Je nutné v těhotenství změnit šatník?

zobrazeno 589×

Vložil(a): Adrianita, 20. 1. 2020 9.40  (aktualizováno 1. 8. 2023 9.26)

Plánujete miminko nebo jste již v očekávání a přemýšlíte, co vše bude třeba dokoupit do vaší skříně? Je vůbec nutné kupovat spoustu oblečení a raději hned o číslo větší? Dáme vám pár tipů.

S rostoucím bříškem už vám některé oblečení možná není pohodlné nebo je vám dokonce malé. Přesto není třeba panikařit a utrácet spoustu peněz, navíc má každá žena jiné proporce a také potřeby. Je zcela přirozené, že se vám v těhotenství zvětší nejen bříško, ale i prsa a pár kilo navíc se podepíše nejspíš i na dalších proporcích. Pokud nepřiberete více než je zdravé nebo netrpíte například preeklampsií, kdy je v těle zadrženo větší množství vody, velikost těhotenského oblečení je často stejná jako běžná konfekční velikost. Pokud si nechcete pořizovat speciální těhotenské oblečení, pak si většinou vystačíte s oblečením o číslo až dvě větší. V každém případě je třeba měřit a zkoušet, aby jste oblečení nejen snadno oblékla, ale především vás nikde netlačilo a cítila jste se v něm příjemně.

Kdy začít s nákupy a co pořídit

Vzhledem k tomu, že první trimestr nejde těhotenství co se fyzických změn týká na ženě poznat, s nákupy klidně počkejte na dobu, kdy to bude aktuální. Jakmile už vám nebudou pohodlné vaše kalhoty či vám bude těsné tričko, vyrazte na nákupy. Počítejte s tím, že bříško budete mít jen 2 roční období, proto nedělejte zásoby oblečení na celý rok.

Každá žena má v určitém období jinak velké břicho, a proto zbytečně neutrácejte. Některé oblečení by na vás mohlo plandat, jiné by v daném období už mohlo být příliš těsné. Dokonce není třeba kupovat ani speciální těhotenské oblečení, stačí si pořídit jen o něco větší kousky v běžném obchodě. Těhotenské oblečení bývá dražší, navíc ho nevynosíte dlouhou dobu. Pokud si pár kousků koupíte, můžete si je nechat na další plánované těhotenství nebo poslat dál. Koukněte se na bazárky nebo mrkněte do second handu, možná objevíte skvosty.

Pokud pořizujete nové svršky, jako trička, mikiny, svetry a šaty, vybírejte takové, aby jste je využila i při kojení. Já jsem poprvé otěhotněla na podzim a bříško se začalo kulatit na jaře, do té doby jsem unosila své běžné oblečení, spoustu triček mi kupodivu bylo i před porodem, bříško jsem měla menší. Pořídila jsem si těhotenské legíny a džíny a pak jen dvě trička, které byly zároveň i kojící, v létě při kojení jsem je hodně využila. Také jsem si koupila 2 kojící podprsenky, které jsem ale nikdy nepoužila tak, jak byly navrženy. Větší podprsenku bude potřebovat většina těhotných a kojících žen, dle mé zkušenosti stačí klasická kvalitní podprsenka. Velmi pohodlné mohou být také volné šaty a nezáleží na tom, jestli je budete nosit v zimě nebo v létě. Vždy raději volte prodyšné přírodní materiály. V létě sáhněte po bavlně a lnu, v zimě spíše po merino vlně. Myslete na to, že šaty nejspíše využijte i při kojení. Pokud jsou až ke krku, možná vás zahřejí, ale nenakrmíte miminko. Koukejte po šatech košilových, zavinovacích, případně přímo těhotenských, nebo alespoň s výstřihem.

K šatům vám budou sedět nejen legíny, ale i těhotenské punčochy (narozdíl od klasických je vytáhnete až k podpaží), případně těhotenské skinny jeany.

Při druhém těhotenství jsem měla mnohem větší břicho a oblečení mi tolik nesedělo, tentokrát mi bříško narostlo v létě a až do zimy se týden co týden zvětšovalo. Stačily mi dvoje těhotenské kalhoty, které jsem ulovila za pár kaček v “sekáči”. V létě jsem nosila pár těhotenských triček s krátkým rukávem, které jsem využila i při kojení. Na podzim jsem se schovala do těhotenských triček s dlouhým rukávem.

Těsnou bundu jsem zvětšila o těhotenskou vsadku, kterou jsem poté využila při nošení synka v šátku.

V neposlední řadě ulevte svým nohám díky ponožkám s volnějším lemem.

Velmi tedy záleží nejen na proporcích těhotné maminky, které mohou být při jiných těhotenstvích různé, ale i na ročním období.

Jakou pořídit podprsenku

Jestliže počítáte s tím, že budete kojit kdekoliv, ale moc se vám nezamlouvá představa, že vytáhnete celé ňadro, pak zauvažujte nad kojící podprsenkou. Tyto podprsenky mají odklápěcí košíčky a není třeba halit se do látkové pleny. Pokud si vyberete podprsenku, kterou můžete dost povolit, můžete do ní investovat ještě před otěhotněním.

Podprsenka, která vám bude pohodlná i v těhotenství, ale i v šestinedělí a celé kojící období, by neměla mít kostice. V těhotenství i při kojení jsou bradavky velmi citlivé, proto zkontrolujte, zda látka přes bradavky nemá žádné švy, gumičky a krajzlíky. Zejména na začátku kojení, kdy mléko teče proudem, budete nosit podprsenku i v noci, myslete proto i na tohle.

Chcete i v těhotenství vypadat hezky a děsíte se mdlého těhotenského spodního prádla? Buď si pořiďte běžné spodní prádlo, které vám bude sedět a bude se vám líbit, nebo si nechte ušít spodní prádlo na míru. Dnes již koupíte těhotenské prádlo v atraktivních designech. I kalhotky by vám měly být pohodlné a neměly by škrtit. Zvolte raději ty s nižším pasem a dbejte hlavně na kvalitní bavlnu a biobavlnu. 

A co boty?

Dbejte hlavně na pohodlí, nejen při nošení, ale i obouvání. Pokud si pořizujete nové boty, vyhněte se zbytečnému šněrování, spoustě pásků apod. S velkým břichem budete ráda, že se obujete bez nadměrného ohýbání. V létě využijte určitě žabky, nebo jinou nazouvací obuv a baleríny s mírným podpatkem či zdravotní stélkou. V zimě vsaďte na kozačky s dostatečně širokou stélkou, na malém podpatku. Pokud se rozhodnete pro barefoot boty, neprohloupíte.


 

Zajímá nás, jaké oblečení jste si v těhotenství a při kojení pořídila vy?

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (1 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

milujici.teticka36, 15. 8. 2023, 8.51

Jako když bych to brala podle sebe, tak bych potřebovala dvě skladové haly od https://www.promohaly.cz/skladove-haly-montovane protože jsem toho oblečení měla fakt hodně. Takové změny postavy jsem v životě nezažila a teda doufám, že už nezažiju. Jinak teda taky doporučuji barefoot boty. Což ale využijete jen v momentě, že jste těhotní v teplých měsících jako já.

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů