Samoživitelka podnikatelkou

zobrazeno 2784×

Vložil(a): Lindi82, 19. 8. 2017 8.43

Na TenTaŤáky jsem se dostala přes našeho partnera Česká hračka. Byla jsem mile překvapená, kolik je malých českých firem se skvělými nápady a říkala jsem si, že by bylo fajn mít panáky v dětském koutku na veletrhu. Hrozně se mi ten nápad s mazlícím panákem líbil a také mě zaujal příběh jejich vzniku, i když jsem znala vlastně jen jeho část...

Přemýšlíte, odkud toho panáka TenTaTo znáte? Mohly jste jej vidět třeba na jarním veletrhu FOR KIDS a FOR FAMILY přímo na našem stánku ProMaminky.cz. Byla to navíc jedna z výher naší velké soutěže v rámci veletrhu. Jedna z vás už proto má panáka doma :) Co provázelo jeho vznik vás možná překvapí. V rozhovoru jsem se na to zeptala Jany Vaníčkové.

Linda: Nemohu jinak než začít otázkou, jak Vás napadlo vytvořit takového panáka? :)

Jana: Byla to, jak tomu často bývá, souhra náhod. Byl rok 2011, zrovna jsem se rozváděla. Zůstala jsem tehdy s tříletým synem Filipem sama na hromadu ošklivých starostí. Hlavně existenčních. Hypotéka, dluhy atd. Psychicky vyčerpaná jsem lítala mezi prací a "domovem". Mým společníkem poté, co Filípek usnul, byl internet a k tomu "rohypnol" v podobě piva. Nebavilo mě nic. A tehdy jsem říkala, že funguju jen proto, že musím, protože mám dítě. Sebelítost, deprese, beznaděj... No a pak jsem na internetu objevila fotku, kdy žena sedí vedle velkého hadrového "chlapa" a tváří se naprosto spokojeně. A bylo to. Láska! Okamžitě jsem si fotku půjčila na svůj facebookový profil s tím, že to chci a jdu si to ušít. Během chvíle se ozvalo asi deset lidí, že to chtějí taky. Takže nápad byl na světě. Najednou jsem měla chuť do všeho, jenže na to "začít" chybělo ještě hodně. Potkala jsem nového partnera a na toho hadrového jsem zapomněla :)

Linda: A jak dlouho trvalo, než jste se k tomu hadrovému zase vrátila?

Jana: V prosinci 2014 jsem musela definitivně zabrzdit a začít "znovu" a jinak. Opustila jsem chlapa, nechala jsem práce, přestěhovali jsme se se synem do vysněného domečku na vesnici a já začala konečně žít sama se sebou a řešit sebe a Filipa. V lednu 2015 jsem se po nějaké době potkala s Alenkou Zdvihalovou, pro kterou jsem kdysi dělala pár grafických zakázek. A při řešení nového loga její neziskové organizace Kouzelná přání, jsme se začaly bavit o tom, co bych chtěla, co by mě udělalo šťastnou... Vždycky říkám, že je škoda, že není chlap, byly bychom ideální pár :). Najednou jsem si nad kafem vzpomněla na toho hadrového chlapa, tak jí to velmi kreativně popisuji a ona kouká a naslouchá. Když jsem skončila svuj monolog, řekla OK, spočítej mi kolik je na to potřeba peněz na začátek a uvidíme. A uviděly jsme. Začal se rodit TenTaŤák, naše společné dítě.

Od toho okamžiku říkám, že vše se opravdu děje tehdy, kdy má.

Linda: Zmínila jste, že jste dělala grafické zakázky, jaké je tedy Vaše původní povolání? Využíváte něco ze svých dovedností, co jste dělala dříve?

Jana: Moje povolání je grafička, práci se průběžně věnuji stále. Občas si odskočím od jednoho či druhého. Jsem trochu kreativní střevo :)

Linda: Měla jste nějakou zkušenost s podnikáním nebo to pro Vás bylo úplně nové? Jaká úskalí jste řešila?

Jana: Nikdy jsem nepodnikala tímto stylem, a proto jsem ráda, že veškeré starosti kolem jsme řešily s Alčou, která je mnohem zkušenější a trpělivější než já.

Linda: Máte syna Filípka, kterému je 9 let. Jak se Vám daří skloubit práci s rodinou?

Jana: Teď už to jde, už je to mladý pán :) hodně toho zastane už sám. Nákup, myčku, nosí dřevo, jen s tím úklidem mu to moc nejde. Je to parťák do nepohody.

Linda: Běží nám teď série článku o podnikání na mateřské a částečně tam spadá i Váš příběh, ale dovolím si říct, že Vy jste zašla ještě dál a začala podnikat jako samoživitelka. Chtěla byste touto cestou něco říct maminkám, které se ocitnou ve stejné situaci jako Vy?

Jana: Za mě bych všem holkám, co zůstanou samy s dítětem nebo s dětma, nechtěla radit, ale chci jim dodat sílu a energii. Nebojte se snít, nebojte se brečet. Nebojte se litovat se! Hlavně se nebojte být samy se sebou. Nemá cenu za každou cenu hledat si "nové" milence, manžely, tatínky. Mluvte se svými dětmi, proč jste smutná, unavená... Snažte se, i když váš ex byl sebevětší "vůl" nemluvit o něm tak před dětmi. Vrátí se vám to všechno a v dobrém. Můj ex měl problémy s alkoholem, automaty, měl agresivní sklony. Ale jen kvartálně. Jinak to byl skvělý táta. A partner asi taky nebyl špatný. Takže jsem se celou dobu, co byl tatínek "odejit", snažila o něm mluvit neutrálně, či v dobrém. A to i přes to, že tatínek o mě Filipovi slušná slova neříkal. Nějakou dobu to trvalo, ale poslední dva roky máme s bývalým manželem normální telefonický vztah, pravidelně platí alimenty, Filip k němu jezdí, když se spolu všichni domluvíme. Řešíme společně výchovu, školu, kroužky, atd. Pohoda, mír a klid.

Linda: Jani, moc Vám za tenhle rozhovor děkuji, protože tak nějak plynule přešel do zpovědi a moc si toho vážím. Věřím, že bude inspirací i pro maminky, které tu s námi jsou. Držíme palce, ať TenTaŤáci jedou! Mezi našimi maminkami, které navštívily jarní veletrh FOR KIDS, byl o něj velký zájem! Vyhrát ho ale mohla jen jedna. Co kdybychom tedy připravily ještě jednu soutěž tady na webu?

Jana: Jsem pro!

A je to tady! Nová soutěž o panáky TenTaTo - vyhrajte svému dítěti panáka Baby (100 cm) nebo třeba sobě panáka Maxi (180 cm).

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
2

Diskuze k této stránce (29 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Kamila Nová, 20. 3. 2024, 22.31

Obdivuji všechny samoživitelky, které se pustily do podnikání. Vím, jak náročné je skloubit práci a péči o děti. Sama to zažívám každý den. Začátky nebyly lehké a hodně jsem se učila za pochodu. Ale věřila jsem své vizi a šla si za ní. V první řadě jsem si na stránkách https://webmailshop.eu/ objednala eShop na míru. Od té doby se mi daří a moje podnikání šlape jako hodinky.

novaklen, 20. 5. 2022, 23.10

Hodně zajímavé. S tím, jaké to je skloubit rodinu a vlastní podnikání mám celkem bohaté zkušenosti. Ze začátku to není nikdy jednoduché. Pro mě to také bylo peklo, ale poslední dobou to jde čím dál lépe. Mému podnikáni se totiž začalo dařit a můžu si teď dovolit, že za mě část mé práce odvádí někdo jiný. Díky tomu mám i víc volného času a jsem za to velice ráda. Dokonce se v poslední době mému podnikání daří natolik, že jsem začala přemýšlet i nad tím, jestli by se mi už nevyplatilo založení s.r.o. Koukala jsem, že se to dá všechno zařídit třeba přes https://www.sidlofirmypraha5.cz/

Ivulín, 29. 10. 2022, 22.19

Já nevím no, já bych možná se založením s.r.o. ještě počkala. Ona ta dnešní doba je taková nejistá a nevíte kdy například s podnikáním budete muset skončit. Jako OSVČ to máte celkem jednoduché, stačí pouze živnost přerušit, ale pokud byste měla s.r.o. tak už je to komplikovanější. Z vlastní zkušenosti můžu říct, že likvidace společností není žádná sranda. Mně to museli řešit https://www.konecpodnikani.cz

Minnie, 15. 1. 2022, 19.44

Zajímavé, já bych to doma nechtěla, ale když to někomu pomůže, proč ne.

vypadá to pěkně

Adrianita, 4. 2. 2020, 13.15

Zajímavý příběh Nápad je originální a věřím i úspěšný. Mě by se líbil spíš malý panáček pro miminka a malé děti. Něco jako usínáček.

Žofinka

Žofinka, 3. 6. 2018, 19.23

Vypadá moc hezky

Zdeňka S., 30. 5. 2018, 13.45

No dětem by se to určitě líbilo, jen nevím kam by se nám ještě vešel

Fuga

Fuga, 4. 9. 2017, 17.46

je to odvážná paní a optravdu mě zarazilo, že tolik lidí okamžitě projevilo zájem, ale našla evidentně díru na trhu

Mygara

Mygara, 1. 9. 2017, 7.17

začalo to dobře, jako náhrada za chlapa

Kamila Pecharová, 22. 8. 2017, 20.56

To by se mohlo líbit našemu malému synovi "profesionálnímu váleči"! ráda se zúčastním soutěže

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů