017, 17.11

mám známou, kde má manžel a dcera a je to mazec vše pořád číst. Nekupuje kvůli tomu např. i váženou šunku, protože nezná přesné složení

Anezzka, 15. 10. 2017, 13.40

Ve většině obchodu se da složení zjistit, některé obchody maji symbol bezlepku primo u vyrobku. Nejlepší je na to Glóbus

Fuga

Fuga, 9. 2. 2017, 13.53

díky za krásné rozlišení

Adrianita, 4. 10. 2016, 5.52

Přehledný článek.

mckvak, 24. 6. 2015, 6.26

Zajimave cteni.

janicka2, 17. 6. 2015, 14.55

Vůbec lidem s celiakií nezávidím.

Janak, 9. 6. 2015, 22.57

Velice poucne zpracovany clanek.

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů