Zero waste a škola. Jde to dohromady?

zobrazeno 1714×

Vložil(a): Adrianita, 25. 8. 2020 22.20  (aktualizováno 10. 9. 2020 19.46)

Sešity, obaly, láhve, uchování svačiny… Jde vůbec vybavením do školy šetřit přírodu? Ano, a není to tak složíte! Poradíme, jak na to!

Sešity a obaly

Zejména na základních školách je v seznamu pomůcek hned několik sešitů, které většinou musí být obalené, a mnozí učitelé lpí i na obalení učebnic. Pokud kupujete sešity poprvé, nekupujte úplně nové, ale recyklované, které seženete již v každém papírnictví. Trvá-li některý učitel na přesném typu sešitu nebo konkrétním počtu stránek, využijte sešit do posledního listu. To však platí i pro recyklované sešity. Pokud máte doma staršího školáka, zkontrolujte všechny sešity z loňského roku, a pokud jsou sotva z poloviny popsané, ať v něm dítě pokračuje i další rok.

Co se týče obalů, není třeba kupovat igelitové či jiné neekologické obaly. Dnes seženete třeba obaly z použitých pytlů od jedlé sody nebo si jednoduše doma vyrobte papírové obaly. Ve volných chvílích doma i ve škole si dítě může vylepšit vzhled obalu jejich pomalováním.

Na středních školách už jsou často tolerovány i laptopy, ne však na každé škole či u každého učitele. Pokud je to možné, ať si jej vaše dítě do školy přibalí.

Svačiny

Připravujte chutné svačiny spolu s dětmi a potom je uložte do plechové dózy nebo látkového obalu, například z biobavlny, či voskovaného ubrousku. Tipy na svačiny naleznete v článku Zdravé svačiny pro děti (nejen) do školy. Pokud si svačiny děti kupují sami v pekařství či jinde, ať si je nechají zabalit do vlastního přineseného obalu. Za mých mladých let se svačina balila do papírových ubrousků, které se přilepily na svačinu a v mikrotenovém sáčku se svačina akorát zapařila. Navíc tato varianta není vůbec ekologická.

Vyberte i kvalitní láhev na vodu, starším dětem a studentům můžete pořídit láhev skleněnou. O materiálech lahví jsme psaly v článku Víte z čeho vaše děti pijí? Neobejde se vaše dítě bez brčka? Zapomeňte na plastová, na trhu se dají sehnat nerezová, skleněná, bambusová, ze slámy, kukuřice apod.

Obměňte plast

U jakékoliv z pomůcek, které kupujete nové, se dívejte na materiál. Vždy dejte před plastem přednost jinému materiálu, pokud je to jen možné. Pravítko kupte dřevěné, kružítko kovové, místo plastové krabičky použijte látkový ubrousek, plastovou láhev vyměňte za nerezovou apod. Některé plasty jsou možná odolné, ale čím více plastových materiálů budeme kupovat, tím více bude planeta plasty zamořena. Pokud již máte nějaké výrobky z plastu, používejte je, dokud je to možné, případně je recyklujte. Starou krabičku na svačinu můžete použít jako krabičku na plastelínu apod.

Je to třeba?

Opravdu vaše dítě potřebuje každý rok novou aktovku, batoh nebo pouzdro? Kupujte kvalitní batohy, nejlépe rostoucí, nové pořiďte při opotřebení, nebo pokud z něj dítě vyroste. Nejvíce zero waste je pořídit aktovku či batoh z druhé ruky, navíc i ušetříte. A své již nepotřebné pomůcky také pošlete do světa. Při výběru učebnic projděte antikvariáty, jsou i specializující se na učebnice. Oslovte starší studenty nebo se zúčastněte bazarového prodeje učebnic, které zařizují střední školy.

Po prázdninách do lavic v novém outfitu zní nepsané pravidlo. Projděte internetové bazárky nebo prohledejte second handy, možná ulovíte skvosty. Pokud chcete dětem pořídit nové oblečení, sázejte na kvalitu a vybírejte z rostoucích kousků, které vydrží i několik let. Aby vaše dítě stále nehledalo přezůvky nebo cvičky, uložte je do látkových sáčků na obuv.

 

Přemýšlíte také nad dopadem nadužívání plastů na naši planetu? Daří se vám aplikovat zero waste i s nástupem dětí do školy?

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (10 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Fuga

Fuga, 12. 12. 2022, 11.17

já jsem dětem ušila na svačinu látkové pytlíky a knihy balíme do starých tapet )

novaklen, 20. 1. 2022, 15.51

Super článek. Právě o minimalizování odpadu se teď doma taky snažíme. Ráda bych něco takového vnesla i do své firmy, ale tam to bohužel bude trochu složitější. Nějaké kroky už jsem ale podnikla a vypadá to, že to už pomalu přináší své ovoce. Před pár dny jsem totiž podávala roční hlášení o produkci odpadů za rok 2021, viz https://ecoservis.eu/rocniho-hlaseni-o-produkci-a-nakladani-s-odpady-za-rok-2021-podane-v-roce-2022/ a zjistila jsem, že oproti předchozímu roku jsme opravdu vyprodukovali méně odpadu, což je podle mě super.

Gustawka, 5. 9. 2021, 18.28

Snažím se plast co nejvíce omezit

Aneta Jiřičná Bendiková, 21. 12. 2020, 16.23

zero waste miluji,takže si myslím,že i na sešitech by to bylo skvělé ♥

snany, 20. 9. 2020, 11.03

Na sešity lze pořídit látkové nebo papírové obaly, vše lze i vyrobit doma (ve škole se i učí jak vyrobit papírový obal).Na svačinu máme skleněné sklenice ( na jogurt, domácí tvarohovou sladkou pomazánku, puding), které používáme stále dokola. Jen na pití máme plastové láhve, skleněné nám nevyhovovaly. Plastové pravítko nám paradoxně vydrželo déle než dřevěné. Oblečení kupujeme nové, protože nemám čas ani energii shánět někde použité.

Katka

Katka, 24. 10. 2020, 13.11

My máme bazar u domu a většinou tam kupuju zejména rifle sobě i dětem, už jsme takhle ušetřili spoustu peněz, přírodu i ruce čínských dělníků.

Lenourecek, 18. 9. 2020, 21.45

Skvělé nápady a dobré zamyšlení Díky za něj

Teryk92, 17. 9. 2020, 19.04

Dobré tipy. Plastů je opravdu hrozně moc.

Katka

Katka, 12. 9. 2020, 16.00

Dcera si letos sešity vůbec obalovat nebude. Co má syn atypický pracovní sešit, tak jsem se na to taky vykašlala. Vybírat z 30 různých obalu mě fakt nebaví. Sáčky na obuv nevedeme, ve škole jsou skříňky. Mají stejné krabičky na svačinu už několik let. Aktovku má syn letos do 4 třídy stejnou, půl roku si odpočinula ve skříni tak je jako nová 😉

patricia077

patricia077, 11. 9. 2020, 16.54

Musím se přiznat, že obaly na sešity fakt neřeším, jsem ráda když seženu na ty atypické sešity vůbec nějaké, navíc sešity kupuje škola z peněz, co jsme dali, takže sami je nekupujeme. Svačiny nebalím do igelitu ani plastu na jedno použití, takže v tom jsme ok. Sáčky na boty a věci máme látkové. Jinak se samozřejmě snažíme omezovat plasty

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů