Pečená svatomartinská husa se zelím a knedlíkem.

sledováno 2× zobrazeno 1494×

Vložil(a): Lucie2, 17. 10. 2014 9.36

30 min. - 2 hod. velmi složitý

Ingredience:

husa (3 - 4 kg)
1 ks
jablka
3 ks
hrušky
2 ks
švestky
1 hrst
šalotka
5 ks
máslo
2 lžíce
třtinový cukr
3 lžíce
sterilované červené zelí
2 balení
červené víno
100 ml
brambory
1 kg
vejce
1 ks
dětská krupička
50 g
hladká mouka
300 g
sůl a kmín
1 špetka (podle chuti)

Husu důkladně ze všech stran osolte – sůl se snažte do všech záhybů vetřít – a okmínujte. Do břišní dutiny dejte jedno na dílky pokrájené jablko, dejte do pekáče a nechte přes noc uležet – sůl prostoupí masem a to bude po upečení rovnoměrně slané. Druhý den husu dejte péct na 5 hodin do trouby předehřáté na 170 °C. Během pečení podlévejte. Když je maso poloměkké, husu obložte zbylými jablky bez jádřinců. Na posledních 20 minut přidejte hrušky a švestky. Porce husy podávejte se zelím a knedlíkem, přelité výpekem.
Na knedlíky si připravte brambory – vyberte z nich dvě největší a ty dejte ve slupce na 20 minut vařit do vroucí vody. Poté je vyndejte, nechte zcela zchladnout, oloupejte a nastrouhejte na jemné straně struhadla. Zbylé brambory omyjte, oloupejte a syrové nastrouhejte. Vymačkejte z nich veškerou tekutinu a smíchejte s nastrouhanými vařenými brambory, přidejte vejce, krupičku a tolik hrubé mouky, abyste získali spíš tužší těsto. Lžící z něj odebírejte, abyste získali větší válečky – noky a ty vařte 10 minut ve vroucí osolené vodě.
Na zelí nasekejte šalotky najemno a asi 5 minut je opékejte na rozpáleném másle. Vsypte cukr a nechte jej zkaramelizovat. Teprve pak do hrnce dejte scezené, okapané, pokrájené zelí (lák uschovejte), kmín a víno. Dolijte uschovaným lákem a případně vodou, aby bylo zelí ponořené. Vařte doměkka, dochucujte cukrem, aby se vždy varem rozpustil. Měkké zelí osolte a chuť dotáhněte cukrem.

Sdílejte:   | 
5

Nenašli jste recept, který jste hledali? Přidejte ho

Diskuze k této stránce (13 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Petra Schoberová, 2. 12. 2016, 20.04

dobrota

Rulficka48

Rulficka48, 31. 10. 2016, 23.24

Jarka mmm, 4. 10. 2016, 17.33

Miluju...

Zdeňka S., 5. 8. 2016, 10.00

Tchýně peče husu často ale pokaždé stejně, asi ji překvapím tímto receptem. Děkuji za inspiraci

strihavkap

strihavkap, 24. 4. 2016, 16.43

Tomu rikam dobrota. Deti se olizovaly az za usima. Luxusni obed pro vsechny.

Sarka6, 16. 2. 2016, 23.47

Zkusím

jitkamety, 7. 2. 2016, 20.40

mnam dala bych si

lenkamaresova, 6. 12. 2015, 21.21

No tohle! Ukládám si!

mckvak, 25. 11. 2015, 13.43

Zvazovali jsme ale pak jsme radsi zvolili restauraci

a.nnysek, 17. 11. 2015, 7.57

výborný recept

Naši partneři

© 2013 - 2016 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight