Jak správně a jak často nakojit miminko

sledováno 1× zobrazeno 26643×

Vložil(a): Markéta V., 31. 10. 2014 16.50  (aktualizováno 13. 6. 2019 10.46)

Velký počet žen má problémy s kojením. Začátky jsou často spojené s neúspěchy a stresem. Ve většině případů za to může nepřipravenost, neinformovanost a dost často bohužel i přístup a špatné rady sester v porodnicích. Jak správně nastartovat kojení a jak často a dlouho kojit, aby to bylo pro miminko co nejvíce prospěšné? To vám prozradíme v následujícím textu.

Kojení patří už od dvacátého století k jednomu z nejvíce kontroverzních a diskutovaných témat. Jeden čas bylo kojení zatracováno a umělá výživa byla považována za to nejvhodnější pro zdraví a vývoj dítěte. Moderní výzkumy ale prokázaly, že kojení je jednou z nejlepších věcí, kterou můžete pro své dítě udělat.

Výhody kojení

Mateřské mléko obsahuje všechny potřebné živiny, vitaminy a minerály ve formě nejsnadněji přijatelné pro trávení dítěte.

Obsahuje i protilátky proti infekcím a usnadňuje správný vývoj obranyschopnosti. Oproti umělým mlékům, která se stejně jen snaží napodobit složení mateřského mléka, je mateřské mléko vytvářeno v těle matky až na základě „poptávky“ a reaguje svým složením na zvýšená rizika. Např. v období chřipek nebo v období pylových alergií posiluje imunitní složky potřebné pro důkladnou ochranu miminka.

Díky vysokému obsahu sacharidu laktózy zajišťuje správný obsah vody ve stolici a dítě je chráněno před průjmy i zácpou.

U kojených dětí se prokazatelně méně vyskytuje obezita, zubní kaz, cukrovka, alergie, infekce dýchacího ústrojí, zánět středouší a další onemocnění. Bylo také prokázáno, že u kojených dětí je menší riziko syndromu předčasného úmrtí.

Kojení posiluje a upevňuje vzájemný vztah mezi dítětem a matkou.

Kojení je levné a pohodlné. Mateřské mléko nemusíte složitě připravovat a ohřívat. Máte ho stále při ruce v potřebném množství a ve správné teplotě. Odpadá i vyvařování lahviček.

Kojení má pozitivní účinky i pro vás. Kojícím matkám se po porodu rychleji zavíjí děloha a dříve přestávají krvácet.

Většině kojících matek se podaří rychleji vrátit ke své původní váze, než tomu bývá u matek nekojících.

Snižuje se riziko onemocnění rakovinou vaječníků, děložního hrdla a prsu. Kojení též chrání před osteoporózou neboli řídnutím kostí.

Jak správně nastartovat kojení

Základním faktorem usnadňujícím začátek kojení je první přisátí. Novorozenec je ihned po narození vybaven schopností dostat se vlastními silami z matčina břicha k prsu a přisát se. Proto by dítě mělo setrvat v nerušeném kontaktu s matkou až do doby prvního přisátí a kojení. Většina dětí se přisaje někdy mezi třicátou a šedesátou minutou, ale je možné, že to bude trvat i déle.

Pokud se první přisátí nepodaří, nezoufejte, nastartovat kojení lze i bez toho. Jsou známy i případy maminek, které začali kojit až několik týdnů po porodu.

Dítě k prsu přikládejte co nejčastěji a nechte mu dostatek času. I když se vám může zdát, že kojení trvá dlouho, nikdy dítě násilím neodpojujte. Vždy počkejte, až se samo pustí!

Pokud miminko u kojení usíná, může to znamenat, že je mu příliš teplo. Je potřeba si také uvědomit, že delší sání je pro novorozence nezvyklá a namáhavá aktivita, která ho vyčerpává. Upravte proto jeho oděv tak, aby mu nebylo příliš teplo a zvolte pohodlnou polohu pro vás pro oba.

Kojení by se mělo rozběhnout do tří dnů od porodu, u zdravého novorozence do té doby není potřeba podávat žádné umělé příkrmy.

V prvních týdnech po porodu kojte z obou prsů. Po třetím až čtvrtém týdnu lze dle množství mléka začít prsy střídat.

Mezi faktory negativně ovlivňující kojení patří používání dudlíku v prvním měsíci života. Dítě ukojí svůj sací reflex a nemá takovou potřebu sání mléka. Dlouhodobě ohrožuje kojení podávání příkrmů z lahvičky. Je přitom jedno, zda dítěti podáváte odstříkané mateřské mléko nebo umělý příkrm. Pití z lahvičky je pro dítě snazší, velmi brzy jí začne dávat přednost a prs bude odmítat. To samozřejmě negativně ovlivní i tvorbu mateřského mléka.

Kojení je instinktivní záležitost pro vás i vaše miminko a je čistě individuální záležitostí. Každé dítě je jiné a má jiné potřeby. To samozřejmě platí i pro maminky. Nedejte proto na žádné „dobré“ rady svého okolí a řiďte se hlavně potřebami svého dítěte a vlastním úsudkem.

Správná technika přisátí:

  1. Bradavka musí být vždy v úrovni úst dítěte.
  2. Drážděním úst bradavkou se vyvolá hledací reflex.
  3. Široce otevřená ústa dítěte jako při zívání jsou správnou odpovědí na tento dráždivý podnět.
  4. Prs musí být nabídnut tak, aby dítě uchopilo nejen bradavku, ale co možná největší část dvorce, hlavně pod bradavkou.
  5. Prs se nesnažte vsunout miminku do úst. Mělo by si samo nasoukat bradavku i s velkou částí dvorce samo do pusinky, jak potřebuje.
  6. Všechny prsty kromě palce by měly být pod prsem.
  7. Sání dítěte podpoříte razantnějším šimráním na bradičce.

Jak často kojit

V prvních dnech kojte tak často, jak si dítě řekne. Nesnažte se nastavit jakýkoliv režim ani nehledejte pravidelnost. V šestinedělí je obvyklé kojit i dvanáctkrát až patnáctkrát za den. Nejméně však kojte po třech hodinách. Pokud je dítě spavé, pravidelně ho na kojení buďte.

Délka kojení je ze začátku přibližně třicet minut, může ale trvat i déle. Proto je velmi důležité, abyste při kojení byla trpělivá a cítila se pohodlně:

  1. Vhodně oblečte sebe i miminko.
  2. Najděte si místo, kde vás nebude nic a nikdo rušit.
  3. Zvolte si pohodlnou polohu, ve které budete mít podepřená záda, nohy i ruce. Případně si vypomožte kojícím polštářem. Některým maminkám také vyhovuje poloha vleže.

Časem se režim kojení sám upraví a půjde vypozorovat určitá pravidelnost. Množství mléka se přizpůsobí potřebám dítěte a technika sání se zlepší. Starší děti zvládnou vypít svou dávku mléka i během deseti minut.

Jednou za čas přijde období růstového spurtu. Dítě začne být hladovější a bude vyžadovat častější kojení. Nepanikařte a nezačněte ihned podávat umělé příkrmy. Přizpůsobte frekvenci kojení potřebám dítěte a počkejte, až se režim zase sám upraví.

Jak dlouho kojit

Obecně se doporučuje dítě kojit alespoň šest měsíců, ale rozhodně je dobré dítě kojit mnohem déle. Prvních šest měsíců dítě nepotřebuje žádnou jinou stravu než mateřské mléko. Mezi šestým až dvanáctým měsícem se pozvolna zavádí příkrmy, ale mateřské mléko je stále důležitým zdrojem živin i energetického příjmu dítěte. Mezi prvním a druhým rokem věku je mateřské mléko již jen doplňkem výživy, stále je ale nezastupitelným zdrojem protilátek pro imunitní systém. Stačí i kojení jednou až dvakrát za den. Pokud chce tedy maminka pro své dítě to nejlepší a okolnosti to dovolí, měla by zkusit kojit až do dvou let věku dítěte.

Bohužel šest měsíců a déle je v České republice kojeno necelých 40% dětí.

Při vysoké venkovní teplotě přikládejte dítě častěji na kratší dobu, aby se napilo. V krajním případě podávejte převařenou kojeneckou vodu, postačí několik lžiček.

Pokud se potýkáte s nějakými problémy při kojení, doporučujeme přečíst článek Problémy při kojení a jak na ně.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
6

Pojmy použité v článku:

Diskuze k této stránce (64 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Aneta Jiřičná Bendiková, 29. 12. 2020, 18.13

teď kojím skoro 4 měsíce,poprvé tak dlouho a řídím se miminkem a vždy jsem se miminkem řídila.nedodržují ty 3 hodiny,které se doporučují,někdy kojím po 5 hodinách a někdy i po hodině.

Romanka40, 30. 10. 2019, 19.42

Prvorozenou jsem kojila 19m, ted u druhorozene mam v planu kojit dele

Leňulka, 16. 6. 2019, 21.48

S kojením jsem neměla problém šlo to hned i když se dcera narodila o měsíc dřív. První 3dny jsem kojila po 3hod. pak mi sama sestra na neonatologii řekla, když viděla, že dcera na jedno kojení sní hodně a že pěkně přibírá abych kojila jak si řekne sama, vydržela i 6hod. Neviděli žádný problém a za další 2dny nás pustili domů Kojila jsem teda jen do 3,5 měsíce pak už to dceři nestačilo a musela jsem začít dokrmovat, pak o prso ztratila zájem úplně

Janna, 14. 6. 2019, 21.38

Kojila jsem na pozadani. Jak syn chtel. V noci jsem ho nechala hned od zacatku spat a nebudila jsem ho. Nejaky narizeny intervaly jsem vubec neresila.

Eliška Kozlova, 13. 6. 2019, 21.44

Kojení ač nejprirozenejsi věc pro ženu-matku, je fakt věda. U prvorozeneho syna jsem mela dost protichudne rady, dcera chtěla kojit priblizne ve stejnou dobu. A u mejmladsiho uz jsem se nestresovala a tabulky v porodnici vyplnovala podle toho jak chteli oni, proste potreboval odpocivat, nakonec po 6hod. toho vypil vic nez 2x po 3 Jinak ja si prošla u všech 3 dětí snad úplně vším, největší problém velké bradavky a úzké mlekovody, nejmladsiho jsem od 8 měs do 25měs kojila jen z jednoho prsu a také to šlo

jkubeso, 13. 6. 2019, 20.55

Syna jsem kojila jen cca měsíc, pak jsem přišla o mleko. Podle mě byl na vině stres, protichůdné informace a bolest při kojení (už v porodnice mi rozžužlal bradavky, měla jsem je samy strup). Zavři u dcery jsem si řekla, ze nebudu nic řešit, a kojila jsem bez problému skoro rok a půl.

patricia077

patricia077, 13. 6. 2019, 14.53

Kojila jsem obě děti jedno méně druhé déle každopádně problémy byly ale zvládlo se to

Žofinka

Žofinka, 4. 7. 2018, 13.25

Kojila jsem podle chuti dcery a vlatilo se

Zdeňka S., 24. 5. 2018, 8.19

My míjíme podle potřeby , někdy co hodinu, jindy treba až za 4

Tenderka, 15. 12. 2017, 14.20

kojila som na poziadanie

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů