Máme požádat o odklad školní docházky?

zobrazeno 5706×

Vložil(a): NikolaJ, 24. 11. 2015 22.06  (aktualizováno 21. 2. 2019 18.11)

Máte doma předškoláka a zdá se vám, že na školu ještě není dostatečně zralý? Může odklad dětem pomoci, nebo je to pouze fenomén dnešní doby? Někteří rodiče si myslí, že tím svému dítěti prodlouží dětství. Ale je tomu opravdu tak?

Povinná školní docházka

Podle zákona u nás školní docházka začíná v šesti letech dítěte. Dítě by mělo nastoupit do školy v září, které následuje po oslavě šestých narozenin. Většina dětí v tomto věku do školy nastoupí. Za určitých podmínek však lze požádat o roční odklad, kdy dítě místo do školy opět nastoupí do školky. To však musí posoudit pedagogové u zápisu a paní učitelky ve školce. Ti navrhnou konzultaci v Pedagogicko-psychologické poradně. Někdy s odkladem přijdou i sami rodiče. 

Odklad z pohodlnosti nebo pro dobro dítěte?

Jako hlavní příčiny odkladů jsou uváděny logopedické vady a poruchy řeči, poruchy pozornosti a soustředění, opožděný vývoj řeči a nerozvinutá grafomotorika.

Někteří rodiče žádají o odklad s domněnkou, že jejich ratolest přeci nemůže vydržet sedět několik hodin v lavici. Mají pocit, že jim tím prodlouží dětství. Často k tomu dochází také proto, aby mladší sourozenec získal „bod“ do školky za staršího sourozence a děti tak alespoň jeden rok chodily společně.

S žádostí o odklad nejčastěji přicházejí rodiče nebo učitelé v mateřské školce. Ať už je podnět z kterékoliv strany, je vždy nutné nechat dítě vyšetřit a zjistit tak skutečnou fyzickou i mentální vyzrálost. Odklad „z rozmaru“ rodičů je zbytečný a často to dítě spíše zbrzdí ve vývoji. Odborníci stále poukazují na to, že spousta odkladů je zbytečných. 

Mám kolem sebe kamarádky, které mají právě děti ve věku kolem pěti, šesti let. Mnoho z nich hledá důvod, proč dítě nedat do školy od šesti, ale požádat o odklad. Jedna to odůvodňuje tím, že chlapeček v pěti letech špatně mluví, druhá zase říká, že holčička je prakticky nezvladatelná. Oba mají mladší sourozence a vodit děti společně do školky je jednodušší, než je rozvážet do dvou zařízení a navíc se po večerech se starším učit. Otázkou tedy je, do jaké míry jde o pohodlnost, a kdy je to opravdu tak důležité?

Učení hrou, ale ne za každou cenu

Ačkoliv mnozí z nás považují nástup do první třídy za obrovský mezník v životě dítěte, ve skutečnosti nejde o takovou změnu. Již jako předškolák má dítě určité povinnosti a věnuje se částečně přípravě do školních lavic. Je pravda, že první třída klade určité nároky na zralost a vývoj dítěte. To by mělo být schopné vydržet sedět v klidu a udržet pozornost.

Pro děti, které jsou ve vývoji trochu pomalejší nebo mají výraznější problém s řečí, je odklad určitě vhodný. Nejde ani tak o to, že by místo jedniček dostávalo horší známky, ale spíš o to, že by se jim ostatní děti mohly smát. A všichni víme, že děti umí být v tomto ohledu dost „kruté“. Naopak ve školce se tento problém mezi mladšími dětmi „smaže“ a dítě si tak nebude připadat méněcenné.

Další důvod, proč dítěti odložit školní docházku, často bývá velikost. Velmi malé a drobné děti mohou být fyzicky v nevýhodě. Důležitá je nicméně psychická vyspělá. Jak se tedy v takovém případě rozhodnout? Opět je rozhodnutí převážně na rodičích. Lékař i psycholog udělá posudek, ale v konečném důsledku se musí rodiče rozhodnout sami. Menší vzrůst není pádným důvodem pro to, aby dítě zůstalo ve školce, když je chytré. 

Odklad s rozumem

Odborníci apelují na to, aby rodiče více zvážili nutnost odkladu školní docházky. Šest let není nijak brzy. Například ve Velké Británii začíná školní docházka už v pěti letech, a to není žádná výjimka. Podobné je to také v Německu a v dalších zemích. V mnoha případech šly děti do školy o rok později zcela zbytečně. S novelou zákona se však manipulace s odklady dost zkomplikovala. K odkladu je potřeba vyjádření školského poradenského zařízení a odborného lékaře nebo klinického psychologa.

Pokud se rozhodnete pro odklad, je nutné mít na mysli, že získaný rok navíc by dítě nemělo promarnit a tato doby by měla být maximálně věnována jeho osobnímu rozvoji.

Nejste-li si nástupem svého dítěte do školy opravdu jistí, ale do školky už jej poslat nechcete, může být pro vás řešením Přípravná třída. Děti tam zažijí režim velmi podobný škole. Ostatně, o tom se více dočtete v článku Přípravka jako řešení předškolního vzdělávání. S dotazem se také můžete obrátit na odborníky z naší Pedagogicko-psychologické poradny.

Pokud se pro odklad rozhodnete, nezapomeňte, že se k zápisu do základní školy musíte stejně dostavit. Doložit musíte dva odborné posudky, a to od školského poradenského zařízení a odborného lékaře.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
1

Diskuze k této stránce (82 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Aneta Jiřičná Bendiková, 30. 12. 2020, 12.08

prvorozený a druhorozený odklad měli,třetí a čtvrtý určitě mít taky bude,budu si za tím stát.

Lauris, 1. 5. 2020, 10.13

Ahoj holky, my přesně tohle řešili loni a nakonec se pro odklad rozhodli, naše dcera byla a je drobeček ale letos tomu už aspoň přizpůsobíme školní aktovku a pomůcky.

Rebeka, 13. 3. 2020, 9.03

Dobrý den,mame syna předškoláka,v poradně mě výslovně řekli,že ho musíme dát do školy,ale já jsem s manželem přesvědčená,že by mu odklad určitě neuškodil,tak teď nevíme,musíme ho dát?

Zdeňka S., 5. 3. 2019, 17.10

Taky byl teď a dcerou ve třídě jeden kluk a po měsíci ho vrátili zpět do MŠ.

patricia077

patricia077, 28. 6. 2019, 6.50

Fakt?

Ketris

Ketris, 2. 3. 2019, 21.43

Diky za clanek, snad nase mala bude v pohode a dostatecne vyspela..

jitka46

jitka46, 23. 2. 2019, 23.05

Nikomu, koho znám, to zatím neuškodilo.

snany, 23. 2. 2019, 20.51

Složitá problematika, rodiče své dítě znají nejlépe a žádný rodič vědomě nedělá nic aby dítěti uškodil. I když PPP odklad "nedoporučí/ doporučí stejně mají poslední slovo rodiče. Máte pravdu, odkladu je hodně.

patricia077

patricia077, 23. 2. 2019, 21.37

Jj sousedka dala synovi odklad v PPP říkali at jde ale byla ráda že to udělala a když ho vidím kamarád moji dcery tak souhlasím je hravý atd

jkubeso, 22. 2. 2019, 13.45

Tohle nás teprve čeká. Spíš mě udivuje, že se mě dost lidí ptalo, jestli budou mít děti (syn v říjnu, dcera v listopadu) odklad sotva se narodili. Vždycky říkám, že na to je času dost a uvidí se poslední rok ve školce

patricia077

patricia077, 23. 2. 2019, 12.51

Ono to uteče, taky jsem si říkala, je to zadlouho a už to řeším

snany, 23. 2. 2019, 15.58

Proč odklad?

jkubeso, 23. 2. 2019, 18.10

No že prý se narodili na podzim a že odklad je dobrý atd. No kdo neřeší, jak ty děti budou vyspělé, řeší jen datum narození

snany, 23. 2. 2019, 20.07

Že by šel do školy až skoro v 8 letech? Přeci se děti přijímají do první třídy pokud k 31.8.dosáhnou 6 let. Takže tvoje děti naprosto přirozeně půjdou do školy standardně v necelých 7 letech.

snany, 23. 2. 2019, 20.31

Já mám děti říjen (prostřední) , prosinec ( nejstarší) a únor ( nejmladší)

Eliška Kozlova, 21. 2. 2019, 21.34

Byla jsem ráda, když s odkladem přišla paní učitelka z Mš, ja jsem se nemohla úplně rozhodnout, syn byl kmunikativni, měl skvělý všeobecný rozhled (počítání, písmena), problém byl ve zralosti CNS, udržení pozornosti a taky fyzicky (a i s odkladem je ve třídě nejmenší a nejlehčí), byla jsem za to ráda i kvůli tomu, ze mohl jít do třídy s klukama se kteryma se kamarádil v Mš. A je fakt, ze bylo fajn, ze mohl být půl roku ve školce s mladší ségrou Ale souhlasím, ze je odkladu zbytečně moc, třeba kvůli řeči, řeč se ma řešit při problémech mezi 4-5 rokem, ne těsně před zápisem do Zš.

patricia077

patricia077, 21. 2. 2019, 21.59

I když děti budou taky v jedné ms tak u nás mají mladší třídu nahoře v patře a starší dole tak se moc nepotkají

snany, 23. 2. 2019, 15.59

Tak se potkají na zahradě

patricia077

patricia077, 23. 2. 2019, 21.36

To jo no

ROMA-Z, 21. 2. 2019, 20.19

Je v prosinci, takže to máme vyřešené...

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů