S výběrem jména pro miminko nespěchejte

zobrazeno 11527×

Vložil(a): Dana Kantorová, 21. 3. 2017 21.03

A už máte jméno? Jedna ze základních otázek, kterým musíte čelit i několikrát denně při oznámení velké té novinky, že jste těhotná. V některých rodinách se o jméno vedou spory dokonce ještě před samotným početím. A není se čemu divit, jméno je to první, co si o vašem miminku lidé zapamatují. Ale jaké vybrat? Tradiční? Originální? Rodinné? To, co právě frčí? Nenechte se dohnat k ukvapenému výběru. Máte právo si dát na čas, tak využijte zákonem danou lhůtu. Vždyť své jméno si vaše dítě ponese celý život.

Informace níže jsou platné pro rok 2017 v termínu zveřejnění článku.

Lhůta pro nahlášení jména dítěte

Než pojedete do porodnice, nezapomeňte si s sebou sbalit všechny potřebné doklady. Mezi nimi by mělo být také Prohlášení rodičů o volbě jména dítěte. Tento formulář můžete dostat v těhotenské poradně nebo přímo v porodnici, kde se chystáte rodit. Podepisují ho oba rodiče. Některé páry se ale nedokáží shodnout ani na porodním sále, ani na novorozeneckém oddělení a stále přicházejí s novými nápady až do okamžiku, kdy jim matrikářka ukáže prstem na prázdnou kolonku k vyplnění. Nebo se může stát, že porodíte předčasně a formulář nebudete mít vyplněný. Nevěšte hlavu, má to řešení. Ideální doba k rozhodnutí o jménu dítěte je dříve, než jsou všechny doklady předány matrice k vystavení rodného listu a určení rodného čísla dítěte. Oficiální lhůta je 30 dnů od obdržení hlášení o narození dítěte (které provede do tří dnů od narození zdravotnické zařízení, v němž jste rodila), případně do 30 dnů od ústního oznámení o narození dítěte v případě domácího porodu (které můžete provést vy, váš parter, nebo jakákoliv jiná osoba). Jinak by dítěti nemohlo být zapsáno v matrice jméno a v rodném listě by před příjmením bylo uvedeno slovo „nepojmenován“ či „neurčeno“.  

Zpravidla je rodný list matrikou vystaven do 10 dnů. Až s rodným listem můžete absolvovat další potřebné formality jako pordoné či registrace k pojišťovně. Zde jste povinna dítě přihlásit do 8 dnů od porodu. V případě, že do této doby nebude k dispozici rodný list dítěte, provede se registrace co nejdříve po uplynutí lhůty 8 dnů. 

Zbývá už jen vybrat správné jméno

Přiznejte se, která jste vymýšlela jméno pro dítě ještě před svatbou? U nás to bylo občasné téma k hovoru před spaním. O to těžší byl pro nás fakt, že manžel je cizinec a já jsem chtěla jméno, které bude jak české tak turecké. Omezený výběr nám rozhodnutí ulehčil a jméno Ela bylo pro některé sousedky velkým zklamáním. Seriál Tisíc a jedna noc přece nabízí tolik krásných východoevropských jmen. :-D

V České republice jsou i jistá omezení pro výběr jména. Zákony zakazují jména zdrobnělá a domácká, zkomolená. Dále nesmíte svému dítěti dát třeba jméno Pátek, byť byste si přáli jeho sebevětší věrnost. Také se chlapeček nesmí jmenovat Jana, nýbrž Jan (a naopak). U dvojčat pak také musí být rozdílná jména, což ostatně platí pro všechny žijící sourozence (stejných rodičů) bez ohledu na jejich věk. Pro dítě můžete také zvolit dvě křestní jména, která nesmí být stejná (napřiklad Jan Jan Novák), ale je dobré variantu dvou jmen zvážit i z toho pohledu, že při jednání s úřady a na všech oficiálních dokumentech (účty, doklady, smlouvy, apod.) je povinnost obě jména uvádět). Zahraniční jména už ale nejsou žádnou raritou, i vzhledem k častým „mezinárodním“ manželstvím. Pokud chcete pojmenovat dcerku po slavné herečce, neměl by to být problém, pokud je už u nás takové jméno oficiálně registrované. To si můžete ověřit například na webových stránkách Křestní jména. V opačném případě musíte požádat o znalecké ověření vhodnosti daného jména. Poté, co příslušné úřady (nejčastěji soudy) rozhodnou, se ke konečnému slovu dostává právě matrika. Počítejte však s tím, že se celý proces může protáhnout. Matrika může v případě pochybností o existenci vámi vybraného jména také požadovat doklad vydaný znalcem. Ten osvědčí, že vámi zvolené jméno je v souladu s platnými zákony a má správný výklad pojmu "jméno", neboť se stává že mohou nová jména vzniknout.

Podobné trampoty vás potkají také v případě, že nechcete přechylovat příjmení. To je totiž taková naše česká rarita. Uvedu zase osobní příklad, kdy si můj tchán při pohledu na novorozenecký náramek s příjmením myslel, že se naše Ela jmenuje jinak než celá rodina, protože příponu -ová lze oddělit až na matrice s podáním speciální žádosti podepsané oběma rodiči. Samozřejmě k tomu ale musíte mít pádné důvody, jako právě cizí státní občanství jednoho z rodičů.

Pokud tedy čekáte se jménem až na poslední chvíli, například když chcete pojmenovat miminko prvním jménem, které vás napadne při pohledu na něj, nebojte se, vše se dá v klidu stihnout. Jména, která právě frčí najdete v našem článku Současné trendy při výběru jmen pro dítě . A váháte-li, zda zvolit exotické jméno, pak vás jistě uklidní fakt, že jak jméno, tak příjmení lze během života změnit. I já jsem si vždycky přála jmenovat se jinak než Petra. Nesedí mi, že znamená „skála“. Inspirovat se můžete v naší kategorii Kalendář jmen.

A jak jste vybírali jméno u vás? Hrál jejich význam nějakou roli? Kdy jste se definitivně rozhodli? A co prarodiče, nechali jste si poradit, nebo případně odradit?

 

Zdroj:

Portál veřejné zprávy pro občany ČR 

Knappová, M.: Jak se bude vaše dítě jmenovat. Praha, Academia, 2006

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
4

Související informace a zdroje/

Diskuze k této stránce (53 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Janulinka, 6. 12. 2022, 16.06

No není to vůbec jednoduché se rozhodnout. A nakonec se dětem stejně líbí úplně jiné

Teryk92, 11. 12. 2021, 18.31

Měli jsme vybrané jména ještě pár let před početím

Úča, 11. 12. 2021, 18.22

My byli rozhodnutí hned v prvních měsících těhotenství na jméně holčičky , ale u kluka jsme se neshodli . Nakonec jsme se dohodli, že jméno bude podle mě , když to bude kluk . Tenkrát jsme nevěděli předem . A byl no a druhý byl také kluk, tak došlo na manželovo jméno a jsme si kvit.

Minnie, 19. 9. 2021, 21.33

Čekat s výběrem jména po porodu, to jsme věděli, že je to možné, ale nechtěli jsme. Připadalo mi to takové neosobní. Proto jsem si taky nechala říct pokaždé pohlaví, chtěla jsem na miminko mluvit jménem. Máme 3 děti, pokaždé jsme s manželem u kalendáře napsali každý jména co se mu líbí a kde byla shoda, to postoupilo. Já mám už odmala vysněné jméno na kluka Tadeáš. Holku jsem vysněnou neměla. U první dcery jsme se shodli na pár jménech, manžel navrhl Natálii a já souhlasila. U kluka mi ovšem tehdy Tadeáš neprošel, tak jsme měli napsáno Adam. U druhé dcery jsme už na kluka Tadeáš napsali, manželovi se to začalo zamlouvat, ale u holky se rozhodovali mezi třemi jmény a rozhodla to prvorozená, vybrala jméno Denisa. No a potřetí jsme věděli oproti dcerám brzy, že to bude kluk, tak jsme dali toho mého vysněného Tadeáše. Na holku chtěl manžel Kristýna, což mě moc netankuje, ne že by se mi nelíbilo, ale jsou hezčí. Ale proč mu neudělat radost. Jen jsem se pak modlila, aby se nespletli a fakt to byl kluk A jména jsme oznámili vždy jako hotovou věc.

jméno od prvního syna,jsem věděla od dětství jméno druhého syna,bylo jasné,po tatínkovi mno a u těch 2 dalších synů,bylo docela těžké vybrat jména

Ivana.78, 16. 3. 2019, 19.56

My jsme měli vybrané jméno už před početím.

Žofinka

Žofinka, 8. 6. 2018, 7.52

My měnili jméno V8. Měsíci:-)

mckvak, 2. 7. 2017, 19.13

Jmena jsme vybrali pred porodem a tak nejak jsem citila ze to jsou ta spravna - a opravdu holcicce jmeno sedi a i u naseho noveho prirustku jsem si jista, ze jsme vybrali spravne :)

nikolava, 20. 4. 2017, 14.37

Mám doma Štěpána, jméno sme měli vybraný už před početím dítěte

Kikinka30, 19. 4. 2017, 14.32

My mame Anicku, mela jsem vybrano davno pred narozenim.....

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů