Tymiánový sirup proti kašli

sledováno 1× zobrazeno 809×

Vložil(a): veru.veru, 22. 1. 2015 19.34

Pro vegetariány Bez mléka a mléčných výrobků Bez vajec více než 2 hod. jednoduchý

Ingredience:

vody
200 ml
slézový květ
3 lžíce
košaté větvičky tymiánu čerstvého
3 ks (nebo 1 balíček sušeného tymiánu)
cukru
100–200 g (namísto 100 g cukru, můžeme použít odpovídající množství medu anebo domácího šípkového sirupu)

V kastrůlku si svaříme 200 ml vody se 100 g cukru (pokud nebudeme přidávat jiné sladidlo, med atp., tak rovnou s 200 g cukru). Tak, aby se cukr ve vodě úplně rozpustil. Následně přidáme celý balíček sušeného tymiánu a asi 3 lžíce slézového květu. Minutu až dvě povaříme.

Povařenou směs na výrobu domácího tymiánového sirupu odstavíme ze zdroje tepla a necháme několik hodin, nejlépe však přes noc louhovat.

Vylouhovanou směs na sirup proti kašli přecedíme přes sítko. Pokud chceme mít sirup úplně čistý, přecedíme ještě přes bavlnu, abychom se zbavili všech kousků tymiánu.

Jestliže jsme na počátku dali do vody pouze 100 g cukru, teď je ten správný čas na přidání šípkového sirupu nebo dobrého medu.

Jak je všeobecně známo, med by se neměl vařit. Ohřejeme tedy již přeceděnou směs jen krátce, tak aby se nám v ní med rozpustil.
Kdybychom med zahřáli na teplotu vyšší než 60 stupňů, mohl by ztratit většinu obsažených vitamínů a enzymů.

Hotový sirup proti kašli nalijeme do čistých lahviček a skladujeme v chladu, nejlépe v ledničce. Konzumujeme ho v období kašle a nachlazení, dávkujeme nejlépe 3x denně jednu čajovou lžičku.

Varování

Pokud budeme do směsi dávat med a sirup proti kašli plánujeme podávat i velmi malým dětem, musíme dávat pozor na to, aby nebyly na med alergické.

Sdílejte:   | 
6

Nenašli jste recept, který jste hledali? Přidejte ho

Diskuze k této stránce (15 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Sooňaa, 18. 11. 2016, 1.05

Super musime priste vyrobit,abychom byly pripraveni na zimu

Pavla33, 10. 7. 2016, 2.45

super,vyzkouším

Jaaaaba, 11. 6. 2016, 7.50

Máte prosím zkušenost, jak dlouho sirup vydrží? Přemýšlím, jestli je lepší vyrobit ho teď v létě z čerstvého tymiánu, nebo si tymián raději usušit a počkat s výrobou až na zimu. Díky:-)

k.o.r.i.n.e.k, 31. 5. 2016, 12.06

také dělám na kašel

jitkamety, 4. 3. 2016, 13.42

kamca80, 2. 2. 2016, 9.11

Včera jsem delala, dnes přece díla, ocnutnala a tedy je to šíleně moc sladké, že ani dceři nechutna. Chutná to jako test na cukrovku v těhotenství, je to tak správně?

jajulaš, 29. 12. 2015, 15.36

určitě musím vyzkoušet

a.nnysek, 16. 11. 2015, 13.11

je skvělý

joice, 22. 10. 2015, 19.24

ešte som o ňom nepočula, ale určite vyskúšam

mckvak, 13. 9. 2015, 21.45

Nejlepsi na zimu

Naši partneři

© 2013 - 2016 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight