Přípravka jako řešení předškolního vzdělávání

zobrazeno 4892×

Vložil(a): Martina Richterová, 1. 1. 2016 14.04

V poslední době se hovoří o tom, že bude poslední rok ve školce povinný. Ačkoliv se to zdá skoro neuvěřitelné a já sama jsem byla do nedávna přesvědčená o tom, že tomu tak dávno je, děti zkrátka do školky chodit povinně před nástupem do školy nemusí.

Připravte své děti do školy

Vzdělávací systémy mohou být různé. Zatímco v Anglii dětí chodí do školy už od pěti let, v našem školním systému dítě nastupuje do školy v šesti letech s možností odkladu. Předškolní docházka zatím povinná není (to se ale zřejmě změní na podzim 2017), a je na rozhodnutí rodičů, zda dítě do školky umístí nebo ne.

Některé děti přichází k zápisu do školy zcela nesamostatné a nepřipravené na školu. Zde platí na 100 %, že každé dítě je jiné a vyhovuje mu jiné tempo. Zatímco pětiletá Anička perfektně mluví a dokonce umí některá písmenka, stejně starý Tomášek musí pravidelně chodit na logopedii a není mu dobře rozumět. Tomáškovi by odklad velmi prospěl, protože by si za tu dobu zlepšil řeč a zvládl by učivo mnohem lépe. Naopak pro Aničku, která vývojově odpovídá svému věku ve všech ohledech, by to byla „ztráta času“. O tom, zda dítě nastoupí do školy, samozřejmě rozhodují odborníci - první podnět většinou přichází od učitelek ze školky, logopeda nebo rodiče. Pak je potřeba, aby dítě navštívilo Pedagogicko-psychologickkou poradnu, kde je bude dítě náležitě vyšetřeno, a kde vám na základě doporučí, jestli ponechat dítě ve školce, nebo může nastoupit do školy. Na odborníky z Pedagogicko-psychologické poradny se můžete obrátit s důvěrou i na našem webu ProMaminky.cz. Nicméně existuje ještě jedna možnost – přípravka. Poslední slovo mají zpravidla rodiče.

Co je to přípravná třída a jak to funguje?

Přípravná třída, neboli nultý ročník, je určena pro děti, které mají věk na zahájení povinné školní docházky, ale dostaly odklad. Činnost pedagoga je zaměřena na systematickou přípravu dítěte, aby bylo lépe připraveno na základní školu. Vzdělávací systém je upraven tak, aby umožnil dítěti snazší začlenění do vyučovacího procesu v první třídě a také předešel budoucím školním neúspěchům.

Přípravná třída se nezapočítává do povinné školní docházky. Na konci školního roku dostanou děti hodnocení a na základě toho se rozhodne, zda je dítě dostatečně připraveno zvládnout školu. Přípravka je učení formou hry a lze říci, že je to taková střední cesta mezi školkou a první třídou.

Klasická školka nebo přípravka?

Přípravka není určena jen dětem, které mají odklad. Rodiče do ní mohou přihlásit také své malé předškoláky místo školky. Do přípravky tedy může chodit každé dítě v předškolním věku, tedy od pěti do sedmi let. Maminky, které děti do přípravky daly, se shodují na tom, že to dítěti dalo opravdu hodně. Ve školce jsou předškoláci také vedeni k tomu, aby se pomalu připravovali do školy, ale tato příprava není tolik intenzivní, jako právě v přípravce.

Je třeba připomenout, že přípravka není povinná a je zcela na rodičích, zda dají dítě do přípravky, do školky, nebo si jej nechají doma. To by se však mělo s novým zákonem změnit. Mezi hlavní výhody přípravky patří kvalitní příprava pro vstup do základní školy formou hravé a zábavné výuky. Důležitou předností je také individuální přístup, ve třídě je obvykle méně dětí (kolem patnácti). Přípravka zpravidla bývá na půdě základní školy, dítě si tak lépe zvykne na tamní prostředí a přechod na základku pro něho nebude představovat tak velký rozdíl. Naučí se chodit do školní jídelny i do družiny. To jsou opravdu velké přednosti přípravného vzdělávání, které je potřeba zvážit. Docházka do přípravné třídy je zcela bezplatná.

Rozdíly mezi přípravkou a mateřskou školkou tedy jsou patrné. I když mnoho věcí mají školka s přípravkou společné. Hlavní je snaha dovést dítě k tomu, aby v průběhu své docházky získalo přiměřenou fyzickou, psychickou a sociální zdatnost a upevnilo si důležité návyky potřebné pro život. Mateřskou školku může dítě navštěvovat od tří let až do předškolního ročníku. Přípravka je určena výhradně dětem, které jsou v posledním roce před nástupem do školy. To je základní rozdíl s tím, že rodiče se mohou rozhodnout, jakou formu zvolí.

A co vy, milé maminky, přemýšlely jste o přípravce? Máte s tímto typem vzdělání zkušenosti? Podělte se o ně! Budeme rády za vaše postřehy a doporučení.  

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
1

Diskuze k této stránce (8 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

do nulté třídy chodil prvorozený,podle mě super věc.

Minnie, 16. 9. 2020, 17.31

Tohle jsme nevyužívali a nevyužijem. V naší školce je třída pro předškoláky a tam je připravují, myslím že to stačí.

Žofinka

Žofinka, 27. 6. 2018, 10.34

U nás v blízkosti nic takového není

kajulna, 13. 3. 2018, 10.55

Je veľmi dobré aby deti navštevovali škôlky pomôže im to aby si zvykli, že sú bez rodičov, vytvorili si samostatnosť a naučili sa rôznym veciam.

Mygara

Mygara, 21. 3. 2017, 15.39

kdyby u nás přípravka byla, tak bych ji zvolila

Fuga

Fuga, 12. 2. 2017, 18.58

tak o možnosti přípravky slyším poprvé, u nás jsou jen takové odpolední dýchánky jednou za čas, kde si to děti můžou ve škole vyzkoušet

Katka

Katka, 27. 1. 2016, 16.11

Školka není povinná minimálně 5 let zpátky. Je smutné že v dnešní době rodiče neznají vlastní dítě a musí se radit s učitelkou nebo psychologem...pro mě vcelku nepochopitelné.

mckvak, 21. 1. 2016, 21.34

Hmm taky jsem myslela ze posledni rok skolky je povinny

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů