Kváskový chléb - bez hnětení!

sledováno 3× zobrazeno 548×

Vložil(a): szendrejka, 12. 12. 2015 21.48

Pro vegetariány Bez mléka a mléčných výrobků Bez vajec více než 2 hod. složitější

Ingredience:

Živý kvásek
1-2 lžíce
Žitná mouka
150 g
Pšeničná mouka
150 g
Voda
400-450 ml
Hladká mouka
300-350 g
Sůl
2 lžička
Drcený kmín
1 lžička
Semínka dle chuti
- množství dle chuti

Nebojte se toho! Poprvé jsem měla taky strach a teď už to válím od oka :)

Večer před si dám do misky 150g pšeničné a 150g žitné mouky. K tomu přidám 300g vlažné vody a lžíci kvásku ( ten mi odpočívá v lednici, kdo nemá, v mých receptech najde recept na založení nebo existuje kvásková mapa na internetu, kde si najdete lidi ve svém okolí, kteří se s vámi rádi o kvásek podělí). Vše smíchám dohromady, přetáhnu fólií, zabalím do cca 2-3 utěrek a nechám přes noc v kuchyni v teple ležet. Kvásek potřebuje zhruba 12-18hodin. V dopoledních hodinách ho odklopím, uvidíte, jak krásně pracuje (bublá). Cca 2-3 lžíce si odložím stranou na příště a se zbytkem v míse pracuji dál. Přidám k tomu cca 300-350 g hladké mouky, cca 1-1,5 dcl vody, 2lžičky soli, 1lžička drceného kmínu, 2hrstě slunečnicových semínek a hrst dýňových semínek. Tady záleží jen a jen na vás, co vám chutná, můžete dát i sezamová semínka nebo lněná. Vše smícháme ručně, 2-3 krát přeložíme a vložíme do ošatky (kdo nemá, nevadí, stačí nějaká mísa vyložená utěrkou) a necháme ještě cca 2-3 hodinky pod uťerkou dokynout. Troubu si předehřejeme na 250 stupňů a nádobu, ve které chleba budeme péct, do ní na 10minut vložíme. Po 10 minutách mísu vyndáme a z ošatky do ní vyklopíme chleba, který pečeme přiklopený 10 minut a dalších 20-30 minut odkrytý na 200 stupňů, dokud nemá barvu "kaštanu". Někdo potírá vodou, já jsem to zkoušela, ale je to asi jedno, upeče se krásně tak i tak :))) 

 

Sdílejte:   | 
6

Nenašli jste recept, který jste hledali? Přidejte ho

Diskuze k této stránce (20 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Zdeňka S., 29. 3. 2017, 19.55

Nejlepší chleba jaký znám

Mygara

Mygara, 23. 3. 2017, 12.11

je moc krásný a barva opravdu jak kaštan

annahb, 23. 3. 2017, 8.16

ten je teda krásnej

Aliisha

Aliisha, 28. 12. 2016, 17.30

Ten by mohl být moc dobrý

Jamu, 22. 12. 2016, 5.28

Nadherny chlebik

Fuga

Fuga, 6. 12. 2016, 9.01

také dělám kváskový, ale v pekárně

Pavla33, 10. 7. 2016, 21.12

vyzkouším

Jana V., 5. 2. 2016, 20.24

tak to je výzva

jitkamety, 31. 1. 2016, 20.34

vypada skvele

dáša, 29. 1. 2016, 17.11

Nejlepší domácí chleba!

Naši partneři

© 2013 - 2017 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight