Jak se správně starat o svou pračku

zobrazeno 569×

Vložil(a): Adrianita, 9. 1. 2024 12.20

Pračka slouží k praní prádla. Aby nám tento důležitý spotřebič vydržel co nejdéle, aby plnil svou funkci, je třeba se o něj pravidelně starat. Pokud je pračka špinavá, zapáchá, prádlo není vyprané, je třeba ji řádně vyčistit. V článku Vám dáme tipy, jak na (nejen) čistou pračku.

Ať už perete “běžné” prádlo nebo látkové pleny, je třeba pračku pravidelně čistit. Nedoporučujeme čekat, až to bude potřeba, důležitá je prevence. Při praní se držte pravidla všeho s mírou. Velké množství pracího prášku či aviváže pračku zanáší. Jaké prací prostředky doporučujeme jste se od nás mohly dozvědět v článku Perme chytře a ekologicky

Přijde vám, že vaše pračka či dokonce prádlo nevoní nebo že už nepere jako dřív? Není třeba kupovat novou pračku, stačí ji důkladně vyčistit.

Proč čistit pračku?

Abyste měly čisté prádlo, je třeba mít čistou pračku. Pračka je spotřebič, který používáme velmi často, někdy i víckrát za den. V pračce se usazují nejen zbytky pracích prostředků, ale vliv na její spolehlivost má i tvrdá voda, vlhkost. To vše způsobuje nejen vodní kámen, ale je to ideální prostředí i pro bakterie a plísně. Pračku je třeba čistit dle potřeby, většinou alespoň jednou za měsíc.

K čištění pračky postačí ocet nebo bílý ocet a kyselina citronová, případně jedlá soda. Dále houbička nebo lufa a pár hadříků. 

Co v pračce vyčistit

Nejprve je třeba vyčistit zásobník pračky. Pokud používáte při praní prací prášek, doporučuji sypat přímo do bubnu. Prací gel můžete lít rovnou do zásobníku a místo aviváže zkuste vyzkoušet ocet nebo roztok kyseliny citronové, případě pár kapek oblíbeného éterického oleje. Zásobník pračky pokapejte octem a nechte chvíli působit, potom vyčistěte houbičkou, opláchněte horkou vodu a nechte vyschnout. Pokud je zásobník velmi znečištěný a jsou na něm usazeniny, namočte hadr do teplého octa s kyselinou citronovou a nechte dostatečně působit. Poté vydrhněte kartáčkem a hadrem. Nezapomeňte vyčistit i otvor než do něj zásobník zpět dáte. Stačí otřít octovou vodou.

Další na řadě je buben. Nejprve odstraňte z bubnu, záhybů na dveřích a těsnění veškeré nečistoty. Pokud je těsnění hodně špinavé nebo plesnivé, nechte chvíli působit ocet a poté vyčistěte. V opačném případě stačí octem postříkat a vytřít. Do bubnu nasypte kyselinu citronovou a zapněte na krátký režim na minimálně 60 stupňů. Některé pračky mají přímo program čištění bubnu.

A nakonec nám zbývá filtr pračky. Každá pračka má vpředu dole dvířka, která málokdo čistí. Dvířka stačí otevřít a do nádoby vypustit přebytečnou vodu z hadičky. Pod tekoucí vodou potom očistěte sítko, které jste odšroubovali. Případně vyčistěte octem. Nezapomeňte opět na otvor, ze kterého jste sítko vytáhli. A je hotovo.

Zápach z pračky

Výše zmíněný postup většinou zabere i na zapáchající pračku. Pokud pračka zapáchá hodně, pak vymáchejte hadry v octu nebo přisypte k hadrům do pračky jedlou sodu a zapněte program na 90 stupňů. Zkuste také vyčistit odtokovou hadici peroxidem vodíku, případně ji vyměnit za novou. 

Tipy na závěr

  • Perte častěji prádlo na 60 stupňů, aby se rozpustily či odplavily nečistoty
  • Po praní pračku i zásobník větrejte
  • Bílý ocet místo aviváže zajistí měkké prádlo, esenciální olej jemnou vůni
  • Těsnění na dvířkách je lepší vyčistit a usušit po každém praní, předejdete tak usazováním nečistot

 

Zajímá nás, jak často čistíte pračku a jakým způsobem? Jaké jsou vaše vychytávky? Co byste se rády od nás dozvěděly příště?

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (0 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Zatím zde není žádný příspěvek.

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů